Top 10 mythes over het roken van cannabis

Published :

Top 10 mythes over het roken van cannabis

Op steeds meer plaatsen wordt cannabis geaccepteerd. Toch worden er nog altijd onwaarheden over verspreid. Laten we eens wat misvattingen bekijken. Hier is onze top 10 mythes over het roken van cannabis — ontkracht!

Het staat buiten kijf dat cannabisconsumenten het tegenwoordig beter hebben dan enkele decennia geleden. In veel landen zien we versoepeling van de cannabiswetgeving en consumptie meer gedoogd worden. In sommige gebieden, zoals Canada en bepaalde Amerikaanse staten, is recreatieve cannabis zelfs volledig legaal.

Toch kleeft er nog altijd een negatief stigma aan cannabis. Deze vooroordelen zijn afkomstig uit de tijd waarin men sprookjes als “reefer madness” verspreidde en wiet werd gecriminaliseerd om raciale ongelijkheid in stand te houden.

Nu we via internet toegang hebben tot allerlei informatie, blijft het echter soms lastig te onderscheiden wat wel en niet waar is. Sommige fabeltjes lijken minder gemakkelijk te verdwijnen dan andere. Wij kunnen in elk geval enkele misvattingen rechtzetten. Laten we de meestvoorkomende mythes over cannabis eens bekijken!

1. CANNABIS IS EEN GATEWAY DRUG

• Onjuist

Een van de veelgehoorde theorieën over cannabis op scholen, is die van de “gateway drug”. Volgens dit idee leidt cannabisgebruik tot het experimenteren met zwaardere drugs.

Verhalen over mensen die na het roken van een joint heroïne zijn gaan gebruiken, is de standaard bangmakerij van voorstanders van deze theorie. De waarheid is echter lang niet zo ernstig en ligt genuanceerder. Het klopt dat veel harddruggebruikers beginnen met het roken van wiet. Er bestaat echter geen hard bewijs waaruit blijkt dat cannabis verantwoordelijk is voor gebruik van andere drugs. Aangezien wiet een van de best verkrijgbare drugs is en over het algemeen goed wordt verdragen, is het logisch dat dit het eerste middel is voor mensen die ook gaan experimenteren met psychoactieve middelen.

Een studie uit 2015 concludeerde daarnaast dat de meerderheid van de levenslange cannabisgebruikers nooit is overgestapt op zwaardere drugs en dat psychologische en socio-economische factoren ook een grote rol spelen. Net zoals je tante die ’s avonds van een glas wijn geniet, zijn er veel mensen die wiet gebruiken zonder interesse in sterkere middelen.

2. VAN WIET ROKEN WORD JE LUI

• Onjuist

Het valt niet te ontkennen dat sommige cannabissoorten je volledig lamleggen. Niet alle soorten hebben echter dit effect. Sterker nog, er bestaan zelfs cultivars die precies het tegenovergestelde doen. Deze stimuleren je en zorgen dat je je alerter en gefocuster voelt. Maar zelfs onder mensen die dol zijn op knock-out-strains, bestaat er geen bewijs dat ontspannen blowen resulteert in luiheid.

Genoeg succesvolle personen in de zakenwereld en media zijn regelmatige cannabisgebruikers. De frequentie van het gebruik kan zeker bepalen hoe lui je bent, maar dit ligt allemaal meer aan de gebruiker dan aan het kruid. De hele dag door roken kan je absoluut sloom en ongemotiveerd maken. Toch lijkt er niets mis te zijn met blowen wanneer dat gepast is als onderdeel van je levensstijl.

Cannabis  makes you lazy

3. JE KUNT NIET VERSLAAFD RAKEN AAN CANNABIS

• Onjuist

Het klopt dat cannabis niet dezelfde verslavende werking heeft als bijvoorbeeld opioïden. Toch kan het wel degelijk verslavend zijn. Afhankelijk van het instituut, gebruikt men termen als “cannabisverslaving”, “cannabisafhankelijkheid” en “cannabisgebruiksstoornis” om het fenomeen van fysieke en emotionele afhankelijkheid van wiet te typeren.

Het stoppen met wiet kan daarbij gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid, moeite met slapen en misselijkheid. Toch zijn deze niet ernstig of levensbedreigend van aard. Een cannabisverslaving kun je in dat opzicht beter vergelijken met een koffieverslaving of gameverslaving, waarbij ook sprake is van fysieke ontwenningsverschijnselen. Onze classificatie van een verslaving blijft dan ook nogal vaag.

Je leven staat dus niet op het spel. Mocht je echter merken dat je niet zonder blowen kunt, dan is het misschien wel de moeite om te minderen.

4. JE KUNT GEEN OVERDOSIS CANNABIS NEMEN

• Onjuist

Ja, je kunt een overdosis cannabis nemen, zoals van vrijwel alles wel een overdosering mogelijk is. Je kunt zelfs een overdosis water binnenkrijgen. Vrijwel elke ervaren blower heeft wel eens teveel gebruikt en is daardoor te high geworden.

Edibles en concentraten staan bekend om hun risico op overdoseren, zeker bij mensen die onbekend zijn met de effecten ervan. Een overdosis wiet verschilt echter sterk van een overdosis van een ander psychoactief middel. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je teveel rookt, dabt of eet en vervolgens moet overgeven en duizelig of onrustig wordt. Er is echter geen geval bekend waarbij een overdosis wiet resulteerde in blijvende schade of overlijden. Definiëren we overdoseren als “teveel nemen”, dan is een overdosis cannabis wel mogelijk.

