Kokosvezel Gebruiken Om Cannabis Te Kweken

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Kokosvezel Gebruiken Om Cannabis Te Kweken

Kokosvezel gebruiken als hydroponisch substraat biedt tal van voordelen. De wortels groeien sneller en worden groter en de vegetatieve periode is korter. Fantastische cannabis met kokos kweken is een eitje als je weet hoe het moet.

CANNABIS EN KOKOSVEZEL

Hydroponisch kweken met kokosvezel wordt steeds populairder bij kwekers die binnen cannabis telen. Het is dan ook een ideaal kweekmedium voor wiet. Het kan op zich worden gebruikt, of worden aangevuld met kleikorrels of perliet. Planten reageren goed op de aarde-achtige textuur en ontwikkelen daarbij grote, gezonde wortelstelsels. Worden ze ook nog eens regelmatig gevoed met een voedingsstoffenmix voor cannabis? Dan zorgt dat voor een sterke groei tijdens alle fases van de levenscyclus van de plant.

WAT IS KOKOSVEZEL?

Als kokosnoten verwerkt worden voor commercieel gebruik moet altijd eerst de buitenste bast verwijderd worden. Daarbij komen de kortharige ballen tevoorschijn die we kennen als kokosnoten. Hun bast bestaat uit een vezelige pulp die wel 10cm dik kan zijn. Kokosvezel wordt geproduceerd als de pulp gedroogd is. Daarbij worden de vezels verwijderd door een speciale machine. Deze kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. En dus ook als een hydroponisch cannabis substraat van wereldklasse.

NEUTRAAL VAN START GAAN

Kokosvezel is een compleet inert substraat. Het bevat een paar nuttige trichoderma schimmels. Maar verder heeft kokosvezel geen enkele voedingswaarde. De kweker heeft daardoor volledige controle over de voedingsstoffen die hij geeft aan zijn groeiende planten.

De trichoderma schimmels vormen kolonies van nuttige schimmels in het wortelstelsel en bevorderen de groei van de wortels. De kolonies versterken het immuunsysteem van de plant. Ook verbeteren ze haar algehele stofwisseling.

DE VOORDELEN VAN HET KWEKEN MET KOKOSVEZEL

Kokosvezel is erg zacht en biedt weinig weerstand tegen wortels. Grote kluwens wortels vormen zich daardoor snel. En dat zorgt voor een sterke, gezonde vegetatie. Snellere groei tijdens de vegetatieve fase betekent grotere planten als je genoeg ruimte hebt. Is de ruimte beperkt? Dan wil dat zeggen dat het een kortere vegetatieve fase bevordert voordat je overgaat op 12-12.

Kokosvezel is een licht, losjes en luchtdoorlatend substraat. De lichte textuur en luchtdoorlatendheid zorgen voor een efficiënte gasuitwisseling in het wortelstelsel. Kokosvezel wordt niet compacter en zakt niet in, zoals bij een ander kweekmedium wel het geval kan zijn.

Het kan daarnaast worden hergebruikt en wordt duurzaam en milieuvriendelijk gewonnen. Kokosvezel composteert niet en als je het grondig uitspoelt, kun je het keer op keer weer gebruiken.

Kokosvezel is verder niet erg uitnodigend voor ongedierte. Veel insecten en parasieten waar aardekwekers vaak last van hebben, kunnen er niet in overleven.

Als je gebruikmaakt van de hedendaagse hydroponische voedingsstoffen en additieven presteren je cannabisplanten het allerbest. Kokosvezel levert een verbeterd milieu voor snelle wortelontwikkeling. Daarbij biedt het stabiliteit voor de plant. Het zorgt ook voor een ideale opname van voedingsstoffen. Hierdoor krijgt de plant tijdens alle fases een flinke oppepper.

Bewateren kan met de hand of met een eenvoudig aan te leggen druppelsysteem. Dat hangt natuurlijk van de omvang van je kweekoperatie af. Het is eenvoudig een enkele pot te bewateren, maar een helse klus als je over een grote ruimte beschikt.

DE NADELEN VAN HET KWEKEN MET KOKOSVEZEL

Het is lastig om nadelen te noemen van het kweken met kokosvezel. Je moet je eigen voedingsstoffen mixen. Dat zijn namelijk de enige voedselbronnen voor je plant. Maar daar draait het bij kokosvezel juist ook om.

De pH-waarde van het water en de EC moeten daarbij regelmatig gecontroleerd worden. Hiermee kun je namelijk zien of de voedingsstoffen probleemloos worden opgenomen. Dit is de standaardprocedure voor zowel binnen- als buitenkweek.

Er bestaan fijne kokosmixen die geen water kunnen vasthouden, maar dit kun je verhelpen door 30% kleikorrels of perliet toe te voegen. Dit doet de doordringbaarheid toenemen. Ook creëer je hiermee een groter oppervlak voor de wortelontwikkeling.

Planten die in kokosvezel groeien, hebben meer calcium en magnesium nodig dan bij andere substraten. Je moet dan ook een Cal-Mag supplement gebruiken voor een gezonde stofwisseling. Magnesium is een belangrijk element bij fotosynthese. Het heeft calcium nodig om goed opgenomen te kunnen worden. Calcium is een belangrijk element voor de bouw van sterke celwanden. En daar is weer magnesium voor nodig om goed opgenomen te kunnen worden.

DE EINDSPURT

Kokosvezel is een favoriet kweekmedium van de beste kwekers ter wereld en dat is niet zomaar. Het is een aarde-achtig substraat voor sterkere wortels en een robuustere groei. Ook kunnen de voedingsstoffen tot in de perfectie afgesteld worden tijdens elke fase van de levenscyclus van de plant.

Gecombineerd met moderne kweektechnieken, zoals ScrOG of main-lining, biedt kokosvezel bevredigende (en harsrijke) resultaten.