Hoe Werkt Decarboxylatie Van Cannabis?

Published :

Hoe Werkt Decarboxylatie Van Cannabis?

Heb je interesse voor het maken van cannabis-edibles of -extracten? Vergeet deze essentiële eerste stap dan niet. Volg onze eenvoudige handleiding voor het decarboxyleren van je wiet.

Het is iets wat je al gauw over het hoofd ziet, maar het verhitten van je cannabis is noodzakelijk om high te worden. Zonder hitte, kun je de toppen net zo goed omwisselen voor broccoli. Bij roken hoef je hier niet over na te denken. Maar hoe zit het met edibles, tincturen en andere manieren van wietgebruik? Maak kennis met decarboxylatie: een beproefd proces om het meeste uit je marihuana te halen.

WAT IS DECARBOXYLATIE EN WAAROM IS HET BELANGRIJK?

Decarboxylatie of ‘decarbing’ klinkt als iets wat je in een laboratorium doet (en dat kan natuurlijk heel goed!). In feite is het slechts een hippe term voor het verhitten van je wiet. Nauwkeuriger gezegd, het verwarmen ervan tot de juiste temperatuur gedurende een bepaalde tijd.

Waarom decarbing belangrijk is? Ten eerste omdat het je wiet ‘activeert’. Verse cannabis bevat het stofje THCA en dat is niet psychoactief. Om high te worden, moet je THCA omzetten in haar levendige nichtje THC. Met decarbing zet je daarnaast CBDA om in de geprezen cannabinoïde CBD. Hoe? Met hitte verwijder je de carboxylgroep van de moleculaire structuur van de eerste twee stofjes. Vandaar de term de-_carboxyl_-atie.

WANNEER MOET JE JE CANNABIS DECARBOXYLEREN?

De magie vindt plaats bij temperaturen van rond de 108°C. Dus als je wiet niet rookt of vapet, moet je het eerst decarboxyleren. Daarmee zet je de transformatie in gang. Dat wil zeggen dat decarboxylatie een essentiële stap is als je kookt of bakt met wiet (maar ook bij het maken van een tinctuur, infusie of extract).

Cannabidiolic Acid

HOE KUN JE CANNABIS DECARBOXYLEREN?

Wij hebben een lijst samengesteld van populaire methodes voor het decarboxyleren van je wiet. Daarbij geven we ook aan welk gereedschap je nodig hebt. We hebben bovendien andere zaken meegenomen. Bijvoorbeeld hoeveel je huis naar cannabis gaat ruiken. Ongeacht welke methode je kiest, begin altijd met het volgende:

HAAL JE TOPPEN UIT ELKAAR

Voordat je de temperatuur gaat opschroeven, haal je de toppen uit elkaar, waardoor ze gelijkmatiger verhitten. Je hebt de keus uit het volledig vermalen van je toppen of ze gewoon uit elkaar halen met de hand. Beide methodes zijn prima. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en hangt af van het gereedschap dat je hebt.

Het vermalen van je wiet gaat vaak sneller. Over het algemeen adviseren we alles te vermalen tot grof materiaal en niet tot fijn poeder. Je kunt hiervoor een handmatige **grinder gebruiken, maar ook een koffiemolen of foodprocessor. Het laatste is superhandig als je veel toppen hebt en dat is waarschijnlijk het geval als je edibles maakt. Maak wel al het gereedschap goed schoon als je het ook gebruikt voor regulier koken.
**grinder - https://www.zambeza.nl/merchandise/229-zambeza-seeds-acrylic-grinder.html

Als je de toppen met de hand uit elkaar haalt – met of zonder schaar – ben je wat langer bezig. Het kan echter ook meditatief zijn en werkt prima. Je verliest daarbij geen materiaal in de grinder en weet zeker dat je de wiet niet te fijn maakt (waardoor het later kan verbranden). Als je de toppen uit elkaar hebt gehaald, dan zijn er enkele opties voor de decarboxylatie.

DE BAKPAPIERMETHODE

Deze methode is het populairst en meest beproefd. Het voordeel is dat het makkelijk te doen is met benodigdheden die vaak gewoon in je keuken aanwezig zijn. Anderzijds is het lastig hiermee de heerlijke geur van cannabis te maskeren. Dat is soms een nadeel als je in een appartement woont, huisgenoten hebt of een nieuwsgierige verhuurder.

