Alles over de waaierbladeren van de wietplant

Published :

Alles over de waaierbladeren van de wietplant

Lees verder en kom alles te weten over waaierbladeren en de rol die ze spelen bij het kweken van gezonde, veerkrachtige cannabisplanten. Bovendien ontdek je 5 dingen die je na de oogst met de bladeren kunt doen!

DE PLANTENANATOMIE VAN CANNABIS: DE GRONDBEGINSELEN

Waaierbladeren zijn een belangrijk onderdeel van de plantenanatomie van cannabis, maar natuurlijk niet het enige onderdeel. Om te begrijpen hoe ze functioneren, moeten we weten waar ze zich bevinden en welke andere structuren er bestaan.

Als we beginnen met de onderkant van de cannabisplant, vind je de wortels, daarna de hoofdsteel, waaierbladeren, takken en suikerblaadjes. Aan de bovenkant, verscholen tussen de suikerblaadjes, komen de toppen met overheerlijke harsklieren te zitten. Doorgaans zijn we het meest geïnteresseerd in de toppen of de cola's. Dat wil echter niet zeggen dat de rest van de cannabisplant niet nuttig is. We verdiepen ons in dit artikel in een onderdeel van het onderste deel; de grotere waaierbladeren, een vaak vergeten gedeelte van de cannabisplant.

Cannabis Anatomy

WAT BEDOELEN WE MET DE WAAIERBLADEREN?

Denk nu niet dat waaierbladeren er voor de mooiigheid aan zitten. De grote en sierlijke bladeren met meerdere bladvingers zijn van levensbelang om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Het hoofddoel van de waaierbladeren is het bevorderen van de fotosynthese. De bladeren zitten bovendien barstensvol fytonutriënten en ze bevatten, hoewel minder dan de suikerblaadjes en toppen, cannabinoïden.

Waaierbladeren zijn ook een goede indicator van de gezondheid van je wietplanten. Omdat het overgrote deel ervan aan de onderkant van de plant groeit, zijn eventuele voedingsstoffen- of bewateringsproblemen het eerst te zien aan de waaierbladeren. Ze zitten per slot van rekening het dichtst bij het wortelstelsel.

Door tijdens de groeiperiode de waaierbladeren goed in de gaten te houden, kun je snel problemen en tekorten herkennen. Echte meeldauw, pestbeestjes, voedingsstoffen-verbranding, gebrek aan water; al deze narigheid constateer je het eerst bij de waaierbladeren. Houd ze dus goed in de smiezen!

Tot slot is het nuttig te weten dat je de waaierbladeren in de groeiperiode beter kunt laten zitten voor een gezonde ontwikkeling. Wel snoeien veel kwekers overbodige bladeren tijdens de bloeiperiode weg. Dat bevordert namelijk de luchtcirculatie en stimuleert de aanwas van toppen.

5 GEBRUIKSTOEPASSINGEN VAN WAAIERBLADEREN

Of je nu na het snoeien een paar waaierbladeren of een flinke voorraad hebt, hieronder enkele suggesties waar je ze voor kunt gebruiken.

Cannabis Rolling Papers1. GEBRUIK ZE ALS BIOLOGISCHE VLOEITJES

Je zult misschien wat moeten oefenen, maar veel wietliefhebbers zweren bij de authentieke ervaring van het draaien van joints met waaierbladeren. Het is belangrijk de bladeren plat te laten drogen, zodat je er makkelijker mee kunt rollen. Je zou er ook Thai-sticks van kunnen maken met henneptouw, waarmee je de waaierbladeren, toppen en hasjolie tot een bundeltje bindt. Hoe dan ook, er zijn genoeg manieren om de bladeren voor je dagelijkse rookgewoontes te benutten. Bovendien is het onbetaalbaar wanneer mensen je zien met een reusachtige joint van waaierbladeren.

Cannabis Infused-Tea2. ZET THEE VAN DE BLADEREN

Wereldwijd drinken mensen al 5000 jaar thee als symbool van verfijning. Met behulp van waaierbladeren kun je hetzelfde niveau van klasse en wijsheid naar boven halen. Hoewel de hoeveelheid hars en derhalve de cannabinoïde-inhoud van de waaierbladeren minder is dan van andere delen van de cannabisplant, benut je alle stofjes door thee van de bladeren te zetten.

Voor een biologische ervaring giet je heet water over de gedroogde waaierbladeren, met een theelepeltje kokosvet. Hiermee heb je lekkere kruidenthee. Reken niet op intense golven van euforie, maar er zouden genoeg cannabinoïden in moeten zitten voor een bijzonder lichte, ontspannende roes.

Raw Cannabis Juice3. MAAK ONBEWERKT CANNABISSAP

Onbewerkte cannabisbladeren tot een sapje te verwerken is de afgelopen jaren bijzonder populair geworden. De bladeren, steeltjes en zaden bevatten niet alleen waardevolle voedingsstoffen, maar vers cannabissap bevat ook diverse cannabinoïden/cannabinoïde-zuren. De cannabinoïde-zuren in de onbewerkte blaadjes (zoals THCA en CBDA) zijn echter nog niet door hitte geactiveerd. Daarom werken ze anders in op je lichaam. Je wordt er niet high van, maar onderzoek suggereert dat onbewerkte cannabinoïden op zich ook gezondheidsvoordelen hebben. Studies lopen nog, maar juicing is een simpele, effectieve en smakelijke manier om plantenresten als bladeren optimaal te benutten.

Cannabis Edibles4. COMBINEER DE WAAIERBLADEREN MET EDIBLES

Weet je nog die kookprogramma's die je als kind zag, waarin de chef een blaadje basilicum gebruikte ter garnering? Dat kun je ook met stoner-gerechten doen. Verbeter je kookvaardigheden en gebruik waaierbladeren in plaats van basilicum. Voor een grote impact kun je het hele blad gebruiken. Je kunt de bladeren echter ook eerst plat laten drogen en versnijden alvorens je ze over tal van gerechten sprenkelt.

De smaak kan wat overweldigend zijn, dus we adviseren het laatstgenoemde. En maak je geen zorgen dat je gasten door een roes worden overvallen. Er zit namelijk praktisch geen THC in.

Hachis5. MAAK VAN JE WAAIERBLADEREN EEN TINCTUUR OF HASJ

Beschouw tincturen als een geavanceerdere, sterkere, met cannabis verrijkte thee. In plaats van het laten trekken van de waaierbladeren in water met vet, gebruik je in dit geval uitsluitend alcohol of kokosvet. Deze verbinden zich effectiever met de cannabinoïden, zodat alle THC, CBD, enzovoort, geabsorbeerd wordt. Verhit de waaierbladeren zachtjes in het kokosvet of laat ze enkele weken trekken in wodka. Ben je eenmaal tevreden over het mengsel? Zeef dan het resterende plantaardige materiaal eruit en giet alles in een glazen druppelflesje.