5. CANNABIS HEEFT GEEN MEDICINALE WAARDE

• Onjuist

Beweert iemand dat cannabis geen therapeutische voordelen heeft? Dan kun je dat gelukkig snel weerleggen. Tegenwoordig tover je zo talloze wetenschappelijke studies tevoorschijn over cannabis en haar medicinale potentieel bij diverse aandoeningen. Er bestaat inmiddels zelfs een FDA-goedgekeurd medicijn op basis van synthetische CBD voor de behandeling van epileptische aanvallen.

Kortom, beweren dat cannabis geen medicinale toepassingen heeft, is simpelweg onjuist. Hoewel meer studies nodig zijn om alle eigenschappen te onthullen, valt het therapeutisch potentieel niet te ontkennen. Verbazingwekkend is het daarom dat cannabis nog altijd aangemerkt wordt als Lijst 1-drug. Dit impliceert dat het geen medische waarde heeft. Toch gebruiken miljoenen mensen cannabis om medicinale redenen. En ironisch genoeg heeft de Amerikaanse overheid ook een **patent op de plant wegens haar medicinale toepassingen!

The use of cannabis for medical prupose

6. JE KUNT EEN URINETEST VOOR DE GEK HOUDEN

• Onjuist

Nee. Helaas is dat niet mogelijk. Tenzij je brutaal bent en je urine verwisselt met die van een ander of een synthetische versie. Bij gemiddelde gebruikers kan THC tot wel 10 dagen te zien zijn in de urine. Rook je veel of met grote regelmaat, dan kan dit zelfs een maand zijn. Tal van producten beweren THC te kunnen verwijderen. Volgens ons zijn er echter maar weinig of helemaal geen middelen in staat THC en zijn metabolieten te elimineren. Veel van deze producten verdunnen je urine simpelweg. Dit is een verdacht iets, waar veel testfaciliteiten op letten. Tenzij je dus namaak-urine koopt of die van een ander gebruikt, kun je weinig doen behalve enkele weken niet blowen wanneer een test voor de deur staat.

7. CANNABIS ROKEN IS NET ZO SCHADELIJK VOOR JE LICHAAM ALS ALCOHOL OF TABAK

• Onjuist

Jaarlijks sterven miljoenen mensen door alcoholmisbruik en een nog hoger aantal krijgt te maken met de verwoestende gezondheidseffecten van langdurig tabak roken. Er bestaat echter geen bewijs dat de consumptie van cannabis fysieke schade veroorzaakt op de lange termijn. Tenminste, niet bij volwassenen.

Daar komt echter wel bij dat er wetenschappelijk nog onduidelijkheid bestaat over de vraag of de rook van cannabis hetzelfde risico op longkanker met zich meebrengt als tabak. Hoe dan ook, lijken mensen wiet beter te verdragen dan tabak en alcohol. Personen die zich toch zorgen maken over het risico van de rook kunnen in plaats daarvan edibles nemen of vapen.

Alcohol symptoms

8. CANNABIS GENEEST ANGST

• Onjuist

Net als pillen of supplementen is cannabis geen geneesmiddel voor angst, depressie of andere aandoeningen. Het kan echter wel helpen bepaalde klachten te verlichten. Cannabis kan daarbij een nuttige aanvulling op een therapie of een alternatief voor medicatie vormen. Het neemt angst zelf echter niet weg.

Sommige mensen voelen daarnaast weliswaar een onmiddellijke verlichting van stress na een hijs van een bong, maar anderen worden juist angstiger als ze roken. Bij personen met een familie- of persoonlijke geschiedenis van mentale problemen kan THC zelfs kortdurende psychotische symptomen triggeren.

Zoals voor veel zaken geldt, kan cannabis voor sommige mensen wonderen verrichten tegen angst, terwijl anderen het beter bij andere behandelingen kunnen houden.

9. CANNABIS IS NATUURLIJK, DUS KAN JE NIET SCHADEN

• Onjuist

Fervente cannabisactivisten stellen soms dat “omdat cannabis natuurlijk is, het algeheel veilig te gebruiken is.” Hoewel het niet dodelijk of zo schadelijk als andere middelen is, heeft wietgebruik echt wel degelijk risico’s. Denk maar aan andere natuurlijke stoffen, zoals dierlijk gif of schimmelgif; dat iets natuurlijk is, betekent niet dat je het in overvloed kunt innemen.

Het klopt dat cannabis voor de gemiddelde volwassene een laag risico op schade met zich meebrengt. Bij kinderen en jongvolwassenen ligt dat echter anders. Cannabis kan de hersenontwikkeling belemmeren door de vorming van nieuwe hersenverbindingen te vertragen. Dit kan bij tieners leiden tot leerproblemen, angst en depressie. Zodra de hersenen en het endocannabinoïdesysteem echter volwassen zijn, nemen deze risico’s grotendeels af.

10. ALLE WIETROKERS ZIJN ZWARE GEBRUIKERS

• Onjuist

Iedereen kent wel “die ene persoon” die blowt zodra hij ’s ochtends opstaat en je nog nooit nuchter hebt gezien. In werkelijkheid maken zware gebruikers echter maar een klein deel uit van de wietconsumenten. Ongeveer de helft van alle blowers rookt zelden of heeft dat in het verleden gedaan. Degenen die het wel vaker of zelfs dagelijks gebruiken, roken meestal met tussenpozen in plaats van de hele dag door. Wat is er tenslotte mis met het roken van een pijp na een lange dag werken? Sommigen hebben misschien moeite om nuchter te blijven, maar dit geldt voor veel middelen, niet enkel wiet.

Recreational Cannabis