Je cannabis oogsten, wanneer is het juiste moment?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Je cannabis oogsten, wanneer is het juiste moment?

Op het juiste moment oogsten kan het verschil maken tussen en soepele, lonende high of een slaapverwekkende knock-out. Ga niet onderuit bij die laatste horde en gebruik deze gids om het perfecte oogstmoment te bepalen.

Je hebt de laatste paar maanden je cannabis planten liefdevol verzorgd, maar wanneer is het moment om de vruchten (of bloemen) van deze arbeid te plukken? Op het verkeerde moment oogsten, zal resulteren in een gebrek aan kracht en een veel kleinere buit. Na al die moeite is het zonde om te struikelen over die laatste horde, dus bespreken we hier 2 methoden om te verzekeren dat je het potentieel van je cannabis planten maximaliseert en de best mogelijke oogst binnenhaalt. Geduld is tenslotte een schone zaak die moet worden beloond!

Bij het oogsten, is te vroeg oogsten de meest gemaakte fout. Daarom is het lezen van de tekenen van de plant dus extreem belangrijk. Er zijn twee methodes om te bepalen of je wiet rijp is voor de oogst: De stamper methode en de trichomen methode. De laatste is meer accuraat en heeft de voorkeur, maar er kleven ook extra kosten aan omdat je een microscoop moet gebruiken. Beiden zijn geschikt voor beginnende kwekers en zullen je helpen kennis te vergaren. Professionals zullen echter altijd kiezen voor de trichomen methode.

Stamper Methode

De stamper methode is dan wellicht niet zo accuraat als de trichomen methode, maar het is een goed startpunt bij het bepalen van het juiste oogstmoment. De stampers zelf beginnen als witte haartjes, die rond je toppen verschijnen. Wanneer ze helemaal wit en recht zijn, is het nog veel te vroeg voor de oogst; de planten hebben nog een paar weken te gaan. De truc hier is geduld hebben tot tenminste 40-50% van de stampers donker zijn verkleurd en naar binnen krullen. Zelfs in dit stadium krijg je nog niet het optimale THC niveau. Zoals voor alle goede dingen geldt in het leven, is het verstandig nog heel even te wachten. Nu oogsten zal resulteren in een meer energieke high.

Stampers
Voor de best mogelijke resultaten bij deze methode, moet je proberen je cannabis planten te oogsten wanneer de stampers voor 50-70% zijn verkleurd en omgekruld. Op dit punt zal het THC gehalte op zijn hoogst zijn, wat resulteert in een meer euforische en psychoactieve high. Er worden verschillende effecten opgewekt, afhankelijk van het oogstmoment, dus het is verstandig wat te experimenteren om de door jou gewenste high te bereiken. Wachten tot de stampers 70-90% zijn verkleurd, zal een meer kalmerend effect opwekken, wat ook kan helpen bij angstige gevoelens. Het meest belangrijke punt om te onthouden, is dat je veel gemakkelijker te vroeg oogst dan te laat. Het is dus precies als het groeiproces: Alles draait om het observeren van verandering in je planten; in dit geval het observeren van de kleurverandering in de stampers.

Trichomen Methode

Dit is de geprefereerde en aanzienlijk meer accurate methode. We moeten hier de "trichomen" observeren; dit zijn paddestoelachtige steeltjes die verschijnen op de toppen van cannabis. Deze trichomen bevatten de cannabinoïden, dus weten wanneer ze op hun best zijn, is belangrijk bij het oogsten van eersteklas cannabis. Deze trichomen zijn ongelooflijk lastig te spotten met het blote oog en daarom is een microscoop nodig om de beste resultaten te behalen. Een simpel hulpmiddel, zoals een juweliersloep kan helpen wat beter zicht te krijgen, maar als je wil oogsten als een professional, wordt het gebruik van een draagbare, digitale microscoop aangeraden. Eentje die aangesloten kan worden op een PC of laptop, zal een veel meer gedetailleerd beeld bieden van je geliefde planten. Net als bij de stampers, zoeken we naar donker kleurende trichomen, die vaak beschreven wordt als melkachtig of troebel.

Trichomen
Wanneer 50-70% van de trichomen deze verandering hebben doorgemaakt, zal het THC gehalte op zijn hoogst zijn. Dit moment wordt beschouwd als beste moment voor de oogst. Het kan lastig zijn de verschillen in kleuren van de trichomen op te merken, dus net als bij de stamper methode, is het de moeite waard de plant tijdens de hele bloeiperiode te observeren, zodat je meer bekend bent met het uiterlijk. Dit zal je enorm helpen om te bepalen wanneer die initiële kleurverandering daadwerkelijk plaatsvindt.