Cannabis tegen slaapapneu

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Cannabis tegen slaapapneu

Slaapapneu is een veelvoorkomende, maar vaak niet-gediagnosticeerde aandoening die soms leidt tot chronische vermoeidheid, mentale mist en hartkwalen. Traditionele behandelmethodes helpen veel, maar waarom zou je je daartoe beperken? Ontdek hoe medicinale wiet in staat is de slaapkwaliteit verder te verbeteren.

Ken je die van de man die zo hard snurkte, dat zijn vrouw geen oog meer dicht deed? Waarschijnlijk wel. Slaapapneu is echter niet om te lachen. Het kan letterlijk je dood worden, zonder dat een boze partner je ook maar met een vinger hoeft aan te raken.

Als je vermoedt dat jij of een dierbare aan slaapapneu lijdt, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. Verken ondertussen alle manieren waarop medicinale wiet mogelijk helpt om een betere nachtrust te krijgen.

WAT IS SLAAPAPNEU EN IS HET ECHT REDEN TOT ZORG?

Slaapapneu is een ernstige aandoening waarbij de patiënt tijdens de slaap meerdere keren stopt met ademen. Snurken, wakker worden om naar adem te snakken of andere duidelijke signalen dat de ademhaling is gestopt, zijn de voornaamste symptomen. Hierbij krijgen de hersenen geen zuurstof en raakt zowel de REM- als non-REM-slaap verstoord. Hoelang je ook in bed ligt, je wordt niet opgewekt wakker en bent vaak overdag behoorlijk moe.

Naast chronische vermoeidheid hebben mensen met slaapapneu soms ook last van depressie en angst, concentratieproblemen en moeite om dingen te onthouden. Ook treden er mogelijk ernstigere gezondheidsklachten op. Onbehandelde slaapapneu leidt tot stress in het hele lichaam. Dit zorgt soms voor een hoge bloeddruk, hartproblemen en hormoondeficiënties. In extreme gevallen wekt het tijdens de slaap zelfs een beroerte of hartaanval op.

Normal Airway vs Sleep Apnea

HOE KOM IK ERACHTER OF IK AAN SLAAPAPNEU LIJD?

Wetenschappers schatten dat alleen al 22 miljoen Amerikanen aan slaapapneu lijden en dat zo'n 80% van de patiënten niet gediagnosticeerd wordt. Het is lastig om het met een doktersbezoek vast te stellen. Als de arts deze aandoening vermoedt, dan vraagt hij de patiënt en diens bedpartner eerst naar symptomen alvorens een slaapstudie. Eenvoudige thuistesten zijn te gebruiken om apneu te bevestigen of uit te sluiten. Soms is ook een nachtelijke studie in een slaaplaboratorium nodig.

Iedereen, zelfs kinderen, kan slaapapneu ontwikkelen. Het komt echter vooral voor bij mannen met overgewicht en ouder dan 40 jaar. Het drinken van alcohol en roken verergert het vaak. Als je de volgende symptomen ervaart, vraag je huisarts dan of een test nodig is:

- Regelmatig snurken
- Wakker worden en naar adem snakken
- Constante vermoeidheid
- Ochtendhoofdpijn
- Overdag in slaap vallen
- Droge mond bij het wakker worden
- Depressie, angst en irritatie
- Geheugenverlies
- Concentratieproblemen

ER ZIJN TWEE SOORTEN SLAAPAPNEU

Mensen kunnen last hebben van obstructieve slaapapneu, centrale slaapapneu of een combinatie van beide. De eerste is de meest voorkomende soort. Hierbij wordt de ademhaling onderbroken door een fysieke obstructie. Denk aan vergrote amandelen of vetophopingen die de keel vullen, als de patiënt tijdens de slaap ontspant. Een kenmerkend symptoom hiervan is snurken.

Men spreekt van centrale slaapapneu wanneer de hersenen geen signaal geven aan de ademhalingsspieren. De oorzaak is mogelijk medicatie of andere onderliggende aandoeningen. Bij dit type slaapapneu hoeft snurken niet op te treden als symptoom.

Milde slaapapneu wordt in beide gevallen geclassificeerd als 11 of minder ademstilstanden per uur. Als je vaker stopt met ademen, beschouwen we het als ernstig. In sommige gevallen is dit wel 30 keer of meer per uur.

HOE BEHANDEL JE SLAAPAPNEU?

Traditionele behandelingen voor slaapapneu bestaan onder andere uit medische hulpmiddelen, zoals CPAP-apparaten en tandheelkundige instrumenten die de luchtwegen open houden. In sommige gevallen is een operatie nodig om overtollig weefsel uit de keel te verwijderen. Veranderingen in de levensstijl, zoals afvallen, stoppen met roken en het beperken van alcoholgebruik, helpen soms ook.

