De Oorzaak en Preventie Van Droge Cannabis Bladeren
Published :
Jul 28, 2018
Categories :
Cannabis kweken
In sommige gevallen zijn droge cannabis bladeren normaal, maar vaak wijzen ze op een serieuzer probleem. In deze gids vind je de mogelijke oorzaken van broze bladeren en hoe je dit soort problemen voorkomt en aanpakt.
Er is altijd een reden voor droge en broze bladeren bij je cannabisplanten. Soms is deze onschuldig, maar in veel gevallen wijst dit op een serieuzer probleem. Zie je droge bladeren? Onderneem dan snel actie om verdere schade aan je kostbare planten te voorkomen. We bespreken de mogelijke oorzaken van uitgedroogde bladeren en hoe je ze voorkomt.
ALGEMENE OORZAKEN VOOR DROGE EN DORRE CANNABISBLADEREN
1. OUDE BLADEREN
Is je plant al wat ouder? Maak je dan geen zorgen over droge cannabis bladeren. Het is heel gewoon dat een aantal van de grotere fan leaves geel kleuren, verwelken en uitdrogen. Dit gebeurt meestal aan het einde van de bloeiperiode, als het oogstmoment nadert.
Ook droge, verschrompelde bladeren onderaan je bloeiende plant zijn vrij gebruikelijk, zolang de bovenste bladeren er maar goed uitzien. Hoe ouder de plant, hoe droger de bladeren. Dit proces begint onderaan en trekt langzaam naar boven. Ook dit is geen reden tot zorg.
Soms verschijnen gele of droge bladeren bij zeer jonge planten die net hun eerste setje bladeren hebben ontwikkeld. Dit is ook een normaal proces en geen reden tot paniek.
WAT KUN JE DOEN?
Bevindt jouw cannabisplant zich in de late bloeiperiode en zie je gele en droge bladeren onderin? Verwijder ze dan voorzichtig. Je plant kan dan meer energie steken in het rijpen van de toppen.
2. OVERBEWATERING
Overbewatering is een van de meest voorkomende redenen voor problemen bij cannabisplanten. Een teveel aan water is een mogelijke oorzaak van voedingstekorten en veroorzaakt schimmelproblemen. Dit probleem leidt ook tot gele, droge en broze bladeren.
Planten hebben uiteraard water nodig voor een gezonde ontwikkeling. Een teveel is echter niet goed. Je cannabisplanten kunnen per keer slechts een bepaalde hoeveelheid water opnemen. Hierna hebben alle plantencellen hun maximum bereikt. Als je kweekmedium verzadigd is, scheuren deze cellen. Droge, broze en geelbruine bladeren zijn het gevolg.
WAT KUN JE DOEN?
Vermoed je dat overbewatering de oorzaak is van jouw droge bladeren? Geef dan minder vaak water. Het is verstandig je groeimedium helemaal te laten uitdrogen tussen waterbeurten door. Je kunt inschatten hoeveel water in de potten zit door de potten op te tillen en het gewicht te schatten. Voelt de pot licht aan en is de bovenste laag helemaal droog? Geef dan gerust weer water.
3. INSECTENPLAGEN
Schadelijke insecten veroorzaken aanzienlijke stress en schade bij je planten en geven mogelijk ook aanleiding tot uitgedroogde bladeren. Enkele veelvoorkomende insectenplagen, zoals spintmijt, richten al schade aan voordat je dit opmerkt. Met het blote oog zijn deze beestjes namelijk niet zichtbaar. Deze kleine, spinachtige wezentjes zijn uitsluitend waarneembaar met een loupe of microscoop. Ze knagen gaatjes in de bladeren, wat leidt tot vergeling en verschrompeling.
Rouwmuggen komen veel voor. Vooral zaailingen en jonge plantjes hebben erg te lijden van de rouwmug. Deze kleine, zwarte insecten lijken op kleine vliegjes of vlooien. Je ziet ze vaak op de toplaag van je potgrond, waar ze eitjes leggen. Als je rouwmuggen ziet, is dit vaak een teken van overbewatering. Ze houden namelijk van een vochtige omgeving.
WAT KUN JE DOEN?
Als je kampt met ongedierte in je cannabisplanten, zoals mijt of andere luizensoorten, roei ze dan op natuurlijke wijze uit. Zeepspiritus en neem-olie zijn eenvoudige en effectieve insecticiden die je veilig kunt gebruiken voor diverse plagen. Ze zijn mild, beschadigen je planten niet en bevatten geen schadelijke, synthetische chemicaliën.
