Het bewaren van cannabisconcentraten

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Het bewaren van cannabisconcentraten

Goede behandeling en opslag van cannabisconcentraten is belangrijk om de smaken en werkingskracht zo lang mogelijk te waarborgen. Als je dat niet doet, bederven je concentraten mogelijk. Dat is niet alleen zonde van je concentraat, maar ook van je zuurverdiende centjes.

Concentraten, zoals olie, shatter, wax en tincturen, zijn een fantastische manier om van cannabis te genieten. Ze zijn te dabben, te verwerken in edibles, oraal in te nemen of in je vaporizer te gebruiken. Maar wat als je stash niet in een sessie opgebruikt is? De meeste soorten concentraten bederven als je ze niet goed bewaart. Voor je het weet, verliest je dure concentraat zijn smaak en werkingskracht. En dat wil je natuurlijk niet!

Cannabis is net als groente die je in de koelkast bewaart een natuurproduct. Het bevat veel verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de werkingskracht, smaken en aroma's. Van de cannabinoïden THC en CBD heb je vast weleens gehoord. Maar cannabis bevat tevens aromatische verbindingen die terpenen heten. Het is belangrijk te weten dat al deze substanties gevoelig zijn. Na verloop van tijd bederven ze vaak.

Zelfs de meest enthousiaste stoners verbruiken waarschijnlijk niet al hun concentraat op één dag. Het is dan ook nodig deze substanties te beschermen om de allerbeste kwaliteit te behouden. En dat is zeker mogelijk, mits je het goed bewaart.

WAT ER MOGELIJK GEBEURT ALS JE CONCENTRATEN NIET DEUGDELIJK BEWAART

Je concentraten kennen veel gevolgen als je ze niet deugdelijk bewaart. Vocht en luchtvochtigheid veroorzaken bijvoorbeeld vaak schimmels en meeldauw. En warmte en blootstelling aan direct zonlicht breken de cannabinoïden af, wat ten koste gaat van de werkingskracht. Daarbij wordt je product soms muf, scherp voor de keel en minder smaakvol.

Bovendien loop je het risico dat je concentraat bederft door omgevingsvervuiling, zoals stof, huisdierenhaar, insecten en andere uitheemse substanties. Die zijn niet alleen goor om te consumeren, ze zijn soms ook schadelijk. Met name wanneer je concentraat in contact komt met schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën.

HOELANG ZIJN CONCENTRATEN TE BEWAREN?

De houdbaarheid van concentraten hangt voornamelijk af van de manier waarop je ze bewaart. Ze boeten daarbij over het algemeen niets aan werkingskracht in, op de natuurlijke achteruitgang van cannabinoïden na. Toch is het belangrijk dat je de producten goed bewaart.

Stel dat je je concentraat een paar weken wilt bewaren. In dat geval heb je genoeg aan een geschikt doosje van siliconen met dekseltje. Bewaar het gewoon op een koele droge plek en je zit goed. Wil je echter je concentraat een paar maanden vers bewaren, ga dan op zoek naar een andere methode. Vries het bijvoorbeeld in.

Cannabis Concentrates

HOE JE CONCENTRATEN TE BEWAREN ZIJN

We gaan verder met de beste keuzemogelijkheden voor de opslag van je cannabisconcentraten. We hebben deze onderverdeeld in diverse perioden.

EEN WEEK

Hoef je je concentraat maar een paar dagen tot een week te verpakken, dan is dat goed mogelijk met een lichtdicht doosje van siliconen. Siliconen zijn geschikt, omdat je wax of andere concentraatvormen niet aan de binnenkant van het bakje blijven kleven. Idealiter is je bewaardoosje zo groot dat het concentraat er precies in past. Op die manier is er minder ruimte voor zuurstof in het doosje.

Behalve de keuze van het juiste doosje is het bij kortetermijnopslag ook belangrijk waar je het concentraat bewaart. Dit lijkt misschien niet zo cruciaal omdat je stash toch binnen een paar dagen op is, maar je zou het doosje echt op een donkere koele plek, zoals een keukenkastje, moeten bewaren. Zorg ervoor dat licht en warmte geen invloed hebben.

Store concentrates in a non-transparent silicon box

EEN AANTAL WEKEN

Als je concentraten voor een iets langere periode, tot maximaal een maand, wilt bewaren, heb je er wat meer werk aan om de versheid te waarborgen. Om te beginnen, zijn glazen potten vereist met een luchtdicht deksel. Als je over grote hoeveelheden concentraat beschikt, verdeel de lekkernij dan in meerdere porties. Vervolgens verpak je deze in bakpapier en daarna in een sluitbaar ziplock-zakje. Doe elk zakje in een luchtdicht glazen potje of iets dergelijk en zet het weg op een koele, droge plek, zoals een kelder of keukenkast.

LANGETERMIJNOPSLAG (EEN AANTAL MAANDEN)

Veel soorten cannabisconcentraten blijven geen maanden goed, tenzij je ze invriest. Maar invriezen heeft ook nadelen (hieronder meer). Cannabistincturen op basis van alcohol zijn wel maanden houdbaar als je brandschone glazen flesjes gebruikt. De houdbaarheid is afhankelijk van het alcoholpercentage van de tinctuur, maar ook van eventuele andere beperkt houdbare ingrediënten. Als je het aldus bewaart, blijven tincturen een aantal maanden tot een jaar goed.

Tip: Als je commerciële tinctuur of olie koopt, staat er vaak op de verpakking vermeld wat de houdbaarheidsduur is en hoe je het zou moeten bewaren. Lees dus altijd de bijgeleverde informatie van je product. Doorgaans is koel bewaren in de koelkast voldoende om concentraten zo lang mogelijk vers en werkzaam te houden.

CANNABISCONCENTRATEN INVRIEZEN

Mocht je wax, shatter of olie hebben die je lang wilt bewaren, dan zit er weinig anders op dan de boel in te vriezen. Invriezen brengt wel wat risico's met zich mee. Zo tast het mogelijk de kwaliteit van je cannabisconcentraat aan als je niet voorzichtig bent. Een probleem van het invriezen is dat je je concentraten blootstelt aan vochtigheid. Dat heeft tot gevolg dat de kwaliteit vermindert. Bovendien beschadigt invriezen soms de vluchtige ingrediënten, waardoor je concentraat mogelijk aan werkingskracht verliest.

Hier volgt hoe je concentraten met zo min mogelijk risico invriest.

Net als de hierboven vermelde opslag voor een aantal weken, maak je gebruik van luchtdichte glazen potjes die in de vriezer mogen. Om te beginnen, verpak je je concentraat in bakpapier, waarna je de pakketjes in een sluitbaar ziplock-zakje doet. Doe ze nu in de glazen potjes en leg die in de vriezer.

Op het moment dat je het bevroren concentraat gaat gebruiken, is het uitkijken geblazen. Laat het rustig ontdooien, want dit proces veroorzaakt vochtigheid dat je concentraat mogelijk ruïneert.

Nog een tip: Ongeacht hoe en hoelang je cannabisconcentraat bewaart, het draait er vaak op uit dat je op verschillende plekken potten of bakjes hebt staan. Je goedbedoelde bewaarmethoden lopen daarbij vaak op chaos uit als je niet weet wat erin zit en hoe oud het is. Ook daar is een mouw aan te passen. Vermeld de inhoud en verpakkingsdatum gewoon op de zakjes en potjes. Zo ben je in staat eerst de oudste concentraten te gebruiken als je ze nodig hebt en maak je er optimaal gebruik van!

Store Cannabis concentrates