Het Kweken van Wiet in Aarde versus in Potten

Published :

Het Kweken van Wiet in Aarde versus in Potten

Een vraag die aan het begin van het buitenseizoen vaak bij wietkwekers opkomt: in potten of direct in aarde kweken? Beide methoden kunnen voor gezonde planten en toppen van topkwaliteit zorgen. Ze hebben echter ook hun eigen voor- en nadelen. Ontdek welke methode voor jou het meest geschikt is!

Als je je wietplanten buiten kweekt, dan kom je als kweker direct in contact met de natuur. Naast de aangename activiteit van het kweken zelf, kun je ook profiteren van zonlicht, frisse lucht en microbenrijke grond.

Het kweken van wiet in de buitenlucht heeft veel voordelen, waaronder lagere water- en verlichtingskosten en meer ruimte voor grotere soorten. Kwekers staan voor twee basale keuzes als het gaat om het telen in de buitenlucht: de planten in potten of direct in de aarde kweken.

Hoewel beide methoden uitstekende resultaten op kunnen leveren, heeft elke methode ook zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we hier op in en helpen we je bij het kiezen van de manier die het beste bij jou past.

Growing in the ground vs pots

Wietplanten Kweken in Aarde

Het kweken van wietplanten direct in de aarde is de puurste vorm van telen. Sommige kwekers kiezen er daarbij voor om zaden meteen in bewerkte grond te zaaien en de natuur met minimale ingrepen haar gang te laten gaan. Anderen geven de voorkeur aan het verplanten van gezonde zaailingen en het volgen van een aanpak die wat meer inspanning vergt.

Wat je strategie ook mag zijn, het kweken van wiet in aarde kan fantastische resultaten opleveren. De wortels strekken zich vanzelf uit en de lokale microben gaan aan de slag om een wederzijdse voordelige relatie met je cannabis op te bouwen.

Of je er nu voor het eerst over nadenkt om je planten in grond te kweken of dat al een tijdje doet, het is altijd handig om de voor- en nadelen van deze methode af te wegen. Je vindt ze hieronder.

Voordelen

Twijfel je over het kweken van je wiet in aarde? Dan helpen de volgende punten misschien bij het nemen van je beslissing.

Inheemse Micro-organismen

Een gezonde bodem heeft een levendig bodemvoedselweb. Dit is een netwerk van organismen die op sommige soorten jagen en tevens dienen als prooi voor andere dieren. Deze energiestroom begint op macroscopisch niveau met mollen, vogels en wormen en gaat door tot het niveau van bijna onzichtbare schimmels en bacteriën.

Als je gezegend bent met een gezonde bodem in je tuin, dan kun je ook profiteren van een gezonde populatie inheemse micro-organismen. Binnenkwekers geven hier vaak bakken geld aan uit of doen er alles aan om synergetische bacteriën en schimmels te krijgen. Door je planten direct in aarde te zaaien, maak je gratis gebruik van deze krachtige hulpbronnen.

Sommige bacteriën helpen gezelschapsplanten om stikstof uit de atmosfeer te halen en in de bodem te brengen. Stikstof speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de fysiologie van de wietplant. In gezonde aarde wemelt het ook van de mycorrhiza-schimmels. Deze versmelten met het wortelstelsel van je planten en voorzien ze van voedingsstoffen, in ruil voor plantensuikers.

Minder Benodigdheden Maakt de Kweek Goedkoper

Je hebt net wat minder spullen nodig als je je planten rechtstreeks in aarde plant. Zo hoef je geen potten te kopen om ze daarin te huisvesten. Hoewel basispotten niet veel kosten, hangt er aan geavanceerdere smartpotten en voedingsrijke groeimedia wel een prijskaartje.

Aarde van Goede Kwaliteit

Voordat je zaden in aarde zaait of je zaailingen verplant, moet je ervoor zorgen dat je tuin of kweeklocatie goede grond bevat. Als je de schep in de bodem zet en je hebt geluk, dan stuit je op donkere en rijke aarde.