BENODIGDHEDEN

• Cannabis, in grove stukken
• Bakplaat
• Bakpapier of aluminiumfolie
• Ovenhandschoenen
• Oven
• Spatel

AANWIJZINGEN

1. Plaats het ovenrooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 108°C.

2. Knip een stuk bakpapier of aluminiumfolie af dat net zo groot is als je bakplaat en leg het erop. Als je folie gebruikt, verfrommel het dan eerst een beetje. Daarmee voorkom je dat de cannabis oververhit raakt.

3. Verspreid de stukken cannabis gelijkmatig over het folie of bakpapier en leg er een andere laag folie op bakpapier bovenop.

4. Zet het 45 minuten in de oven. Controleer regelmatig of de wiet niet verbrandt en pas de oventemperatuur, indien nodig, aan. Na ongeveer 25 minuten roer je met een spatel door de cannabis. Uiteindelijk is je wiet geroosterd en licht goudbruin.

5. Haal de bakplaat uit de oven en laat het zo’n 30 minuten afkoelen op kamertemperatuur.

6. Gebruik de cannabis in het recept van jouw keuze of bewaar het voor toekomstig gebruik.

The Oven Method

DE GLAZEN POTMETHODE

Deze methode behelst ook een oven, maar heeft tevens extra voordelen. Je beperkt hiermee namelijk de geur van cannabis doordat de terpenen, die je anders verliest via verdamping, niet weg kunnen. Je wiet verbrandt ook minder snel. Voor deze methode heb je cannabis in kleine stukjes nodig, ter grootte van zaden of rijstkorrels.

BENODIGDHEDEN

• Cannabis, vermalen tot korrels
• Eén of meer glazen potten met een deksel
• Bakplaat
• Keukendoek
• Ovenhandschoenen
• Oven

AANWIJZINGEN

1. Verwarm je oven voor op 108°C.

2. Doe je cannabis in de glazen pot en draai het deksel licht aan.

3. Maak de keukendoek vochtig en leg deze bovenop de bakplaat. Zet de glazen pot op de vochtige doek.

4. Zet alles in de oven voor ongeveer 60 minuten. Elke 15 minuten schud je met de ovenhandschoenen de pot even om de cannabis die erin zit opnieuw te verdelen.

5. Als de volle 60 minuten voorbij zijn, haal je de pot uit de oven en laat je deze ongeveer 30 minuten afkoelen op kamertemperatuur.

6. Gebruik de cannabis in het recept van jouw keuze of bewaar het voor toekomstig gebruik.

Cannabis Jard

DE KOOKZAKJESMETHODE

Deze methode is super als je geen oven hebt. Ook is het ideaal om de smaak van cannabis te behouden, mocht je daarover bezorgd zijn. Om deze methode succesvol te laten verlopen, vermaal je de wiet tot een poederige substantie (los poeder is prima - niet superfijn).

BENODIGDHEDEN

• Cannabis, vermalen tot een grof poeder
• Hittebestendige, hersluitbare zakjes
• Middelgrote pan met een stevig deksel
• Water
• Tangen
• Fornuis

AANWIJZINGEN

1. Doe je cannabis in een hersluitbaar Ziploc-zakje. Het zakje moet niet te vol zijn en je moet de lucht er zoveel mogelijk uitdrukken. Daarmee voorkom je dat het knapt als het uitzet door de hitte.

2. Vul je pan tot halverwege met water en breng het aan de kook.

3. Doe voorzichtig het afgesloten zakje cannabis in de pan en doe het deksel erop.

4. Kook het zakje (niet sudderen) ongeveer 90 minuten. Controleer daarbij regelmatig om te zien of het water in de pan niet verdampt. Vul het water bij, indien nodig.

5. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Haal het zakje uit het water (met een tang, indien nodig) en leg deze op een rek om helemaal af te koelen. Doe het zakje niet open als die nog heet is – dan komt er namelijk stoom vrij.

6. Gebruik de cannabis in het recept van jouw keuze of bewaar het voor toekomstig gebruik.

Plastic Cannabis Bag

WEES NIET ROEKELOOS, MAAR DECARBOXYLEER JE VOORRAAD!

Samenvattend: het decarboxyleren van je wiet is noodzakelijk als je edibles of extracten maakt. Als je een recept voor cannaboter bereidt, zonder deze essentiële eerste stap, krijg je een product dat nauwelijks kracht heeft. Zonde van je wiet en tijd. Door de boel echter te verhitten voor een snelle decarboxylatie, haal je het meeste uit je cannabisrecepten.
cannabisrecepten

Nu kun je aan de slag en bakplaten vol wietbrownies, gummibeertjes en Mexicaanse wiet-taco’s maken. Geniet ervan!