Zo Red Je Wietplanten Met Wortelophoping

Published :

Zo Red Je Wietplanten Met Wortelophoping

Rondlopen in schoenen die twee maten te klein zijn, wordt al gauw erg oncomfortabel. Dit ervaren wietplanten wanneer ze hun potten ontgroeien. Wortels raken verstrengeld, belemmerd en verstrikt. Dit leidt tot deficiënties, een droog teeltmedium en groeiachterstand. Leer hoe je planten met wortelophoping herkent en een nieuw onderkomen geeft.

Tussen de ontkieming van zaden en het binnenhalen van de oogst, staan wietkwekers voor talloze uitdagingen. Naast ongedierte en omgevingsfactoren kan ook wortelophoping bij planten verschillende problemen veroorzaken, ten koste van hun algehele groei en opbrengsten. Hieronder leer je alles wat je moet weten over verstrikte wortels bij cannabis, hoe het de groei beïnvloedt en hoe je het kunt verhelpen.

Hoe Wortelophoping Bij Wietplanten Ontstaat

In de natuur groeit cannabis volgens zijn eigen regels. Wilde landrassen groeien overal, van het Kush-gebergte tot de verborgen velden van Jamaica. Deze gewassen ontwikkelen complexe wortelnetwerken diep in de grond, waar ze hun krachten bundelen met talloze micro-organismen en de plant op zijn plaats verankeren.

Gedomesticeerde cannabissoorten hebben daarentegen meestal te maken met drastisch andere teeltomstandigheden. Planten in potten of zelfs in verhoogde bedden kunnen op een gegeven moment gehinderd worden door ruimtegebrek. Wanneer hun wortels te weinig plek hebben, beginnen ze af te buigen, verdraaien en zelfs verstrengeld te raken.

Uiteindelijk vullen de wortels bijna alle beschikbare ruimte en passen ze zich aan aan de pot waartoe ze beperkt zijn. Dit leidt tot een ongelofelijk dichte wortelbal die de vorm van zijn pot aaneemt—van cilindervormige zuilen tot rechthoekige structuren.

Het is een indrukwekkend vertoon van aanpassingsvermogen. Toch kunnen planten met verstrikte wortels een groot aantal mankementen vertonen. Daarnaast zijn ze vatbaar voor factoren die hun potentieel beperken. Hun wortels verspreiden zich in de natuur met een reden verder. Ze zijn er niet dol op als het te krap is.

Root Bound

Belemmerde wortelstelsels ontstaan om verschillende redenen. Hier zijn de twee meest voorkomende oorzaken.

Als Gevolg van Discrete Teelt

Veel heimelijke kwekers doen er alles aan om de aandacht van hun botanische activiteiten af te leiden. Vaak kweekt men planten in kleine potten voor de duur van hun gehele levenscyclus. Hoewel sommige kwekers fatsoenlijke resultaten behalen met deze methode, kan een verstrikt wortelstelsel tijdens de groei wat problemen opleveren.

Slecht Getimed Verpotten

Kwekers die op het verkeerde moment verpotten, krijgen ook eerder te maken met een wortelophoping van hun planten. Voor fotoperiode planten is aanbevolen om ze gedurende hun levenscyclus geleidelijk te verpotten via een reeks plantenbakken van toenemende grootte.

Dit betekent dat het formaat van de pot in elk stadium een "Goudlokjesgebied" moet bieden—niet te ruim zodat water en voedingsstoffen kunnen ontsnappen en niet zo klein dat het wortelstelsel verstrikt raakt. Schat je echter verkeerd in wanneer je moet verpotten? Dan kunnen planten snel te groot worden voor hun bakken en kan er wortelophoping optreden.

Transplant cannabis plants

Tekenen van Wortelophoping bij Wietplanten

Uiteraard is het lastig om exact vast te stellen wat er in de grond gebeurt. Daarnaast doet het meer kwaad dan goed om wat bovengrond te verwijderen en de wortels visueel te inspecteren. Wel zijn er enkele tekenen en symptomen waar je op kunt letten die erop kunnen wijzen dat er sprake is van wortelophoping. Ontdek de meest voorkomende signalen hieronder.

Symptomen van Voedingstekorten

Cannabisplanten vereisen bepaalde hoeveelheden macro- en micronutriënten om gezond te blijven en maximaal te presteren. Een gebrek aan een bepaalde voedingsstof leidt tot duidelijke tekenen zoals vergeling, slap hangen, bruinkleuring en krullende bladeren, naast andere indicatoren. Verschillende factoren kunnen aan deze deficiënties veroorzaken, waaronder een wortelophoping.

Naarmate het wortelstelsel dichter wordt, neemt het meer voedingsstoffen op. Als de nutriëntenbehoefte toeneemt—maar het formaat pot gelijk blijft—ontdoen planten het teeltmedium veel sneller van mineralen. Planten met wortelophoping kunnen tekenen van een deficiëntie vertonen, terwijl kwekers niet eens beseffen dat ze te weinig voeding geven voor een enorm wortelmassa onder het oppervlak.

Nutrient deficiency

Een Snel Uitdrogend Teeltmedium

Wanneer heb je jouw plant voor het laatst water gegeven? Als je plant gisteren nog water heeft gekregen maar toch bijzonder droog lijkt, is dit mogelijk een geval van wortelophoping. Vergelijkbaar met hoe in dezelfde situatie voedingstekorten ontstaan, zal de wortelmassa zo snel mogelijk al het beschikbare water opzuigen. Als de wortelmassa het teeltmedium ontgroeit, droogt dit extreem snel uit en krijgt je plant dorst.

