Hoe werkt THC?

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Hoe werkt THC?

De wetenschappelijke naam voor THC is tetrahydrocannabinol, en alhoewel het in de eerste plaats wordt gezien als de verbinding die de high bij cannabis produceert, is dat lang niet het enige.

THC is slechts één van de meer dan zestig stoffen waaruit cannabis bestaat. Deze zijn opgenomen in een groep verbindingen die cannabinoïden heten. Ondanks deze indrukwekkende hoeveelheid zijn THC en CBD - een nauw verwante verbinding - de twee die gewoonlijk in de hoogste concentraties in de medische en recreatieve marihuana wordt aangetroffen.

Deze verbindingen worden uitgescheiden uit de klieren van de reproductieve organen van de plant, en kunnen worden waargenomen als het kristalhars wat de knoppen en bladeren van de rijpe cannabisplant bedekt. Chemisch gezien bindt THC zich aan receptoren in de hersenen en stimuleert deze om dopamine vrij te geven; een stof die verantwoordelijk is voor het gevoel van euforie wat deel uitmaakt van de high. De cannabinoïde-receptoren bevinden zich in gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het plezier, de coördinatie, de tijd-perceptie, het geheugen, en het denken.

THC en de hersenen

Maar THC kan ook negatieve gevolgen hebben. Het interfereert met de verwerking van gegevens in de hippocampus; het gebied van de hersenen wat verantwoordelijk is voor de vorming van nieuwe herinneringen. Van THC is ook bekend dat het ernstige wanen en hallucinaties kan veroorzaken bij sommige gebruikers. Het kan tijdens de high ook een verminderde motoriek bij de gebruiker veroorzaken die tot enkele uren na de high kan voortduren, waardoor de rijvaardigheid kan worden beïnvloed.

 

Medicinaal gebruik

Cannabinoïde-receptoren bevinden zich, los van de psychoactieve effecten, ook op zenuwen in andere delen van het lichaam. THC helpt pijn te verlichten en symptomen van ziektes te bestrijden. Kankerpatiënten gebruiken het tegen misselijkheid en verlies van eetlust tijdens de chemotherapie. Het helpt ook bij het verlichten van de pijn van neuropathie, die het gevolg is van diabetes of een chemotherapie. Van de chemische stoffen in cannabis is ook bekend dat ze behulpzaam zijn geweest bij het stoppen van de groei van prostaatkanker, bij het verlichten van migraine en bij de behandeling van depressies en angsten bij sommige mensen.
Medical Marijuana

De discussie over het gebruik van medicinale marihuana voor bestrijding van pijn en ziektes blijft voortduren, zelfs nu het in meer en meer staten van de VS wordt gelegaliseerd en er steeds meer voordelen van het gebruik aan het licht komen. Ironisch genoeg is cannabis nog steeds op de meeste plaatsen illegaal maar is het wel wettelijk toegestaan om THC te winnen of te synthetiseren voor gebruik in legale drugs die voorgeschreven zijn om veel symptomen te behandelen waar medische marihuana voor wordt gebruikt. Zo heeft de FDA het geneesmiddel Marinol goedgekeurd - een synthetische versie van THC - wat wordt voorgeschreven aan patiënten met misselijkheid en braakneigingen tijdens de chemotherapie, en is Sativex een THC- en CBD-gebaseerde orale spray die wordt voorgeschreven voor pijn als gevolg van kanker en blaasproblemen, en pijn en spasticiteit door multiple sclerose.