Hoe Je De Steeltjes Van Je Cannabisplanten Een Tweede Leven Geeft

Published :

Hoe Je De Steeltjes Van Je Cannabisplanten Een Tweede Leven Geeft

Geen idee wat je met de schijnbaar waardeloze takjes van je cannabisplanten moet doen? Er zit nog waardevolle hars in en ze zijn zelfs te gebruiken voor hasj en henneppapier.

Als je eenmaal de oogst hebt binnengehaald en je toppen een knipbeurt hebt gegeven, vraag je je misschien af wat je met de resterende takjes moet doen. Het is natuurlijk mogelijk ze op de composthoop te kieperen, zodat de voedingsstoffen weer in je tuintje terechtkomen. Er zijn echter zoveel andere gebruiksmogelijkheden, dat het loont om ze te bewaren. Alle delen van een cannabisplant zijn bruikbaar en dat is exact de reden dat het al eeuwen een nijverheidsgewas is. Op het eerste gezicht zou je denken dat de stelen een restproduct zijn, tot je ziet wat er allemaal mogelijk mee is. In de steeltjes zitten ook kleine hoeveelheden hars, dus tevens THC. Kijk maar eens naar onderstaande ideeën en laat je inspireren.

ZET THEE VAN DE STELEN

Na een paar uur oogsten en geduldig knippen verdien je het om te ontspannen en jezelf te verwennen met een zalig kopje thee. Hiervoor moet je wel eerst de steeltjes decarboxyleren. Dat doe je op dezelfde wijze als bij het maken van edibles of concentraten. Door het verhittingsproces verandert het niet-psychoactieve THCA in psychoactief THC. Verwarm hierbij je oven voor op maximaal 110°C en verspreid de stelen over een bakplaat. Schuif dit in de oven en na een uurtje heeft het proces zich voltrokken.

De stelen zijn nu geactiveerd en het is inmiddels theetijd. Hak je steeltjes fijn en kieper ze in een steelpannetje met daarin wat water en volle melk. THC is lipofiel, ofwel vetminnend, en heeft de eigenschap goed op te lossen in vetten. Breng het brouwsel aan de kook, laat het 10 minuten zachtjes pruttelen en giet het door een zeef. Zoet het met honing, suiker of een suikervervanger, zoals stevia.

Cannabis stems to make some tea

MAAK CANNABOTER

Cannaboter is een basisextract voor bijna alle edibles. Ook in wiettakjes zit voldoende hars om een homp boter te maken. Dit is te gebruiken om cookies, brownies en taarten te bereiden die een high veroorzaken. Om te beginnen, decarboxyleer je, zoals hierboven beschreven, de steeltjes. Om met de plantensteeltjes cannaboter te maken, weeg je net zoveel boter af als het totaalgewicht van de takjes. Zodra je ingrediënten op orde zijn, smelt je als eerste de boter op een laag pitje. Vervolgens doe je de steeltjes erbij. Laat de boel een half uurtje pruttelen. Zeef de met cannabinoïden verrijkte boter en laat je verse cannaboter in de koelkast opstijven.

Cannabutter

MAAK EEN PORTIE BUBBLE HASH

Bubble hash is een concentraat dat je maakt door met water de hars van toppen te spoelen. Met reststeeltjes lukt het echter net zo goed. Dit concentraat induceert een boterzachte high die vaak met euforie gepaard gaat. Dat is nog eens een goed alternatief voor je steeltjes! Bubble hash is eenvoudig te maken met een speciale machine. Mocht die niet in je keukenkastje staan, gebruik dan gewoon een (pol)lepel om te roeren. Je hebt ook ongeveer 3kg ijsklontjes nodig.

Als je een machine gebruikt, stop er dan een zak in met microgaatjes en vul die met 1kg ijsklontjes. Leg de steeltjes bovenop het ijs, doe er nog een kilootje ijsklontjes bij en sluit de zak. Verspreid de laatste kilo ijs rondom de zak.

Vul de machine tot het maatstreepje met water en laat het apparaat 12 minuten draaien. Als dat gepiept is, laat je de zak 10 minuten met rust. Pak er een emmer bij en zeef het water door 3 micron-zakken (of speciale bubbelzakken), drapeer de zak met de grootse gaatjes bovenop en doe die met de kleinste gaatjes onderop. Schraap de verzamelde bubble hash van de zakken. Druk de hasj plat met een lepel en laat het aan de lucht opdrogen. Na het droogproces pak je de hasjpers erbij om je bubble hash in de vorm van een damschijf te persen.

OF MAAK HASJOLIE VAN DE STEELTJES

Hasj van steeltjes is een gaaf concentraatje dat aan jointjes of blunts toe te voegen is voor een extra kick. Decarboxyleer om te beginnen de stelen en vermaal ze tot een fijn poeder. Doe dit in een glazen pot en giet er zoveel isopropylalcohol (99%) bij dat het ondergedompeld is. Schroef het deksel erop, shake de inhoud 2 minuutjes en giet het mengsel direct door een zeef. Schenk de vloeistof vervolgens in een glazen schaal en zet die op een goed geventileerde plek weg, zodat de alcohol in staat is te vervliegen.

ZELFGEMAAKTE HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN

Het hangt een beetje af van de strain die je gebruikt, maar de hars in de steeltjes bevat kleine hoeveelheden THC, CBD en andere cannabinoïden. Met deze verbindingen zijn oliën te verrijken die je op je huid smeert om je endocannabinoïdesysteem (ECS) te activeren. Je ECS speelt een hoofdrol bij uiteenlopende huidprocessen. Verhit simpelweg de steeltjes in een oliesoort naar keuze (kokosvet werkt goed) en zeef ze er vervolgens uit. Gebruik je fantasie en voeg bijvoorbeeld ook andere kruiden aan de olie toe. Daarmee genereer je een speciaal geurprofiel en de gewenste huidverzorging.

Cannabis skin products

BROUW EEN TAKKENDRANKJE

Steeltjes zijn ideaal om cannabinoïden en kleur toe te voegen aan je drankvoorraad. Prop wat stelen in een fles wodka, whisky of een andere drank met meer dan 40% alcohol. Laat de fles een paar weken met rust en je hebt een groene, harsrijke borrel om met je vrienden te proosten.

Add stems into a bottle of vodka

TERUG IN DE TIJD MET HENNEPPAPIER

Hennep is van oudsher een nijverheidsgewas; er is onder andere henneppapier van gemaakt. Het leuke is dat je het ook zelf van je steeltjes kunt vervaardigen. Meng gelijke delen krantenpapier of ander geschikt papier met je steeltjes en voeg voldoende water toe om de papiermassa stevig te mixen. Zodra de inhoud een zachte pulp is, giet je het mengsel op een papierschepraam. Zo'n schepraam is zelf makkelijk te maken van oude panty's die je over een houten frame spant. Als het papier is uitgedruppeld, laat je het nog een paar dagen op het raamwerk drogen voordat je het ophangt voor verdere droging.