Zorg ervoor dat je jouw planten correct water geeft. Geef ze rustig en grondig water, in plaats van het water in de bak te gooien. Een langzame en geleidelijke stroom hydrateert het wortelsysteem het best. Lijken je planten nog steeds droog nadat je op deze manier water hebt gegeven? Controleer dan of de toestand van hun wortels en het formaat pot mogelijk de oorzaak zijn.

Ongebruikelijk Zware Planten

Je moet een aardig idee hebben van hoe zwaar je planten wegen tijdens het kweekseizoen. Je kunt hun gewicht controleren, door je potten simpelweg op te tillen. Dit helpt je niet alleen bepalen wanneer je weer water moet geven. Het kan je namelijk ook een indicatie geven van de toenemende dichtheid van het wortelsysteem. Als jouw potplanten zelfs in droge toestand ongebruikelijk zwaar aanvoelen, is het wellicht tijd om te verpotten en die wortels te bevrijden.

Een Duidelijke Discrepantie Tussen Pot en Plant

Hiervoor kun je gewoon je ogen gebruiken. Als jouw plant duidelijk te groot lijkt voor haar pot, moet je haar te verpotten—tenzij je het expres doet vanwege discretie. Wanneer je planten aanzienlijk breder worden dan hun potten, is het tijd om ze een maatje groter te geven.

Too large cannabis plants

Groeiachterstand

Verschillende soorten groeien tot verschillende hoogtes en breedtes. Mocht je opmerken dat je planten veel kleiner lijken dan de bedoeling is, dan zitten ze waarschijnlijk in een te krappe pot. Vertraagde of gebrekkige groei geeft aan dat het wortelstelsel is gestopt met laterale groei en waarschijnlijk verstrikt en belemmerd is.

Zo Verhelp Je Wortelophoping Bij Wietplanten

Het vaststellen van het probleem is de eerste stap in het herstellen van wortelophoping. Zodra je de "wortel" van het probleem hebt geïdentificeerd, kun je er maatregelen tegen nemen. Ruimtegebrek ligt aan de basis van dit euvel. Daarom is het vergroten van het formaat pot de eerstvolgende logische stap.

Volg de simpele stappen hieronder om jouw planten met verstrikte wortels te bevrijden en te verplaatsen naar een nieuw onderkomen.

Stap 1: Optimaliseer het Teeltmedium

Zorg ervoor dat het teeltmedium de juiste consistentie heeft, voordat je gaat verpotten. Als het te nat of te droog is, zal de aarde tijdens de overdracht klonteren of uiteenvallen. Daardoor kun je wortels veel meer stressen en blootstellen dan noodzakelijk. Geef je planten twee dagen voor het verpotten water. Zo houd je het vochtgehalte optimaal en maak je de taak zo eenvoudig mogelijk.

Stap 2: Bereid de Nieuwe Potten Voor

Voordat je de plant uit zijn oude pot haalt, moet je zijn bestemming in orde maken. Pak een grotere pot en vul de bodem met een hoogwaardige, biologische potgrond. Vul de pot zodanig dat de voet van de plant niet boven de rand van de nieuwe pot uitkomt. Geef de aarde in de nieuwe pot water om de bak zo aangenaam mogelijk te maken. Hiermee beperk je de schok van het verpotten en de daaraan gekoppelde vertraagde groei.

Stap 3: Bevrijd Je Plant

Druk om te beginnen stevig langs de volledige omtrek. Door op weerzijden van de pot druk uit te oefenen, maak je de wortelbal vrij. Zo krijg je het kweekmedium los en ervaar je minder frictie bij het verwijderen van de plant.

Plaats vervolgens je hand boven op het teeltmedium met de stam losjes tussen de voet van je middel- en ringvinger. Kantel de plant in je hand op zijn kop en haal haar langzaam uit haar oude pot.

Zodra je haar vrij hebt, houd je je plant weer rechtop. Druk zachtjes in de wortelbal en ontwar grote wortels waar mogelijk. Hoewel dit wat ruw kan lijken, draagt het losmaken van verstrikte wortels bij aan betere verspreiding in hun nieuwe huisvesting.

Stap 4: Verhuizen

Zet je plant in het midden van zijn nieuwe pot. Giet extra aarde aan de zijkant van de wortelmassa tot je de voet van de plant bereikt hebt. Druk de grond tussendoor aan en zorg ervoor dat het uiteindelijk stevig aanvoelt. Geef je plant water om de stress van het verpotten te minimaliseren en plaats haar terug in de oorspronkelijke omgeving waarin ze stond.

Wortelophoping bij Wietplanten Verhelpen: Een Eenvoudige Oplossing voor een Veelvoorkomend Probleem

Het idee van een verstrikt en opgehoopt wortelstelsel baart een hoop wietkwekers zorgen. Wortelophoping kan namelijk tot mankementen leiden, die de opbrengsten verminderen en de gezondheid van planten aantasten. Gelukkig is het herkennen van een wortelophoping grotendeels een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Houd het formaat van je plant in de gaten en let op overduidelijke tekorten. Als je planten toch wortelophoping ontwikkelen, hoef je ze alleen maar te verpotten om ze weer op gang te krijgen.