Hoe ontkiem je cannabiszaadjes?

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Hoe ontkiem je cannabiszaadjes?

Het kweken van cannabis uit zaadjes is niet moeilijker dan het kweken van welke andere plant dan ook. Je hebt er geen magie of groene vingers voor nodig.

Het kweken van cannabis uit zaadjes is niet moeilijker dan het kweken van welke andere plant dan ook. Je hebt er geen magie of groene vingers voor nodig en het vereist geen speciale kennis van horticultuur. Om meerdere redenen is het kweken van cannabis uit zaadjes een betere en betrouwbaardere route dan het kweken van cannabisplanten uit klonen, en de weg naar gezonde planten met hoogkwalitatieve toppen begint met de ontkieming van de zaadjes.

Wat is ontkieming?

Voor het geval je nog nooit een plant hebt gekweekt: ontkieming is gewoon een term voor het ontspruiten en de eerste groei van een zaadje. Ieder plantzaadje, of het nu klein, hard en droog eruit ziet, herbergt een delicaat plantenembryo, water en zelfs opgeslagen voedsel in zich. Alles wat het nodig heeft is een zetje van jou om te ontspruiten en zijn leven te beginnen, en er zijn verschillende manieren om dit te doen. Elke manier kan succesvol zijn en jij kunt zelf beslissen om er een of twee uit te proberen en te zien welke de beste resultaten oplevert. Zie het maar als een erg grappig wetenschappelijk experiment met als ultieme hoofdprijs een gezonde, stevige cannabisplant.

De beste manier om een goede, betrouwbare cannabisplant te krijgen met de beste kansen om toppen te produceren is om je zaadjes online te kopen. Je zult in je gewone product ook zaadjes aantreffen, maar de kansen zijn groot dat die zaadjes dood of uitgedroogd zijn. Droge, oude zaadjes zijn heel erg moeilijk te ontkiemen. Die zaadjes in je zakje zijn waarschijnlijk behoorlijk donker en dof, en dat is een teken dat ze ofwel dood ofwel oud en droog zijn. Gezonde zaadjes die je online hebt gekocht zien er fris en glanzend uit, en zo kun je zien dat ze jong, gezond en klaar voor ontkieming zijn.

De keukenpapiermethode

Waar je ook woont, het is lente als je een ongelooflijke plantengroei ziet en overal om je heen nieuw, groen leven dat ontspruit. De sleutel tot het succesvol ontkiemen van cannabiszaadjes is om een lenteachtige omgeving voor je zaadjes te creëren om ze aan te sporen te gaan groeien. Dit betekent dat de zaadjes bevochtigd moeten worden maar niet doordrenkt, en warm maar niet te heet.

Een makkelijke manier om dit voor elkaar te krijgen is door de zaadjes tussen gelaagd, vochtig keukenpapier te leggen. Je kunt het best regenwater gebruiken, en als je in een regenachtig gebied woont, kun je buiten met elk soort bakje regenwater verzamelen. Als het niet veel regent waar jij woont, kun je ook gebotteld, gedistilleerd water gebruiken. Bevochtig het keukenpapier met het schone water en zorg ervoor dat ze niet soppend nat zijn en druipen, en leg de zaadjes ertussen.


Daarna moet je het keukenpapier in een plastic zak doen. Hiermee creëer je een vochtige, warme atmosfeer, net als in een kas. Je kunt het keukenpapier ook op een glazen plaat of bakplaat leggen en afdekken met plastic. Zoek een donker plekje in je huis en leg de zaadjes daar terwijl ze zich klaarmaken om te ontkiemen. Een lade in je keuken of kast vormt een ideale plek om te ontkiemen.

Controleer iedere dag of het keukenpapier niet is uitgedroogd. Als het droog wordt, doe er dan gewoon wat water op en knijp het er voorzichtig uit. Zorg ervoor dat zich geen laagje water in de zak of op de plaat vormt. Dit proces zou vijf tot twaalf dagen moeten duren. Op een gegeven moment zul je dan het zaadje zien barsten, en een kleine, maar sterke wortel zal tevoorschijn komen. 

De direct-in-de-grond-methode

Veel kwekers denken dat het het makkelijkst en natuurlijkst is om cannabiszaadjes gewoon direct in de grond te planten waar ze zullen groeien en bloeien. Als je voor deze methode kiest, moet je er wel aan denken dat je de potten altijd binnen bewaart. Buiten geplante zaadjes hebben erg weinig kans om te ontkiemen, want de omgeving kan niet beïnvloed worden. Het voordeel van het direct in de grond planten van je zaadjes is dat je ze na ontkieming niet hoeft te verpotten. Dit proces kan een schok betekenen voor het jonge wortelsysteem van je plant, en sommige mensen vinden het moeilijk om cannabiszaailingen door deze periode heen te leiden.


Voor de grondmethode moet je stevige bakken met drainagegaten, pootaarde en meststof kopen. Meng de meststof en pootaarde bij elkaar, vul de bakken en stamp de aarde lichtjes aan. Je kunt het best met kleine bakjes beginnen die niet breder zijn dan 7,5 cm. Bevochtig de grond met gedistilleerd water of regenwater en zorg ervoor dat je de boel niet doordrenkt. Maak met je vinger een klein gaatje van ongeveer 4 cm diep en doe er een zaadje in. Probeer het zaadje zo te plaatsen dat het puntige deel naar beneden wijst.

De bakken met de vers geplante zaadjes zouden binnen in een warme omgeving bewaard moeten worden. Je kunt een verwarmingsmatje voor planten onder de bakken leggen of je kunt warmte en vochtigheid creëren door plastic frisdrankflessen door midden te snijden en ze voorzichtig omgekeerd over de zaadjes te plaatsen, op deze manier creëer je een kaseffect. Het is belangrijk dat de zaadjes niet gestoord worden, dus verzet je tegen de verleiding om de afdekking te verwijderen om te kijken of ze al ontkiemd zijn. Je zou na 7-14 dagen plantjes tevoorschijn moeten zien komen, een en ander hangt af van de soort en leeftijd van de zaadjes.

Een andere goede manier om cannabis zaadjes te ontkiemen is het gebruik van een Seedkit. Voor een uitstekende uitleg hoe zo een Seedkit gebruikt wordt, ga naar Zambeza Seeds.

Alternatieve ontkiemingssubstraten

Er zijn een paar andere substanties die succesvol kunnen worden toegepast om cannabiszaadjes in te ontkiemen, en de techniek die je bij deze substanties gebruikt is dezelfde als bij de grondmethode. Steenwol is een gematteerd vezelmateriaal dat geliefd is vanwege zijn poreuze textuur, en zaailingen kunnen er voor de ontkieming direct in worden geplaatst. Je kunt het omwille van het kweekgemak kopen in kant-en-klare stukken en het is verkrijgbaar bij doe-het-zelf winkels.

Lavasteen is een ander substraat dat succesvol is gebleken voor de ontkieming, en het biedt een groot oppervlak waar het wortelsysteem in kan groeien. Maar het kan niet zo goed water vasthouden als gewone grond of steenwol, en het is misschien niet het beste alternatief voor de onervaren kweker.