Hoe kweek je een cannabis bonsai?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe kweek je een cannabis bonsai?

De creatie van een cannabis bonsai is een meditatief en rustgevend proces. Het vergt creativiteit, geduld en aandacht. Manipuleer je boom tak voor tak en zie de gewenste vorm tot leven komen.

De klassieke kunst van bonsai draait om het telen van dwergbomen in bakken, met ongebruikelijke, maar bijzondere resultaten. Het woord bonsai is Japans en betekent “boom in pot”. De oorsprong van deze kunstvorm is echter terug te leiden naar het Chinese Rijk. Er bestaan geen strikte regels voor het kweken van een bonsai. Kwekers kunnen dus hun boom manipuleren en sturen op elke gewenste manier. Het resultaat is een nagenoeg perfecte replica van een volwaardige boom. Alles, van de takken tot de bladeren, is hierbij in correcte verhoudingen, maar dan in klein formaat. Opmerkelijk genoeg zijn cannabisplanten ideale kandidaten om bonsai op toe te passen.

De cannabisplant reageert bijzonder goed op haar omgeving. Als je denkt aan cannabisplanten, komen vast afbeeldingen in je op van enorme, boomachtige sativa’s die veel ruimte vragen om buiten te groeien. Bonsai cannabisplanten zijn hier het tegenovergestelde van. Deze planten zijn uiteraard zeer decoratief, maar produceren aan het eind van het proces ook heerlijke rookwaar. Daarnaast is het kweken van een cannabis bonsai een geweldige optie voor kwekers die minuscule plantjes willen kweken die ze gemakkelijk kunnen verbergen. De gevorderde kweker kan een bonsai ook als moederplant houden, om talloze stekken van te maken.

Cannabis plant

BONSAI CANNABIS: MEER DAN SLECHTS EEN POTPLANT

Hoewel de Japanse vertaling anders doet vermoeden, is er bij het kweken van cannabis in een pot niet meteen sprake van een bonsai. De kunst van bonsai is gekenmerkt door een lange lijst met (voorgestelde) criteria. Een plant moet hieraan voldoen om als heuse bonsai te worden beschouwd. Sommige criteria zijn erg specifiek en tijdrovend. Toch zijn er een aantal die je kunt toepassen op een cannabis bonsai om het traditionele uiterlijk te bewerkstelligen.

Onder deze criteria vallen het nabootsen van een boomstructruur, waarbij alles relatief klein blijft vergeleken volgroeide planten van dezelfde soort. Andere normen zijn een houten stam, kleine bladeren, een radiale wortelbasis, geplaatst achter de middellijn van de pot en gestructureerde vertakkingen.

Op het eerste gezicht lijkt deze lijst veeleisend. Maar zelfs als je slechts twee of drie van deze kenmerken voor elkaar krijgt, zie je een bonsai-vibe in je planten. De volgende methodes zullen je helpen. Gelukkig zijn de meeste cannabiskwekers hier reeds bekend mee.

GEBRUIK SCROG EN LST OM JE PLANTEN TE VORMEN

ScrOG (screen of green) en LST (low stress training) zijn kweektechnieken. Je gebruikt ze om de vorm en het formaat van cannabisplanten te beheersen en de opbrengst te verbeteren. Deze methodes zijn ook geschikt om de groei en de vertakkingen te beïnvloeden bij het kweken van een bonsai.

Bij ScrOG plaats je een gaasrooster horizontaal over een plant. Zo creëer je een uniform bladerdak en een prachtige, kale, boomachtige stam. Je verbetert ook de blootstelling aan licht op het bladerdak met ScrOG. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van je bonsai-toppen.

De resultaten van LST zijn vergelijkbaar als het gaat om gecondenseerde groei en verbeterde uniformiteit. Bij deze techniek bind je de takken vast aan de rand van de pot. Zo ontstaan meer takken die verticaal groeien. Daarnaast verhoog je de blootstelling aan licht, wat leidt tot meer cola's. Meestal verwijder je ook bladeren om meer ruimte vrij te maken en een compacte, goed beheersbare plant te creëren.

Scrog and LST methods

HOE CREËER JE EEN CANNABIS BONSAI?

Om zelf een cannabis bonsai te kweken, heb je het volgende nodig:

- jonge cannabisplant
- boor
- geschikte pot
- binddraad voor planten
- houten stok

1. Je hoeft niet kieskeurig te zijn bij de selectie van een soort. Het helpt uiteraard wel als je een soort kiest die van nature klein blijft. Ontkiem je plant. Zodra je plant zich in de vroege vegetatieve fase bevindt, kun je met bonsai beginnen.

2. Gebruik een boor om gaten te boren in de rand van de gebruikte pot. Je maakt hieraan het binddraad vast, wat het temmen van je takken vergemakkelijkt.

3. Om een start te maken met die typische bonsai-look, moet je eerst de stam van je jonge cannabisplant manipuleren. Deze moet uiteindelijk veranderen in een houtachtige stam. Steek een houten stok in de aarde naast de stam. Wikkel de stam voorzichtig rond de houten stok in de door jou gewenste vorm. Nu bevestig je een stuk binddraad aan een gat in de pot. Het andere uiteinde wikkel je om de stam om deze op zijn plaats te houden.

4. Zodra je plant groeit, moet je de vertakkingen gaan leiden. Hier komen LST en ScrOG goed van pas. Gebruik je ScrOG? Laat de takken tot het rooster groeien en leid ze met de hand door de gaten. Snoei overtollige, exploderende groei weg om een proper en uniform bladerdak te behouden. Als je LST gebruikt, kun je de takken met binddraad aan de gaten in de pot vastbinden. Laat je creativiteit gerust de vrije loop.

5. Zodra je die eerste gewenste vorm hebt bereikt, zet de vegetatieve groei zich voort. Je houdt je plant netjes en in vorm door nieuwe groei weg te snoeien. Knip nieuwe vertakkingen van reeds bestaande takken af met een schone en scherpe schaar. Verwijder ook grote en vergelende bladeren. Zo houd je de luchtstroom en de lichttoevoer optimaal.

6. Na een paar weken (of maanden) snoeien en modelleren, kun je overschakelen naar de bloei. Uiterlijke schoonheid is het doel van een bonsai en de nadruk ligt niet op opbrengst. Maar met behulp van bovenstaande technieken kun je aan het eind van het proces alsnog een fatsoenlijke oogst behalen.

Ongeacht de eindopbrengst, draait de kunst van bonsai om mindfulness en rust. Zolang je geniet van het proces en je best doet om de grondbeginselen van deze kunstvorm te volgen, wordt je bonsai zeker een succes!