Cannabis Invriezen, Doen Of Niet?

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Cannabis Invriezen, Doen Of Niet?

Als je de juiste methoden kent, is het niet moeilijk om je wiet zo te bewaren dat de smaken en effecten behouden blijven. Omdat cannabisplanten nauwelijks verschillen van andere planten, zoals kruiden, zou je denken dat het invriezen van cannabis verstandig is. Maar is dit ook echt zo?

Het bewaren van producten, zoals groente, fruit en verse kruiden, doen we normaal gesproken in de koelkast of vriezer. Cannabis is ook een plant, dus het invriezen om de houdbaarheid te verlengen, klinkt op zich niet slecht. Maar is het echt verstandig? En zo niet, waarom niet? We bespreken waarom je toch echt twee keer moet nadenken voordat je cannabis in de vriezer stopt.

Het is niet ingewikkeld om je wiet langdurig vers en krachtig te houden. Je hebt slechts wat basiskennis nodig over de correcte bewaarmethode. Geen zorgen, dit is vrij simpel en je hebt het zo onder de knie.

DE BASIS VAN HET BEWAREN VAN CANNABIS

Net als de meeste voedingsmiddelen en andere bederfelijke waren, houdt cannabis na het uitharden van een koel en donker plekje. Temperaturen van boven de 25°C en een vochtige omgeving verhogen het risico op schimmel en meeldauw. En zodra een fungus je kostbare toppen infecteert, is je oogst verwoest voor je het doorhebt.

Aan de andere kant is het ook niet goed om je toppen te droog te bewaren. Droge warmte tovert je cannabis om tot een droge, kruimelige hap. Het komt het aroma en het roken ook niet ten goede.

Je bewaart je wiet het beste bij een temperatuur van 10-15°C. Kies voor een donkere, gematigd vochtige locatie met een relatieve luchtvochtigheid van 59-63%. Bescherm je ganja ook tegen direct zonlicht. Op deze manier kun je wiet ontzettend lang bewaren, terwijl de aroma's, smaken en effecten behouden blijven.

HET INVRIEZEN VAN CANNABIS

Er doen nog steeds allerlei verhalen de ronde over het invriezen van cannabis. Je toppen zouden stevig blijven, terwijl je het verouderingsproces vertraagt. Laten we duidelijk zijn: negeer dit "advies" en vries je wiet niet in. Het invriezen zorgt er slechts voor dat je cannabis mettertijd kracht en smaak verliest. Dit is wat het doet met je wiet:

Zelfs na het uitharden en wegzetten van je wiet, bij voorkeur in glazen potten met deksel, is het proces van decarboxylatie nog steeds in gang, zij het wat langzamer. Door dit proces verandert het niet-psychoactieve THCA in marihuana langzaam maar zeker in THC. THC is de belangrijkste psychoactieve verbinding die verantwoordelijk is voor de high. Met andere woorden: je cannabis wordt steeds krachtiger.

Als je de cannabis nu in de vriezer doet, stopt dit proces ook. Dit betekent dat je wiet minder krachtig wordt.

Maar het stoppen van decarboxylatie is niet het enige. Door de kou bevriezen de gevoelige trichomen ook, waardoor ze van je toppen vallen. Trichomen zijn microscopische kleine "bubbels" op je wiet. Deze bevatten het merendeel van de actieve verbindingen. Natuurlijk wil je niet dat deze van je toppen vallen, omdat dit de kwaliteit van je wiet nadelig beïnvloedt.

Er zijn slechts een paar situaties waarin het invriezen van je cannabis handig is: voor het maken van ice-hasj, live resin en andere concentraten. In deze gevallen maak je maar kort gebruik van de vriezer en fungeert het niet als opslagmethode. In elk ander geval moet je cannabis nooit invriezen. Kortom: bewaar je wiet niet in de vriezer!

Cannabis Invriezen, Doen Of Niet?

HOE JE JE CANNABIS NIET MOET BEWAREN

• Koelkast?

We hebben reeds vastgesteld dat je cannabis niet moet invriezen. Maar hoe zit het met de koelkast? Daar bewaar je tenslotte je eten en andere producten, zoals CBD olie en medicijnen, om bederf te voorkomen. Kan je wiet ook de koelkast in?

Je wiet in de koelkast bewaren is niet veel beter dan invriezen. Daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst zijn de luchtvochtigheid en temperatuur niet altijd constant, omdat de koelkast meerdere keren per dag geopend wordt. Vanwege deze schommelingen kunnen je toppen schimmels ontwikkelen. Ten tweede is de kans groot dat de omgeving standaard te droog of te vochtig is, zelfs al open je je koelkast niet vaak.

• Plastic Zakjes?

Kun je wiet in plastic zakjes bewaren? Als je dit doet, loop je het risico dat je kostbare toppen geplet en verkruimeld raken. Ook hebben ze niet genoeg ruimte om gelijkmatig uit te harden. Daarnaast bevatten plastic zakjes meestal een statische lading die de trichomen aantrekt. Elke keer als je wat cannabis uit het zakje haalt, wordt het zwakker. Het is daarom onverstandig om wiet lange tijd in een plastic zakje te bewaren.

• Kartonnen Doos?

Sommige mensen beweren dat het slim is om je cannabis in een kartonnen doos te bewaren, zoals een schoenendoos. Deze personen weten duidelijk niet veel over het correct bewaren van marihuana. In karton droogt je wiet razendsnel uit en kan het niet goed uitharden. Cannabis moet je langzaam en gelijkmatig curen. Als het te snel droogt, wat in een kartonnen doos gegarandeerd gebeurt, eindig je met kruimelige wiet die vreselijk ruw smaakt.

DE BESTE MANIER OM JE WIET TE BEWAREN

GLAZEN POTTEN (MASON POTTEN) VOOR PERFECTE WIET

Luchtdichte, glazen potten met deksel, ook wel Mason potten genoemd, zijn ideaal om je wiet langdurig vers te houden. Ja, dit zijn dezelfde die je oma gebruikt voor haar augurken. In deze potten geniet je wiet van de beste omgeving om optimaal uit te harden. Dit vertaalt zich in krachtige wiet die geweldig smaakt. De potten houden je cannabis ook maandenlang veilig en vers zodra het proces van uitharden is afgerond.

Bij het uitharden is het belangrijk dat je de potten af en toe laat "ademen". Draai het deksel eraf om de luchtvochtigheid in de pot te verlagen en zuurstof aan te vullen. Dit wordt gevolgd door een periode waarin je de cannabis in de potten laat zitten met gesloten deksel. Het openen en sluiten houd je minimaal een aantal weken vol. Met Mason potten gaat dit vrij gemakkelijk.

Als je cannabis "professioneel" wilt uitharden, kun je ook een kleine hygrometer of een luchtvochtigheid indicator in de pot stoppen. Op deze manier weet je altijd wanneer je de pot moet laten "boeren" en wanneer je hem afgesloten moet laten.

Zodra het proces van uitharden is voltooid, kun je je wiet vers houden in de pot, zonder dat je iets speciaals hoeft te doen. Je kunt het deksel zo lang als je wilt laten zitten. Zet je voorraadpot wel op een koele, donkere plaats. Zo is je wiet maandenlang veilig.