CPAP machines for sleep apnea

HELPT MEDICINALE WIET BIJ SLAAPAPNEU?

Zowel uit wetenschappelijk onderzoek als anekdotisch bewijs blijkt dat medicinale wiet in staat is mensen met beide soorten slaapapneu te helpen om zich beter te voelen, bij gebruik naast traditionele remedies. Hier zijn 5 manieren waarop het mogelijk helpt om beter te slapen en je overdag energieker te voelen.

1. MEDICINALE WIET HELPT DIRECT TEGEN SLAAPAPNEU

Twee studies lieten een significante verbetering van de ademhaling zien wanneer medicinale wiet werd gebruikt. Een van de onderzoeken werd uitgevoerd met ratten. Zowel oleamide als delta-9-THC werden uit cannabis geïsoleerd en aan de diertjes gegeven om te zien of dit centrale slaapapneu, geassocieerd met een verhoogde serotoninespiegel, tegenging. Beide stoffen hadden het gewenste effect.

Een andere studie onderzocht 17 mensen met slaapapneu. Zij kregen verschillende doseringen THC voordat ze gingen slapen. De symptomen namen gemiddeld met 32% af. De proefpersonen die hogere doses THC ontvingen, vertoonden over het algemeen de meeste vooruitgang.

2. MEDICINALE WIET VERBETERT DE SLAAPKWALITEIT

Bepaalde indica-dominante soorten helpen je sneller in slaap te komen en langer door te slapen, ongeacht of er sprake is van slaapapneu. Medicinale wiet verbetert daarbij de algehele slaapkwaliteit. Op die manier ondersteunt het een optimale nachtrust bij mensen met slaapapneu, zodat ze zich overdag alerter en energieker voelen.

3. MEDICINALE WIET BESTRIJDT ANGST

Je doet maar moeilijk een oog dicht wanneer angstbeelden door je hoofd spoken. Tenzij je gedachten weet te kalmeren, is het lastig om in slaap te komen. Constante bezorgdheid en verontrustende dromen samen met slaapapneu vormen een gevaarlijke combinatie. Medicinale wiet helpt je mogelijk om zowel geestelijk als lichamelijk te ontspannen. Doordat je zo beter kunt ademen, krijg je een rustigere en verkwikkende nachtrust.

4. MEDICINALE WIET VERBETERT DE STEMMING

Een opbeurende, euforische sativa is in staat de stemming te helpen reguleren. Dit biedt hoop voor mensen die lijden aan slaapapneu of een andere slaapstoornis. Het kan daarbij symptomen van een depressie verlichten en de mentale kracht geven om de behandeling door te zetten. Daarmee verbetert de algehele kwaliteit van leven.

5. MEDICINALE WIET IS IN STAAT JE ACTIEF TE HOUDEN

Een serieus probleem voor patiënten met slaapapneu is dat ze overdag slaperig zijn. Vaak zijn ze niet alleen zo moe dat ze niets gedaan krijgen, maar velen vallen ook regelmatig in slaap. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij werken achter een bureau of zelfs tijdens het autorijden. Een goede sativa is ook in staat de slaperigheid overdag te bestrijden. Het geeft daarbij een natuurlijke boost van energie om de meest belemmerende klachten van deze slaapstoornis tegen te gaan.

HOE GEBRUIK IK MEDICINALE CANNABIS BIJ SLAAPAPNEU?

Als je lijdt aan slaapapneu, raadt je huisarts je waarschijnlijk aan om te stoppen met het roken van sigaretten. Logischerwijs is het dus ook gezonder om medicinale wiet niet te roken. Vapen is een beter alternatief, maar edibles zijn - als ze voor jou werken - wellicht nog verstandiger.

Bij edibles komen er geen ongewenste stoffen in je keel of longen. Daardoor hebben ze geen rechtstreeks effect op je ademhaling. Tevens houdt de werking van edibles na inwerking wel 6-8 uur aan. En dat zou genoeg moeten zijn om je de nacht door te helpen. Vergeet echter niet dat het na inname 1-3 uur duurt voordat de werking merkbaar is. Probeer dan ook uit te vinden wat voor jou het ideale tijdstip van toediening is.

Cannabis Edibles

IS EEN BEHANDELING MET ALLEEN CANNABIS VOLDOENDE?

Slaapapneu is een ernstige aandoening, die soms serieuze gevolgen heeft als je niet adequaat handelt. Momenteel is er onvoldoende onderzoek om te stellen dat cannabis op zichzelf voldoende werkt. De veiligste optie: gebruik het onder begeleiding van een arts, naast een ander medisch hulpmiddel en veranderingen in de levensstijl.