Nat Versus Droog Wiet Knippen: Wat Moet Je Kiezen?

Published :

Nat Versus Droog Wiet Knippen: Wat Moet Je Kiezen?

Zien jouw wiettoppen er rijp en klaar uit? Je kunt al bijna de vruchten van je arbeid proeven! Eerst moet je de toppen echter nog verwerken. Eén stap van dit proces is knippen. Dit behelst het verwijderen van suikerblaadjes om de smaak en algehele rookervaring te verbeteren. Ontdek de voors en tegens van nat en droog knippen.

Wanneer je wiet kweekt, zie je je planten verschillende stadia van de groei doormaken. Hoewel die allemaal belangrijk zijn voor goede opbrengsten, zijn de late bloeifase en oogsttijd veruit het opwindendst. Als kwekers druk bezig zijn met de voorbereidingen om hun botanische beloning te oogsten, vergeet men al gauw dat er daarna ook nog werk aan de winkel is.

Voordat je achterover kunt leunen met een welverdiende joint in je hand, moet je je toppen eerst op de juiste manier verwerken.

Cannabis Telen Stopt Niet na het Oogsten

De eerste taak op de lijst? Knippen. Het lijkt misschien alsof je niet hoeft na te denken bij dit ogenschijnlijk onbenullige werkje. Niets is echter minder waar. Door goed te knippen, til je je zuurverdiende toppen naar een hoger kwaliteitsniveau. Ze zien er dan namelijk beter uit, smaken beter en leveren met elk trekje boterzachte rook op.

Wat het knippen van toppen betreft, hebben kwekers twee opties: nat knippen of droog knippen. Iedere methode heeft zijn voordelen, afhankelijk van de hoeveelheid wiet en de voorkeuren van de kweker.

Ontdek hieronder de voor- en nadelen van elke verwerkingstechniek om te ontdekken wat in jouw situatie het beste werkt. Voor we in detail treden over het knippen van wiet, leggen we allereerst uit waarom je dit überhaupt moet doen.

Wat Is Knippen Precies?

Het knippen van cannabistoppen betreft het wegknippen van suikerblaadjes, takjes en stelen. Door dit materiaal te verwijderen, krijg je verzorgde, klompvormige toppen die er geweldig uitzien en fantastisch smaken.

Deze belangrijke taak verrichten kwekers ergens na het oogsten en voor het curen. Maar waarom zou je het in de eerste plaats doen? Is het niet makkelijker om minder moeite te doen en wat grovere toppen te roken? Suikerblaadjes bevatten immers toch ook cannabinoïden? Lees verder en ontdek waarom het belangrijk is dat je elke top knipt.

Waarom Zou Je Toppen Moeten Knippen?

Het knippen van je wiettoppen biedt diverse voordelen. De eenvoud van deze simpele taak en de verbeterde rookervaring die het oplevert, maken de afweging eigenlijk een no-brainer. Hieronder de belangrijkste redenen om je wiettoppen te knippen.

Hogere THC-concentratie

Met het knippen van je toppen verwijder je de meeste suikerblaadjes — kleine structuren die op de cannabistoppen zitten. Hoewel deze blaadjes een essentieel onderdeel zijn van de topvorming, verlagen ze de THC-concentratie van elke top. Suikerblaadjes bevatten minder THC dan toppen. Als je ze samen met je wiettoppen verwerkt en rookt, is er bij elke trek dus sprake van minder THC.

Vermindert het Risico op Schimmel

Pathogene schimmels kunnen toeslaan op elk moment tussen de bloei en het eind van het curingproces in. Indien je hier niets tegen onderneemt, kunnen deze hongerige microben een volledige oogst verpesten. Ze groeien in een vochtige omgeving met luchtstagnatie en verspreiden zich geleidelijk over het oppervlak van cannabistoppen. Tussen de bladeren kan stilstaande lucht en vocht zich ophopen, de ideale omstandigheden voor schimmels.

Ze Zien er Beter uit

Heb je weleens wiet gekocht bij een betrouwbare coffeeshop? Dan stond je vast versteld van hoe mooi deze toppen eruitzagen. Zorgvuldig geknipte wiettoppen hebben een compact, juweelachtig uiterlijk dat je bijna zou willen opeten! Doe dat echter niet en imponeer in plaats daarvan je blowende vrienden met toppen die er grandioos uitzien.