Je hebt ook de loterij gewonnen als je kleigrond onder je voeten vindt. Je moet er wel organisch materiaal aan toevoegen om een cannabisvriendelijke bodemstructuur te creëren, maar verder heeft dit type aarde een hoog voedingsstofgehalte.

Geschikter voor Guerrillakweek

Voor degenen die hier niet bekend mee zijn, guerrillakweek houdt in dat je wiet kweekt op een verborgen locatie buitenshuis. Dit kan bijvoorbeeld een afgelegen weide of een afgelegen open plek in het bos zijn. Het verbergen en geheimhouden van je planten zijn hierbij de belangrijkste doelen.

Je planten kunnen zich veel beter aan hun omgeving aanpassen als je ze niet in potten zet. Graaf een gat, vul dit met gezonde aarde en verplant je zaailingen naar een veilige locatie, zonder dat je duidelijke tekenen van activiteit laat zien.

Minder Onderhoud

Als je ooit wietplanten hebt verplant, dan weet je hoe de wortels eruit kunnen zien als je ze uit een kleine pot haalt. Ze beginnen te draaien, te krommen en vormen een strakke bal. Planten die in grond groeien, hebben echter alle ruimte om zich te ontwikkelen. Hun diepere wortels hebben toegang tot meer aarde met voedingsstoffen en water. Dit betekent dat je je planten minder hoeft te voeden en water hoeft te geven.

Nadelen

Ondanks deze geweldige voordelen brengt het kweken van wietplanten in aarde ook enkele nadelen met zich mee. Ben je van plan om met deze methode aan de slag te gaan? Wees je dan bewust van de volgende factoren, zodat je goed te werk gaat.

Aarde van Lagere Kwaliteit

Niet alle kwekers hebben het geluk om een schat aan voedselrijke aarde in hun tuin te vinden. Veel telers treffen grond aan waar wietplanten niet mee overweg kunnen. Denk aan:

• Zanderige aarde: Weinig voedingsstoffen, licht en droog.
• Ziltige aarde: Een goede toevoer van voedingsstoffen, maar wordt snel compact. Houdt daarnaast veel vocht vast en maakt planten vatbaar voor wortelrot.
• Kalkachtige aarde: Erg alkalisch en wietplanten geven de voorkeur aan lichtzure aarde.

Als je aarde van slechte kwaliteit in je tuin hebt liggen, dan moet je eerst composteren, organisch materiaal toevoegen en andere aanpassingen doen om het voedingsgehalte te verbeteren.

Wellicht Moet je toch in de Buidel Tasten

Het aanpassen en verbeteren van aarde kan nogal wat tijd in beslag nemen. Als je kiest voor verhoogde tuinbedden, dan kun je deze vullen met kwalitatief hoogwaardige grond. Zo kun je direct aan de slag. Je zult echter wel in de buidel moeten tasten, want hier hangt een relatief hoog prijskaartje aan.

Slecht Weer

Als je in een regio woont waar veel regent valt, dan kun je op een dag wakker worden en merken dat de bedden in je tuin volstaan met water. Terwijl potten een efficiënt drainagesysteem hebben, kan vochthoudende aarde vrij snel verzadigd raken. Met name als de bodem laag is. Als er sprake is van veel wateroverlast, dan kunnen de wortels belemmerd worden in het opnemen van voedingsstoffen en lucht. Op deze wijze kunnen er schimmelziekten ontstaan.

Ze Staan waar Ze Staan

Zorg dat je een goede plek uitzoekt voor je planten. Het beste is een plekje met veel zonlicht, waar ze ook beschermd zijn tegen de wind. Als je je planten eenmaal hebt staan, kun je niet meer terug, ongeacht hittegolven, veel regen, sterke winden en vroege vorst.

Excessieve Groei

Sommige soorten zullen optimaal profiteren van de grote hoeveelheid ruimte die beschikbaar is wanneer je ze in aarde kweekt. Hoewel kwekers dit vaak als iets goeds zien, kunnen bepaalde planten excessief gaan groeien. Ondanks de grotere oogsten kan dit tot problemen leiden voor telers die discreet proberen te werken. Zorg dus dat je je planten traint, als dat nodig is.

