Wat Moet Je Doen Als Je Wiet Te Veel Of Te Weinig Water Krijgt?
Published :
May 26, 2018
Categories :
Andere onderwerpen
Wij leren je hoe je kunt zien of je cannabisplanten te veel of te weinig water hebben gehad. We vertellen ook hoe je het kunt voorkomen en herstellen. Als je eenmaal weet waaraan je het kunt herkennen, overkomt het je nooit meer.
“Je moet je planten leren kennen! Je moet naar ze luisteren. Ze vertellen je wat ze nodig hebben."
Voor een beginnend kweker klinken deze zinnen waarschijnlijk als new age gewauwel. Voor de cannabiskweker met kennis van zaken is het echter een advies van onschatbare waarde. De meeste beginnelingen volgen de "regels", totdat het misgaat. Ze geven hun planten vaak te veel liefde en aandacht en dat is schadelijk.
Praat maar eens met een willekeurige expert kweker. Hij vertelt je meteen dat hij de gebruiksaanwijzing allang niet meer leest. Hij volgt geen vooraf opgestelde schema’s. Ook houdt hij zich niet aan strikte regels voor voeding en bewatering. De ervaren kweker kent zijn kweek namelijk op zijn duimpje. Hij kent zijn planten zelfs zo goed, dat ze hem vertellen wat ze nodig hebben.
Bovenstaande zinnen zijn dan ook geen gewauwel en je hoeft bovendien niet supergevoelig te zijn om naar je planten te kunnen "luisteren". Hoe vaker je in de plantage bent, hoe sneller de kleine details je opvallen. En hoe minder je afhankelijk bent van de "regels" van de gebruiksaanwijzing.
LEER JE WIET KENNEN!
De kleinste verandering in bladkleur, een plotselinge hapering in de groei, vlekjes die zomaar uit het niets ontstaan, opkrullende bladeren, verwelking – planten geven talloze signalen af die een goed geïnformeerde kweker meteen snapt. Iemand die daarin niet getraind is, valt het echter niet zo snel op. Daarbij schreeuwen de planten het soms uit!
Als je een mogelijk probleem wilt bestrijden, moet je onmiddellijk actie ondernemen. Het duurt namelijk vaak niet lang tot de eerste signalen leiden tot meer problemen.
Als je bijvoorbeeld niet doorhebt dat je planten te veel water krijgen, dan kan er een tekort aan magnesium en stikstof ontstaan. Tegelijkertijd krijgen de planten vlekjes en vergelen ze. Als je dan extra van deze macro- en micronutriënten toevoegt, gebeurt er weinig. Het probleem is namelijk dat de plant bij de wortels wordt verstikt en geen voedsel kan opnemen.
Een onervaren kweker heeft pas veel te laat door wat er aan de hand is. Meestal zorgen de vele pogingen om alles weer op de rit te krijgen daarbij voor de nodige frustratie. Je hoeft je daar helemaal niet voor te schamen. Het is letterlijk groeipijn en alle expert kwekers zijn gekomen waar ze nu zijn doordat ze van hun fouten hebben geleerd.
Zelfs de meest simpele bezigheden die bij de kweek van wiet horen, kunnen best ingewikkeld zijn. Water geven bijvoorbeeld. Heel snel geef je cannabis te veel of te weinig. Zowel het een als het ander kan de productiviteit aanzienlijk verminderen. En helemaal als je de signalen niet tijdig oppikt. In extreme gevallen kan het er zelfs voor zorgen dat de planten helemaal geen voedingsstoffen meer opnemen. In een doemscenario gaan ze bovendien dood door extra droogte, infecties of wortelrot.
Maar wees niet bang. Deze twee problemen zijn makkelijk op te lossen en je kunt ze ook eenvoudig voorkomen.
TE WEINIG WATER – OORZAKEN EN OPLOSSINGEN
Deze is het makkelijkst op te lossen. Je planten gaan niet gauw dood doordat ze te weinig water krijgen. Tenzij je ze natuurlijk helemaal verwaarloost. Het kan ook gebeuren dat een geautomatiseerd systeem onverwacht uitvalt, terwijl de kweker niet in de buurt is. In dat geval kan sterke HID-verlichting je planten letterlijk fataal verbranden. Ook dat komt echter zelden voor en is 100% het gevolg van verwaarlozing of een machinefout.
Als je de planten te lang verwaarloost en de temperatuur te hoog is, drogen ze snel uit en nemen ze zoveel mogelijk water op uit de omgeving. De signalen zijn daarbij overduidelijk. In eerste instantie gaan de planten verwelken. Vervolgens worden ze beklagenswaardige, zielige plantjes. Afhankelijk van de groeifase kunnen ze zelfs omvallen.
Als de planten niet te lang zonder water zijn geweest, is de oplossing simpel. Tijdens de groeifase geef je ze gewoon water en besproei je de bladeren met bladnevel. Binnen enkele uren zie je ze dan weer tot leven komen. Het kan gebeuren dat de plant de oudere bladeren laat afvallen en er nieuwe ontspruiten. Dat is echter volkomen normaal.