Smaak, Aroma en Rookervaring

Verwijder je alle suikerblaadjes, dan blijft er minder chlorofyl achter. Dit heeft een scherpe smaak bij het inhaleren. Door ze eraf te knippen, wordt het heerlijke terpeen-profiel van je toppen uitgesprokener en de rook veel zachter.

Nu je bekend bent met de indrukwekkende voordelen van knippen, ben je bijna klaar om jouw gewenste techniek te kiezen. Voordat we hieraan beginnen, laten we je zien welke gereedschappen je hiervoor nodig hebt.

Before and after Trimmed buds

Knipgereedschappen

Gelukkig heb je niet veel gereedschappen nodig. Knippen behelst tenslotte slechts het wegknippen van overtollig blad. Er bestaan echter wel enkele instrumenten die het werk een stuk makkelijker maken.

• Snoeischaar

Het beste gereedschap voor deze klus: een snoeischaar. Deze kleine, maar effectieve scharen hebben scherpe messen die gehakt maken van suikerblaadjes, takken en stelen. Dankzij de smalle, spitse punten kunnen kwekers hiermee plaatselijk bladeren verwijderen, zonder toppen te beschadigen. Met een gebogen snoeischaar wordt het nog eenvoudiger en kun je om de natuurlijke vorm van de top heen werken.

• Opvangbak

Knip je toppen boven een opvangbak. Je kunt producten gebruiken die hier specifiek voor ontworpen zijn of simpelweg een schaal of bord. Hoewel suikerblaadjes niet zo gewild zijn als de toppen zelf, bevatten ze wel genoeg cannabinoïden en terpenen voor het maken van fijne hasj of concentraten.

• Handschoenen

Hoewel ze niet essentieel zijn, maken handschoenen het knippen een stuk gemakkelijker. Rijpe cannabistoppen zitten vol met hars. Hanteer je ze met blote handen? Dan zal dit kleverige spul zich snel ophopen in je handpalmen en op je vingertoppen. Gebruik nauwsluitende handschoenen om je vingervlugheid te behouden.

Tools for trimming

Alles over Nat Knippen

Zoals de naam al suggereert, betreft nat knippen het verwerken van verse wiet rechtstreeks van de plant. Op dat moment is het vochtgehalte in de toppen nog hoog. Knippen direct na de oogst is een logische keuze, maar sommige kwekers verkiezen de andere methode. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van nat knippen.

Voordelen van Nat Knippen

• Verwijdert vocht

Suikerblaadjes houden stagnerend vocht vast tegen het oppervlak van de top. Door ze te verwijderen, elimineer je potentiële broedplaatsen voor schimmel. Zulke fungi kunnen je gehele teelt in gevaar brengen. Daarom is het voor veel kwekers bijzonder aantrekkelijk om de bladeren te snoeien alvorens ze te drogen, zeker in vochtige klimaten.

• Behoudt het goede spul

Die glinsterende, kristalachtige puntjes op je wiettoppen zijn je vast wel opgevallen. Een groter aantal van deze sprankelende bestanddelen, trichomen genaamd, betekent meer cannabinoïden en terpenen.

Bij nat knippen blijven de trichomen goed vastzitten en intact. Zodoende beperk je hiermee het risico dat deze belangrijke structuren loskomen tijdens het verwerken van je toppen. Profiteer van de volledige genetische expressie van je wiet!

• Houdt het simpel

Nat knippen bespaart een hoop gehannes. Zowel beginnende als meer ervaren kwekers vinden het een stuk makkelijker om bladeren te verwijderen terwijl ze nog nat en structureel intact zijn. Als de blaadjes drogen, krullen ze tegen de toppen aan. Door ze te verwijderen voordat dit gebeurt, bespaar je veel tijd en moeite.

• Vergroot de ruimte om te drogen

Je kunt een hoop toppen kwijt op je droogrek als je eerst nat knipt. Na het verwijderen van de suikerblaadjes, takken en stelen, beschik je over meer horizontaal oppervlak op het rek. Zodoende kun je meer toppen tegelijkertijd drogen, wat uiteindelijk efficiënter is.

• Ordelijk en logisch

Nat knippen is een gemakkelijkere werkwijze. Door de toppen te oogsten en vervolgens te knippen, drogen en curen hanteer je een doeltreffend patroon. Door zo van punt A naar B te gaan, kun je het proces vereenvoudigen en de vaart erin houden.