Rouwmuggen kun je vangen met gele, kleverige lijmvallen. Minder water geven, helpt ook om op natuurlijke wijze van rouwmuggen af te komen.
4. SCHIMMELS
Het ontstaan van schimmels is een andere reden voor het uitdrogen van je planten. Buiten overbewatering, ontstaan schimmels door een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan ventilatie.
WAT KUN JE DOEN?
Houd de luchtvochtigheid in je kweekruimte nauwlettend in de gaten. Soms is het installeren van een simpele ventilator genoeg om schimmel te voorkomen. Een ontvochtiger komt ook van pas als je de luchtvochtigheid in je kweekruimte niet onder controle krijgt met een ventilator.
5. LICHTVERBRANDING
Lichtverbranding ontstaat als de lampen in je ruimte te dicht op je planten hangen. Ook dit draait uit op verkleurde, droge en verschrompelde bladeren. Gelukkig is deze verbranding gemakkelijk te herkennen, want uitsluitend de bovenste bladeren zijn aangetast. Ook buiten kunnen bladeren verbranden door de zon, hoewel dit niet vaak voorkomt. Cannabisplanten houden van licht, maar een teveel aan direct zonlicht in combinatie met hittestress heeft soms ook verdroogde en dode bladeren tot gevolg.
WAT KUN JE DOEN?
Als je binnen kweekt en lichtverbranding vermoedt, hang je de lampen iets hoger op. Buiten bescherm je je planten tegen de extreme omstandigheden door meer schaduw of diffuus zonlicht te creëren.
6. HITTESTRESS
De kweeklampen stralen niet alleen licht uit, maar ook veel hitte. Zijn de bladeren dichtbij de lampen aangedaan? Dan is hittestress mogelijk de boosdoener. Planten kunnen buiten ook te maken krijgen met hittestress, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf.
WAT KUN JE DOEN?
Hijs je lampen hoger boven het bladerdak en controleer ook de temperatuur in je kweekruimte. Problemen ontstaan bij temperaturen boven de 30°C. Ook hier doet een ventilator wonderen bij het circuleren van de lucht en het voorkomen van hot spots. Buiten neem je dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij lichtverbranding.
7. VOEDINGSVERBRANDING (DROGE BLADPUNTEN)
Zijn de bladpunten van je cannabisplanten bruin, geel of uitgedroogd? Dat wijst op een overschot aan voedingsstoffen. Voedingsverbranding is zichtbaar op de nieuwe aanwas in het bovenste deel van je planten.
WAT KUN JE DOEN?
Verminder de hoeveelheid voedingsstoffen. Met name jonge planten en zaailingen zijn gevoelig voor een overschot. Lees het etiket op de door jou gebruikte producten en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid die past bij de groeifase van je plant. De producenten van voedingsstoffen schatten dit echter vaak te hoog in.
Als je denkt dat je planten last hebben van voedingsverbranding, flush je je medium eerst met zuiver, pH-gebalanceerd water voordat je weer voedingsstoffen toedient. Geef vervolgens eerst de helft van de aanbevolen dosering en beoordeel de reactie van je plant. Meer voedingsstoffen leveren niet altijd een beter resultaat.
8. VOEDINGSTEKORTEN EN PROBLEMEN MET DE pH
Bij een voedingstekort ontvangen je planten niet genoeg voedingsstoffen. Dit leidt tot groeiproblemen, zoals droge en afstervende bladeren. Het is belangrijk te weten dat de meeste voedingstekorten meestal niets te maken hebben met een daadwerkelijk gebrek.
De werkelijke reden voor een tekort is vaak een verkeerde pH van je water of voedingsoplossing. Voor cannabisplanten geldt dat de pH-waarde precies afgesteld moet zijn zodat de planten voedingsstoffen kunnen opnemen. Een afwijkende pH resulteert in een "voedingsblokkade", waardoor de wortels de voedingsstoffen niet meer opnemen. In dit geval corrigeer je eerst de pH om verergering van het probleem te voorkomen.
WAT KUN JE DOEN?
Zorg ervoor dat de pH-waarde van je water of voedingsoplossing correct is. Als je in aarde kweekt, ligt de ideale pH-waarde tussen 6,0-7,0. Kokos- of hydrokwekers houden een iets zuurdere pH aan van ongeveer 5,5-6,5. Met een pH-meter of pH-vloeistof meet je de pH-waarde van je water en voedingsoplossing. Pas de pH-waarde aan tot het gewenste niveau door "pH down" of "pH up" producten te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij elke growshop.