Growing Cannabis in the ground

Wietplanten Kweken in Potten

Het kweken van wietplanten in potten geeft je als kweker simpelweg meer controle. Potten zijn handig, beperken de groei en je kunt hiermee de planten in extreme omstandigheden naar binnen halen. Kom erachter wat de beste redenen zijn om wietplanten in potten te kweken en waarom sommige kwekers hier niet voor kiezen.

Voordelen

Nu je de voordelen weet van het kweken in aarde, gaan we kijken hoe dit zich tot het telen in potten verhoudt.

Mobiliteit

Zet je je schrap voor een hittegolf? Of misschien zelfs een windhoos? Geen paniek! Pak gewoon de potten op en verplaats ze naar een veilige plek. Kwekers die hun planten in potten kweken, kunnen hun cannabis gemakkelijk beschermen tegen ongunstige omstandigheden. Til ze gewoon op, loop een stukje en zet ze weer neer. Appeltje-eitje!

Controle over de Grootte van Je Planten

Hoe groter je potten, hoe groter je planten worden. Je kunt daarom de grootte van je potten gebruiken om controle te houden over de grootte van je wietplanten. Als je reusachtige en productieve exemplaren wilt, zet ze dan in de grootste potten die je kunt vinden. Maar als je liever kleinere planten wilt en alleen kweekt voor een kleine persoonlijke voorraad, dan is een pot van 11 liter voldoende.

Potkeuze

Als je een pot wilt aanschaffen, zul je merken dat er veel mogelijkheden zijn. Je bent zeker niet beperkt tot de typische terracotta-pot. Zo heb je de keuze uit goedkope en vrolijke plastic potten tot geavanceerde stoffen exemplaren die de beluchting en het vochtbehoud van het groeimedium bevorderen.

Airpotten zijn ook een uitstekende keuze als je het wortelstelsel van je planten gezond wilt houden. Deze potten zijn voorzien van kleine gaatjes die de circulatie van wortels voorkomen en tevens de vorming van een gezonde wortelmassa bevorderen.

Controle over Je Medium

Waarom zou je je zorgen willen maken over de aarde in je tuin? Vul je potten gewoon met je favoriete substraat. Geen toevoegingen of aanpassingen nodig. Wel kun je je eigen gesloten systeem ontwikkelen door tuin- en keukenresten te composteren. Hiermee kun je je eigen florerende superaarde creëren.

Nadelen

Potten hebben veel voordelen ten opzichte van kweken in aarde. Je zult echter nog steeds tegen beperkingen aanlopen als je deze eenvoudige methode gebruikt.

Beperkte Groei

Je kunt de grootte van je planten beheersen, maar het is lastig om een echte sativa-reus te kweken. Zelfs de grootste potten voldoen niet aan de eisen om je wietplanten tot kleine bomen te laten uitgroeien. Als je grote soorten volledig tot hun recht wilt laten komen, zijn potten minder geschikt.

Mobiliteit Staat Gelijk aan Kwetsbaarheid

Doordat een grote penwortel ontbreekt die ze diep in de grond verankert, zijn potplanten kwetsbaar voor harde wind en diefstal. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen als de omstandigheden erom vragen, maar dit maakt ze ook aantrekkelijk voor dieven. Bovendien vallen je planten sneller om tijdens zware stormen.

Veel Onderhoud

Potplanten hebben vaak meer zorg nodig dan hun deels ondergrondse tegenhangers. Zo moet je het groeimedium vaker water geven en voeden, omdat stoffen zich sneller door het substraat bewegen. Je moet ook de pH-waarde zorgvuldig in de gaten houden. Deze moet namelijk tussen de 6 en 7 blijven voor een optimale opname van voedingsstoffen.

Grow Cannabis in pots

Kweken in Potten of in Aarde? Waarom Probeer Je Niet Beide?

Benieuwd naar welke methode voor jou het meest geschikt is? Waarom probeer je niet gewoon allebei? Als je de ruimte en tijd hebt, kweek dan een deel van de planten in tuinbedden en een deel in potten en kijk hoe beide oogsten uitvallen. Een tof kweekexperiment, toch?