Trainingsfouten bij cannabisplanten - Wat moet je NIET doen?

Published :

Trainingsfouten bij cannabisplanten - Wat moet je NIET doen?

Als je fouten maakt bij het trainen van je cannabisplanten, kan dat verwoestende effecten hebben op hun gezondheid en op de omvang/kwaliteit van je opbrengst. Lees verder en ontdek wat je moet voorkomen als je wietplanten traint.

Training is een van de beste manieren om de productiviteit van je cannabisplanten te stimuleren. Helaas is het voor beginnende kwekers nog weleens lastig om deze technieken toe te passen. In dit artikel gaan we in op een aantal veelvoorkomende fouten die je moet vermijden.

FOUTEN BIJ SCROG

ScrOG, of ‘screen of green’ (scherm van groen), is een trainingsmethode waarmee je indrukwekkende oogsten kunt verkrijgen. Hierbij weef je stengels door een gazen scherm. Op die manier creëer je een gelijkmatig bladerdak van cola’s. Daardoor kunnen je planten een maximale opbrengst genereren. Het is echter een arbeidsintensieve methode die best lastig onder de knie te krijgen is. Dat geldt zelfs voor ervaren kwekers.

Over het algemeen adviseren we beginnende kwekers niet om te werken met ScrOG. Als je van plan bent deze methode te proberen, zorg er dan voor dat je al een paar keer hebt gekweekt. Het is namelijk belangrijk dat je inzicht hebt in hoe cannabis groeit. Pas dan kun je inzien hoe planten reageren op het groeien onder een scherm.

Als je met ScrOG werkt, bepaal je eerst de juiste positie voor je scherm. Dit moet ongeveer 40–50cm boven je potten hangen. De hoeken van het scherm bevestig je aan je kweektent/-ruimte. Een scherm dat niet goed is vastgemaakt, kan op je planten vallen en je hele kweek bederven.

Waarschijnlijk een van de grootste fouten die kwekers maken bij ScrOG, is dat ze denken dat als het scherm eenmaal hangt, ze de planten hun gang kunnen laten gaan. Dat is absoluut niet waar. Je moet zo snel mogelijk beginnen met trainen, door te toppen, LST toe te passen en te snoeien. De planten moet je voortdurend in de gaten houden en tot twee weken in de bloei (minimaal) onder het scherm laten. Vanaf dan kun je ze door het gaas heen begeleiden.

Het eindresultaat behoort een gelijkmatig, groen bladerdak te zijn met grote, dikke cola’s. En niet gewoon wat planten die door een scherm groeien.

Scrog Mistake

FOUTEN BIJ MAINLINING

Mainlining is een techniek waarbij de focus ligt op het maximaliseren van de energie van je plant. Daarbij knip je haar af tot een handjevol takken, die uit één knoop groeien. Daardoor ontwikkelt de plant grote, dichte, gelijkmatig gevormde cola’s. Het is in velerlei opzichten een extreme vorm van toppen.

Je moet een aantal belangrijke dingen goed doen, om ervoor te zorgen dat mainlining op de juiste wijze gaat. Daarmee voorkom je dat je je planten beschadigt.

Allereerst, en het allerbelangrijkste, is dat je de ‘hub’ op het juiste moment in de groeifase van je plant creëert. Idealiter gebruik je daarvoor een jonge plant die 5-6 knopen heeft ontwikkeld. Snoei haar eerst terug tot de 3e knoop en verwijder alle bladeren hieronder. Je plant gaat dan automatisch energie steken in groei vanuit deze knoop.

Helaas maken veel beginnende kwekers de fout dat ze hun planten te vroeg mainlinen. Daardoor kost het de cannabisplanten extra tijd zich te ontwikkelen of gaan ze zelfs dood.

Een andere fout die we vaak tegenkomen bij kwekers, is dat ze te snel bezig gaan met LST. Als je jonge planten buigt en stuurt, wees dan extra voorzichtig. Je moet namelijk niet de hoofdstengel of de takken afbreken. Dat remt het herstel namelijk. Als je planten extra kwetsbaar zijn, probeer LST dan in diverse sessies op te splitsen. Daarmee voorkom je dat ze beschadigd raken.

Net als het werken met ScrOG, is mainlining een behoorlijk intensieve trainingsmethode. Daarom adviseren we deze methode niet als je een beginnende kweker bent. Zorg dat je ten minste één of twee keer een kweek hebt meegemaakt, voordat je deze techniek probeert. Daarmee voorkom je dat het je te veel wordt en je het niet goed doet.

Main lining technique

FOUTEN BIJ ONTBLADEREN

Ontbladeren is handig bij het kweken van cannabis, omdat je daardoor de hoeveelheid licht en ruimte kunt optimaliseren. Beide zijn essentieel voor de ontwikkeling van je planten. Hierbij knip je al het onnodige gebladerte weg. Daardoor dringt het licht door tot de delen van je planten waar de toppen ontstaan. Het ziet er voor ervaren kwekers misschien simpel uit, maar goed ontbladeren kan best lastig zijn voor beginners.

Een fout die we vaak tegenkomen bij nieuwelingen, is dat ze niet weten welke bladeren ze moeten verwijderen. Idealiter snoei je alleen de waaierbladeren weg (de grote bladeren die rechtstreeks uit een stengel of tak groeien, meestal rond de knopen). Dit gebladerte neemt veel ruimte in. Het belemmert daarbij vaak het licht om bij de plekken komen waar de toppen groeien. Knip nooit de suikerblaadjes of groeitoppen weg. Dat kan namelijk veel stress geven en zowel de kwaliteit als de omvang van je oogst nadelig beïnvloeden.

Een andere fout die we vaak zien bij beginnende kwekers, is dat ze te vroeg ontbladeren. Bij deze methode verwijder je onnodige bladeren, maar zaailingen of erg jonge planten hebben die nog niet. Snoei die dus niet. Planten die ziek zijn of langzaam groeien, moet je ook niet snoeien. Het verwijderen van de bladeren doet hen namelijk vaak meer schade dan goed.

Een laatste fout die we vaak zien bij kwekers, is dat ze helemaal niet ontbladeren. Bedenk dat je planten toegang hebben tot een beperkte hoeveelheid energie (voedingsstoffen, water en licht). Door te ontbladeren verminder je het aantal punten waarover cannabisplanten de beperkte hoeveelheid energie moeten verdelen. Als je helemaal niet ontbladert of je planten niet traint, kunnen ze minder energie distribueren naar de belangrijke plekken waar toppen ontstaan. Je dwingt ze namelijk te investeren in bladeren die ze niet nodig hebben.

Defoliation Mistakes

Het trainen van cannabisplanten is geen hogere wiskunde. Je hebt er echter wel wat finesse en ervaring voor nodig. Nu je weet welke veelvoorkomende fouten je moet vermijden, kun je met vertrouwen aan de slag. Je weet in ieder geval weer meer dan hiervoor!