Wat is perliet en hoe gebruik je het bij het kweken van cann

Published :
Categories : Cannabis kweken

Wat is perliet en hoe gebruik je het bij het kweken van cann

Perliet voegen tuinders vaak aan aarde toe omdat het uitstekend draineert. Gelukkig profiteert cannabis ook van dit bijzonder veelzijdige kweekmedium. Met perliet verminderen kwekers een aantal risico's van overbewatering en hebben ze meer controle over de pH-waarde. Lees verder en doe er je voordeel mee.

CANNABIS EN PERLIET
Aarde heeft vaak de voorkeur omdat het natuurlijke organismen en vocht vasthoudt. Deze voordelen overstelpen je planten soms echter en leiden mogelijk tot diverse problemen. In dat geval is perliet goed te gebruiken om tegenwicht te bieden aan de negatieve eigenschappen van aarde. Doorgaans mixen we de bodem met perliet, zodat een kweekmedium ontstaat dat beter afwatert, terwijl de natuurlijke eigenschappen van de grond behouden blijven. Dat resulteert in gezondere, sterkere cannabisplanten die hogere opbrengsten genereren.

Krijg betere cannabisprestaties
WAT IS PERLIET?
We hebben als gezinspeeld op de veelzijdigheid van perliet, maar als je het nooit eerder gebruikt hebt, vraag je je misschien af wat het is. Het is een inerte substantie (pH: 7,0) die ontstaat uit obsidiaan, een soort lavagesteente. Door de jaren heen absorbeert het gesteente omgevingsvocht en na het delven wordt het tot kleine stukjes vergruisd. Wanneer je de vergruisde obsidiaan extreem verhit (850-900°C) verdampt het geabsorbeerde vocht, waardoor het gesteente razendsnel uitzet. Het geëxpandeerde materiaal lijkt wel wat op popcorn, weegt bijna niets en ziet er spierwit uit.

Nadat het geëxpandeerd is, wordt het perliet op de markt gebracht. Het kweekmedium is overal ter wereld in tuincentra te koop en maakt je teelaarde luchtiger en verbetert de afwatering. Als je perliet gaat kopen, zie je dat er drie gradaties bestaan: fijn, medium en grof. Voor het kweken van cannabis is het het best de fijne variant te kiezen.
Perliet Cannabis Teelt
WAT IS DE BESTE MANER OM PERLIET TE GEBRUIKEN?
In principe is het mogelijk cannabis te kweken op een medium dat uitsluitend uit perliet bestaat. Deze methode gebruiken kwekers veelal met hydroponie, maar je moet wel over voldoende kweekkennis beschikken voor de beste resultaten. In de meeste gevallen mengen we perliet met aarde of kokosvezel, zodat een evenwichtig medium ontstaat voor het kweken van cannabis.

Aan zowel aarde als kokosvezel voeg je tussen de 10-50% perliet toe. Als je niet teveel voedingsstoffen wilt gebruiken, kies dan voor 10-20%. Deze hoeveelheid perliet is de gulden middenweg voor het vasthouden en afwateren van vocht. Ben je echter van plan veel voedingsstoffen of supplementen te gebruiken, kies dan voor 30-50% perliet in je mix. Dat helpt voorkomen dat je planten niet meer in staat zijn nutriënten op te nemen wegens overdoseren. Met deze verhouding loog je veel voedingsstoffen uit vanwege de verbeterde drainage en afwatering.

VOORDELEN VAN PERLIET
Het is niet uitsluitend de verbeterde afwatering wat perliet zo'n gunstig medium maakt voor het kweken van cannabis. Hier volgen een paar redenen waarom je zou moeten overwegen er gebruik van te maken bij je volgende binnenkweek:

• Hoger zuurstofgehalte dankzij de luchtzakjes die perliet vormen. Het wortelstelsel gedijt goed op zuurstof, dus de groeisnelheid verbetert.

• Omdat het inert is, verstoort het de concentratie van de voedingsstoffen niet.

• Ideaal voor klonen, omdat de korreltjes perliet zo licht van structuur zijn, dat de jonge wortels makkelijk hun weg vinden.

• Omdat het bijna niks weegt, hanteer je de gepotte cannabisplanten makkelijker. De voordelen reiken tot in de cannabishemel als je meerdere planten kweekt.

Perlite indoor kweken
NADELEN VAN PERLIET
• Omdat het beter draineert, moet je vaker water geven en je planten beter in de smiezen houden.

• Het uitlogen van voedingsstoffen betekent dat je de pH-waarde nauwgezet moet controleren voor optimale condities. Je moet van het water dat afvloeit, elke keer na het bewateren de pH vaststellen.

• Als je een tijdje niet in staat bent je plant te verzorgen, reageert ze hier slecht op, omdat ze afhankelijker is.

• Als je hydroponisch kweekt, moet je het perliet eerst wassen. De substantie is bedekt met een fijn laagje stof; als je dat niet wegspoelt, raakt je systeem mogelijk verstopt.

LAATSTE OVERPEINZINGEN
Veel van de nadelen van perliet zijn makkelijk tegen te gaan. Dit maakt de voordelen alleen nog maar prominenter en bijna in alle gevallen is het middel onmisbaar voor het kweken van cannabis. Het is te combineren met potgrond en kokosvezel. Daarbij moeten we opmerken dat met name een combinatie van kokosvezel en perliet uniek is.

Kokosvezel is uitstekend in staat om vocht vast te houden en zuurstofrijk te blijven. Bovendien loop je minder risico's op plagen dan wanneer je op aarde kweekt. In combinatie met perliet stel je de perfecte balans samen tussen de afwatering en het vasthouden van vocht. Zolang je volledig heer en meester bent over de voedingsstoffen die je geeft, groeien je planten als een speer op een medium van 50/50 kokosvezel/perliet. Als je meer te weten wilt komen over de voordelen van het kweken op kokosvezel, klik je hier.

Nu je weet wat perliet is, hoe het tot stand komt en wat de voordelen bij het kweken van cannabis zijn, zou je het gewoon eens moeten gebruiken bij je volgende kweek. Je ziet dat je oogst hoger uitvalt en dat het de groei stimuleert. Kortom: perliet is echt een allemansvriend.

 Vermicompastmeststof perliet