Met LEC-Lampen Cannabis Kweken

Published :

Met LEC-Lampen Cannabis Kweken

Momenteel is het gebruik van LEC-lampen voor het kweken van cannabis een veelbesproken onderwerp. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van dit systeem.

Tegenwoordig zijn LEC-lampen een goede optie als je indoor wiet wilt kweken. Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste is dat, omdat het lichtspectrum natuurlijker is, je planten de beste resultaten behalen. Bovendien kunnen kwekers met dit spectrum de ontwikkeling van hun plant in een meer natuurlijk licht bekijken - letterlijk.

Natuurlijk is het te begrijpen dat sommigen beducht zijn voor deze kweekmethode. Mocht jij daartoe behoren, lees dan vooral verder.

LEC-LAMPEN: EEN INTRODUCTIE

Misschien heeft nog niet iedereen van LEC-lampen gehoord, dus hier volgt een korte uitleg. LEC (light-emitting ceramics) is in principe een merknaam voor een soort metal halide lampen die werken met een keramische gebogen buis. Daarom wordt LEC vaak ook wel CMH (Ceramic Metal Halide) genoemd.

Zoals reeds opgemerkt, komt het allemaal neer op het lichtspectrum, wat een stuk natuurlijker is dan HPS, LED-lampen en andere alternatieven. De lampen produceren tevens meer lumen per watt en gaan veel langer mee, wel tot twee jaar.

DE VOORDELEN VAN LEC-LAMPEN

Net als ieder product zijn er zowel voor- als nadelen die invloed hebben op je voorkeuren. Laten we eerst eens naar de voordelen kijken.

LEC-lampen geven UVB-straling af. Daarvan wordt gezegd dat het helpt bij de verbetering van de trichomenproductie van de toppen in de bloei. En omdat het lichtspectrum veel lijkt op dat wat de zon uitstraalt, helpt het tevens de natuurlijke aroma's van de plant verbeteren.

De verspreiding van de UVB-straling kan echter makkelijk verhinderd worden door glas. Het is dus belangrijk dat het licht richting de plant onbelemmerd is om de beste resultaten te behalen.

LEC-lampen geven UVB-straling af

DE NADELEN VAN LEC-LAMPEN

Om te beginnen, is de UVB-straling van LEC-lampen bijzonder gevaarlijk voor mensen. Directe blootstelling kan leiden tot schade aan de ogen en de huid. Daarom dien je extra veiligheidsapparatuur te gebruiken. En dat kan nogal prijzig zijn ten opzichte van andere verlichtingssystemen.

De lampen zelf zijn nu ook niet bepaald goedkoop. Het kleinste formaat kost rond de €330. Ben je iemand die niet zoveel geld wil uitgeven aan kweeklampen, dan is dit geen optie voor je.

LEC-LAMPEN GEBRUIKEN VOOR DE KWEEK

UVB-licht kan extreem krachtig zijn. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat er voldoende afstand is tussen je lampen en planten. Met dat in het achterhoofd, moeten je toppen iets verder verwijderd zijn van het licht dan met andere lichtsystemen.

Bij bijvoorbeeld een 315W lamp zou de ideale afstand tot je plant 45cm moeten bedragen. En bij een 630W lamp is dit 60cm.

Voldoende afstand is tussen je lampen en planten

WORDT HET AANGERADEN OM LEC-LAMPEN VOOR DE KWEEK TE GEBRUIKEN?

We hebben je de voor- en nadelen laten zien als je LEC-lampen gebruikt voor indoor cannabiskweek. Hoewel ze voor een groot aantal facetten van het kweken fantastisch zijn, dien je ook de bijbehorende nadelen in acht te nemen, met name wat betreft je eigen gezondheid.

We raden je dan ook aan jezelf er goed in te verdiepen voordat je ermee aan de slag gaat. Kijk eens hoeveel je kunt besteden en of het wel winstgevend zou zijn als je ze in je kweekruimte zou integreren. Het kan best lucratief zijn, maar houd wel rekening met bovenstaande factoren.