Hoe Verpot Je Je Cannabis Voor Grotere Wietplanten?

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Hoe Verpot Je Je Cannabis Voor Grotere Wietplanten?

Verpotten is een essentieel onderdeel in de groeicyclus van een cannabisplant. Het geeft de wortels van je plant meer ruimte om zich te verspreiden en te groeien. Zo kunnen ze meer voedingsstoffen en water opnemen, wat resulteert in gezonde planten en een optimale oogst.

Als je wietplanten met een optimale gezondheid en oogst wil, is het belangrijk om ze op precies het juiste moment in de groeicyclus te verpotten naar grotere potten en bakken. Als je je plant te lang in dezelfde pot laat, zelfs wanneer die er eigenlijk uitgegroeid is, wordt de potentie van je plant beperkt, raken de wortels verstrikt, en stopt de groei. Verpotten is belangrijk, maar het is cruciaal dat het correct gebeurt om te voorkomen dat je cannabisplanten zo gestrest raken dat het hun groei kan belemmeren.

WANNEER MOET JE VERPOTTEN?

Binnen de groeicyclus van je wietplanten zijn er verschillende momenten waarop je ervoor kan kiezen om ze naar steeds grotere potten te verpotten om ze het effectiefst te laten groeien. Maar waar moet je beginnen? Nou, kort nadat je je gewas in de bodem hebt gezaaid, zullen ze na het ontkiemen en het ontspruiten in het stadium van de zaailingen komen.

EERSTE KEER VERPOTTEN

Na de fase van het ontkiemen zullen je cannabisplanten hun zaadlobben tonen: de eerste twee blaadjes die uit de plant ontstaan. Deze blaadjes lijken sterk op net ontkiemde waterkers. Kort nadat de zaadlobben zichtbaar worden, zullen ze van elkaar scheiden en ruimte maken voor het ontstaan van de eerste echte blaadjes. Deze blaadjes hebben de typische marihuana-look, met een geribbelde rand en een spitse punt.

Het is in dit stadium nog iets te vroeg om te verpotten, dus zorg ervoor dat je babygewassen genoeg water en een goede hoeveelheid licht krijgen, zodat ze verder kunnen gaan met de fotosynthese.

Binnen een periode van hoogstens 6 weken zullen de bladeren van je planten snel groeien en zal hun wortelsysteem vrij goed gevormd zijn. Waar je je wietzaden ook in hebt geplant, of het nou een stuk steenwol of iets anders is, tegen deze tijd zou duidelijk moeten zijn dat het wortelsysteem van je plant al snel te productief wordt om in een kleine ruimte te blijven.

Vul een grotere pot met je geselecteerde groeimiddel, zoals potgrond van goede kwaliteit, graaf in het midden een kuil die groot genoeg is voor het wortelsysteem van je plant, en plaats je plant in zijn nieuwe tijdelijke woonplek. Voeg een beetje water toe zodat je planten zich thuis voelen.

EVENTUEEL TWEEDE KEER VERPOTTEN

Binnen ongeveer 3 weken na deze zet zal de toename van ruimte, voedingstoffen en besproeiingsruimte voor voldoende verdere groei hebben gezorgd. Als je binnenshuis kweekt, dan wil je je plant misschien in deze tweede bak houden om te voorkomen dat de plant te groot en opvallend groeit. Vooral sativa’s hebben de neiging om heel groot te worden, wat misschien niet te doen is als je binnen kweekt. Daarom wil je je plant misschien opnieuw verpotten naar een grotere pot buitenshuis.

HOW VERPOT JE?

Afgezien van de manier waarop je je cannabisplanten hebt laten ontkiemen, zullen ze zodra ze hun eerste potje ontgroeien naar een grotere bak verpot moeten worden om grotere wortelsystemen te kunnen kweken. Zo kunnen ze steeds meer water en voedingsstoffen absorberen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een grote opbrengst van goede kwaliteit. Maar hoe kan je dat goed aanpakken om mogelijke stressfactoren en schade te voorkomen?

Laat je planten voor het verpotten een paar uur uitlekken en opdrogen. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat de potgrond zal instorten, en dus mogelijk het wortelsysteem zou beschadigen bij het verplaatsen.

Als je plant voor het verpotten al in een pot was, oefen dan zachtjes druk uit op de buitenkant van de pot. Grijp de stam met je vingers, plaats de pot op zijn kop en laat het wortelsysteem verstrengeld met de bodem eruit glijden, klaar om in een pot van een nieuw formaat geplaatst te worden. Geef de nieuwe pot ongeveer evenveel water als waar de plant gewend was in zijn vorige pot om vochtopeenhoping te voorkomen. Blijf dit een paar dagen doen.