Welk cannabisgroeimedium is het goedkoopst?

Published :

Welk cannabisgroeimedium is het goedkoopst?

Kweek je cannabis met een beperkt budget? Laten we eens kijken naar de kosten van verschillende cannabisteeltmedia en ontdekken welke het goedkoopst is. Hint: het ligt niet enkel aan het aanvankelijke prijskaartje.

Kweeklampen, hoogwaardige cannabiszaden, voeding en nog veel meer. Het kweken van wiet kan soms een dure hobby zijn. Als je echter enkele geldbesparende tips en trucs kent, wordt het al gauw minder pijnlijk voor je portemonnee. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten groeimedia en de kosten ervan. Wat is het goedkoopste medium voor de teelt van cannabis?

GROEIMEDIA

Simpel gesteld, is een groei- of teeltmedium het materiaal waarin je planten groeien. Dit kan standaard universele potgrond uit het tuincentrum zijn, een speciale aardemix voor cannabis of “super soil” met compost en ander organisch materiaal. Je kunt wiet ook telen in kokosvezel, perliet of vermiculiet. Dit zijn zogeheten inerte substraten die geen voeding bevatten. Het is ook mogelijk zonder substraat te kweken. Denk bijvoorbeeld aan hydrocultuur, waarbij je enkel water en voedingsstoffen gebruikt.

Toch blijkt het uitzoeken van welk groeimedium het goedkoopst is, nog niet zo eenvoudig als simpelweg naar het prijskaartje kijken. Er spelen meerdere factoren mee als het op kosten aankomt.

WAT MAAKT EEN GROEIMEDIUM GOEDKOOP?

Hier is een korte samenvatting van de factoren die het ene groeimedium goedkoper (betaalbaarder) maken dan een ander:

• Bevat het groeimedium voedingsstoffen?

Laten we zeggen dat je 2 zakken substraat hebt om wiet mee te kweken. De ene bevat goedkope potgrond, die je in de aanbieding vond voor € 5,-. De andere behelst dezelfde hoeveelheid, maar betreft een speciale biologische super soil, die een stuk duurder is. Het punt is dat je met de duurdere aarde vaak geen voeding hoeft toe te voegen. De biologische stoffen in de grond voorzien je plant namelijk al van de juiste voedingsstoffen. De goedkope aarde bevat echter mogelijk helemaal geen nutriënten. Als ze er al in zitten, gaan deze vaak 3-4 weken mee, waarna je je planten zelf voeding moet geven.

Dit afgewogen, zal de “dure” biologische aarde op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper blijken. Deze bespaart je namelijk geld op voeding gedurende je teelt.

• Kun je het medium hergebruiken?

Een andere factor die de kosten kan beïnvloeden, is of je het medium kunt hergebruiken. Normaal gesproken hergebruik je geen doorsnee aardemix, omdat de voedingsstoffen na de teelt zijn uitgeput. Voor je volgende kweek kun je dan beter met een verse lading beginnen.

Er bestaan echter ook substraten die je keer op keer kunt hergebruiken, bijvoorbeeld een mix met perliet/vermiculiet. In principe kun je deze jarenlang hergebruiken. Ze hebben echter wel weer voedingsstoffen nodig. Je ziet dus dat de zaken wat ingewikkelder liggen, wanneer we de kosten per substraat willen vaststellen.

Dat geldt ook wanneer je helemaal zonder medium werkt. Zelfs als je alleen water gebruikt, heb je nog steeds hydroponische voeding nodig.

Organic Soil

GROEIMEDIA VERGELEKEN

Laten we nu eens kijken naar de gangbaarste groeimedia en hoe ze zich tot elkaar verhouden wat kosten en kwaliteit betreft.

POTGROND

Dit is wat de meeste kwekers gebruiken wanneer ze beginnen met telen: potgrond. Dat kan variëren van een afgeprijsde tuinaardemix van de prijsstunter, tot luxe aardemixen die speciaal voor wiet gemaakt zijn. Er zijn daarbij grote verschillen qua prijs. Daarmee is echter niet gezegd dat een goedkoop, naamloos merk direct slecht is om in te kweken of dat een dure mix automatisch geweldige resultaten oplevert. Je kunt hier het beste wat mee experimenteren of advies vragen aan andere kwekers.