Geef de planten een paar weken om helemaal te herstellen. Daarna kunnen ze weer verder met de productie.
TE VEEL WATER EN DE KUNST OM DAT TE VOORKOMEN
Te veel water geven is een standaard "fout" van nieuwelingen. Fout staat hier tussen haakjes, omdat nieuwe kwekers precies doen wat ze horen te doen. Ze volgen de instructies. En dat is ook precies wat je moet doen.
Zoals we echter al eerder noemden, zijn voedingsschema’s geen wetten. Zo spelen er meerdere factoren mee. De belangrijkste daarvan is dat planten geen robots zijn.
Te veel water geven is een beetje lastiger te herkennen. Het kan dan ook een behoorlijke uitdaging zijn om het snel op te lossen en ernstige schade te voorkomen. Als je de wortels te lang in een met water doordrenkt medium laat staan, dan gaat het helemaal mis. Ze stikken letterlijk en de slechteriken (anaerobe bacteriën en virussen) houden daarvan.
Allereerst moet je zeker weten dat je de kweekruimte op orde hebt. Zo moet je controleren of deze goed wordt geventileerd. Om CO₂ te verversen, is namelijk een verse en constante luchtstroom nodig. Controleer ook of je pH meter goed is gekalibreerd. Check daarbij je dag- en nachttemperatuur zorgvuldig en inspecteer of er ongedierte rondwaart. Controleer ook de timers om te kijken of alle lampen op het juiste moment aan- en uitgaan.
Als je dat allemaal hebt gecontroleerd, let dan op de volgende, veelzeggende signalen. Ze staan ongeveer in chronologische volgorde, maar ook dit zijn geen wetten:
• De bovenste laag van het groeimedium is steeds vochtig
• Het lijkt erop dat de plant minder snel of helemaal niet meer groeit
• De blaadjes hangen naar beneden, vergelijkbaar met de manier waarop je je vingers buigt
• De blaadjes krijgen een lichtere kleur groen, soms zelfs geel
• Blaadjes die er gewoonlijk gezond uitzien, vallen er zomaar af!
• De hele plant ziet er zielig uit
• Op sommige blaadjes verschijnen goudkleurige/bruine vlekjes
• In extremere gevallen of bij gevoelige soorten, komt extreme necrose voor.
Om dergelijke problemen op te lossen, heb je stalen zenuwen nodig. Je kunt het namelijk niet zo snel oplossen. Als het water uit een doordrenkt medium moet, zonder dat de plant het opneemt, moet het verdampen. Daarvoor kun je het volgende doen.
1. Het lijkt misschien de omgekeerde wereld, maar voordat je het probleem echt gaat oplossen, moet je de plant eerst een goede scheut water geven. Het medium is al bijna helemaal doordrenkt, maar er zitten nog wel zouten en actieve bacteriën in. Doorspoelen met schoon water kan dan ook grote legers anaerobe bacteriën doden. Daardoor worden de wortels weer schoon en krijgen ze verse zuurstof.
2. Zorg voor een ventilator, het liefst een kleine ontvochtiger. Laat die de bovenkant van de aarde, dus niet de plant, droog blazen.
3. Verhoog de kamertemperatuur, zodat het water sneller verdampt. Verlaag de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte naar ongeveer 40%.
4. Het helpt enorm om verzorgende warmtematten onder de potten te leggen.
5. Maak veel kleine gaatjes aan de zijkanten van de potten als die van plastic zijn. Daardoor verbetert de luchtstroom.
6. Vanaf dit punt moet je geen water meer geven. Til de pot op en onthoud hoe zwaar die is. Of nog beter, pak een weegschaal. Omdat de wortels aan het stikken zijn, kun je de plant voeding geven door een bladspray met een milde oplossing van voedingsstoffen op de bladeren te spuiten. Overdrijf echter niet; planten kunnen gevoelig reageren op deze manier van voeden. Milde vismeel is hierbij ideaal en ook een snufje Epsom-zout kan helpen.
Bladspray moet je alleen tijdens de groeifase gebruiken. Het doet namelijk meer kwaad dan goed als er eenmaal toppen aan de planten zitten.
Als alles volgens plan gaat, merk je al snel dat de pot steeds lichter wordt. Wanneer de bovenste centimeters van het substraat helemaal droog zijn en je ontdekt dat de pot heel licht is geworden, dan kun je weer water gaan geven. Als je planten in potten kweekt, is het verstandig de bovenste laag van het medium helemaal te laten opdrogen voordat je opnieuw bewatert. Nogmaals, je plant kan beter tegen een beetje te weinig water dan tegen te veel. Het kan ook handig zijn aantekeningen te maken over je waterschema. Die informatie is zeer nuttig bij een volgende kweekronde.
Kortom, houd je planten goed in de gaten. Zij vertellen je alles wat je moet weten.