Nadelen van Nat Knippen

• Plakkerig werk

Het hoge vochtgehalte van natte toppen maakt de psychoactieve hars des te plakkeriger. Hoewel je kleverige wiettoppen zeker moet koesteren, kunnen ze ook uitdraaien op een ergernis als je de fijne suikerblaadjes wilt verwijderen. Bij nat knippen blijft er een laag hars achter op je handen en schaar. Geweldig voor hasj, maar ook irritant.

• Droogsnelheid

Het verwijderen van suikerblaadjes beperkt het risico op schimmel, omdat je vochtophopingen elimineert. Elke medaille heeft echter een keerzijde. Het gebrek aan vocht zorgt er ook voor dat de toppen sneller drogen. Op termijn bespaar je hiermee tijd, maar je moet wel oppassen dat je wiettoppen niet uitdrogen en hun smaak verliezen.

Wet Trimming

Alles over Droog Knippen

Droog knippen betreft — je raadt het al — het verwijderen van veel vocht uit je toppen voordat je ze gaat bijknippen. Vaak knippen kwekers hierbij rijpe planten aan de voet af en hangen ze deze op in een droogruimte. Door individuele takken van grotere wietplanten te halen, wordt het makkelijker om ze te verwerken.

Nadat de planten ongeveer tien dagen bij een lage temperatuur gedroogd zijn, kun je ze gaan knippen. Op dit punt zijn de suikerblaadjes verschrompeld en licht verkleurd. Ze zijn een stuk minder kleverig, maar vergen ook meer behendigheid en precisie om verwijderd te worden. Ontdek hieronder of droog knippen geschikt is voor jou.

Voordelen van Droog Knippen

• Langzamer drogen

Het lijkt misschien overdreven om tien dagen te wachten tot je toppen droog zijn. De beloning weegt echter ruimschoots op tegen deze wachttijd. De aanwezigheid van suikerblaadjes en het daardoor opgesloten vocht betekent dat je toppen langer nodig hebben om hun vocht te verliezen, maar deze langere droogtijd helpt wel bij het behouden van het terpeen-profiel. Zo verlies je niets van de unieke smaak en het aroma van je favoriete soort.

Een langere droogtijd is vooral handig in klimaten met een lage luchtvochtigheid en voorkomt dat toppen te snel uitdrogen en scherp worden.

• Minder plakkerig

Wiettoppen verliezen veel vocht tijdens het drogen. De stroperige hars en kleverige trichomen harden uit en worden minder plakkerig. Hierdoor zijn de toppen makkelijker te knippen. Het verwerken van wiettoppen zonder dat ze aan elke vingertop blijven kleven, stelt ervaren kwekers in staat om een stuk sneller te trimmen.

Nadelen van Droog Knippen

• Verlies van trichomen

Harde trichomen kunnen makkelijker losraken tijdens het knippen. Het proces is weliswaar minder kleverig, maar je verliest hierbij vaak wel een deel van de trichomen. Bekijk het echter positief — je kunt geweldige hasj maken van alles wat in je opvangbak belandt.

• Je hebt meer ruimte nodig

Volledige planten of grote takken ophangen vereist meer ruimte dan een droogrek. Vooral wanneer je een hoop plantaardig materiaal verwerkt. De meest kwekers kiezen ervoor om hun takken aan een kabel of draad te hangen. Het beste kun je hiervoor een kamer of grote kast inrichten.

• Verkleuring

Droog geknipte toppen verliezen gauw hun weelderige groene kleur en ontwikkelen een meer bruingeel uiterlijk. Hoewel ze nog geweldig smaken, maakt het verlies aan esthetiek ze wel minder aantrekkelijk.

Dry Trimming

Droog Versus Nat Knippen: Wat Moet Je Kiezen?

Met droog of nat knippen bereik je hetzelfde doel. Zo verwijder je overtollig plantaardig materiaal van de cannabistoppen en bereid je ze voor op het curingproces. Al met al vormt nat knippen een efficiënte en makkelijke manier om kleinere oogsten te verwerken en alles in gang te houden.

Droog knippen geniet echter de voorkeur wanneer je te maken hebt met veel planten. Bovendien helpt de langere droogtijd om de unieke smaken te behouden.

Wat je nu moet kiezen? Dat is helemaal aan jou! Weeg de voor- en nadelen van elke methode af en bepaal zelf hoe jij je planten wilt verwerken.