Wat belangrijk is om te weten bij potgrondmengsels, is dat ze vaak in een voorbemeste variant verkrijgbaar zijn. Ook zijn er “lichte” mengsels met minder voeding (goed voor autoflowers) en tevens speciale mixen (voor zaailingen, etc.) die helemaal geen voeding bevatten. Met de meeste voorbemeste soorten kunnen je planten de eerste 3-4 weken van hun leven zonder extra nutriënten. Na die tijd moet je echter wel voedingsstoffen geven.

Potting Soil

KOKOSVEZEL

Een zak met kokosvezel kost ongeveer evenveel als fatsoenlijke potgrond, maar er is één belangrijk verschil. Kokos bevat namelijk geen voedingsstoffen. Dit betekent dat je je planten direct moet voeden, in tegenstelling tot aarde. Ook heb je speciale voeding nodig voor de teelt in kokos. Deze teeltvorm behelst in feite het midden tussen het kweken op aarde en pure hydroponics.

Het kweken met kokos biedt echter wel het voordeel dat je minder risico loopt op een insectenplaag. Dit kan je weer geld op insecticiden besparen. Uiteraard zijn er de initiële kosten van de voeding. Zodra je echter alles in huis hebt, kun je wel een tijdje vooruit. Ook kun je kokos hierbij zo'n 2-3 keer hergebruiken. Bovendien is de kwaliteit van je wiet bij teelt in kokosvezel vaak uitstekend.

coco coir

SUPER SOIL

Super soils zijn speciale aardemengsels met diverse biologische ingrediënten. Denk aan compost, wormenmest, beendermeel en vleermuizenmest. Dit maakt superaarde het duurste type groeimedium. Ook als je het zelf maakt, moet je nog steeds de ingrediënten inslaan. Aan de andere kant bieden super soils een enorm voordeel: je hoeft je cannabisplanten alleen water te geven. Na verloop van tijd kan dit enorme besparingen opleveren, ondanks de hogere initiële kosten. Bovendien beweren veel kwekers dat cannabis, wanneer biologisch geteeld zonder chemische voedingsstoffen, krachtiger en smaakvoller is.

Super Soil

WATER (HYDROCULTUUR)

Hydroponisch kweken is niet per se goedkoop. Ook wanneer je water “gratis” is, moet je geld uitgeven aan voedingsstoffen en de hydroponische opstelling zelf. Denk hierbij aan pompen en speciale potten. Zodra je echter alles hebt wat nodig is, waaronder voeding, kun je er wel een tijd mee vooruit. Je hoeft namelijk alleen maar je tank eens in de zoveel weken bij te vullen. Of zo’n configuratie goedkoper is dan teelt in aarde, hangt af van de prijs van je voeding en het aantal planten. Bij hydrocultuur zijn de resultaten vaak uitstekend, met krachtige cannabisplanten en enorme opbrengsten.

Hydroponic

PERLIET/VERMICULIET

Naast water maken sommige hydroponische systemen gebruik van een inert substraat, zoals perliet of een mix van perliet en vermiculiet. Los van de initiële kosten van je perliet en vermiculiet, heb je vaak te maken met vergelijkbare operationele kosten als bij een hydrosysteem met uitsluitend water. Je moet daarbij meteen beginnen met voeding geven. Perliet en vermiculiet zijn echter niet bijzonder duur en kun je tevens meerdere malen hergebruiken. Een lagere kans op insectenplagen is een ander voordeel en kan je geld helpen besparen. Net als bij hydro, zijn de oogstresultaten vaak goed.

Perlite

HET GOEDKOOPSTE MEDIUM VOOR WIET KWEKEN: CONCLUSIE

Zoals je ziet, hangt het uiteindelijk van meerdere factoren af welk groeimedium het goedkoopst blijkt. De aanvankelijke kosten van het medium zelf vormen slechts een fractie van de totale prijs. Zo moet je ook denken aan de uitgaven voor voeding en extra materiaal. Uiteindelijk is het voornaamste dat je overvloedige, gezonde oogsten van eersteklas wiet behaalt. Welk medium tegen de laagste prijs het beste resultaat biedt, varieert per kweker. Voel je dus vrij te experimenteren en ontdek wat voor jou het beste is!

Veel kweekplezier!