Hoe je wiet kweekt in de vensterbank: Sleuteloverwegingen

Published :

Hoe je wiet kweekt in de vensterbank: Sleuteloverwegingen

Cannabis groeit het best in het volle zonnetje of binnen onder kunstlicht. Het is echter ook mogelijk de plant op een vensterbankje te kweken. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Niet iedereen beschikt over een geschikte ruimte om buiten cannabis te kweken of is bereid geld uit te geven aan dure spullen om binnen te gaan telen. De meeste huizen hebben echter wel ten minste één vensterbank. En hoewel het niet optimaal is, is het toch mogelijk hierop een gezonde cannabisplant te kweken. Lees hier hoe dat in z'n werk gaat.

Set your expectations rightSTAP 1: STEL JE VERWACHTINGEN BIJ

Cannabis is een flexibele plant die onder uiteenlopende omstandigheden te kweken is, dus ook in je vensterbank. Je zou er echter wel rekening mee moeten houden dat je plantje daar maar weinig toppen aanmaakt.

Laat je niet misleiden door foto's van beroepskwekers of zelfs zadenbanken. In de vensterbank gekweekte cannabisplanten zien er anders uit dan je gewend bent. Je plukt er waarschijnlijk maar een paar grammetjes vanaf en de kwaliteit is afhankelijk van de hoeveelheid licht, voedingsstoffen en liefdevolle aandacht.

ExpectationsSTAP 2: KIES EEN GESCHIKTE STANDPLAATS

Cannabisplanten hebben zeeën van licht nodig. Ga je voor een kweek op de vensterbank, kies dan voor een venster waar zoveel mogelijk zonlicht komt. Cannabisplanten prefereren tevens temperaturen van 18–30°C en een luchtvochtigheidsgehalte van 40-70%. Probeer zoveel mogelijk aan deze kweekvereisten te voldoen. Bijvoorbeeld kunstmatig met behulp van een airconditioner en luchtbevochtigers of op natuurlijke wijze door in het juiste seizoen te kweken. Weet dat cannabis in de vrije natuur groeit vanaf de lente (als de zaden kiemen) tot het begin van de herfst of de winter, waarna de planten vanzelf verwelken en doodgaan.

Pick up the Right StrainSTAP 3: SELECTEER DE JUISTE CANNABISVARIËTEIT

Als je cannabis kweekt, is het altijd belangrijk de juiste cannabisvariëteit te kiezen. Wanneer je echter voor een kweek in de vensterbank gaat, is het genetische materiaal van levensbelang.

Om te beginnen, is het belangrijk dat je opteert voor een autoflowering variëteit. Anders dan fotoperiodieke variëteiten, zijn autoflowers niet afhankelijk van een veranderende lichtcyclus om tot bloei over te gaan. Ze gaan na een bepaalde tijdsperiode automatisch bloeien. Dat is voor een kweek op de vensterbank van wezenlijk belang; je hebt daar immers geen controle over het licht om een fotoperiodieke strain tot bloei te forceren.

Vervolgens zou je een bijzonder flexibele strain moeten selecteren die weinig ruimte nodig heeft. Begin niet aan een torenhoge sativa; die vereist veel ruimte om goed te groeien.

Start your SeedingSTAP 4: BRENG JE ZAADJE TOT ONTKIEMING

Heb je eenmaal een strain geselecteerd en de zaadjes ontvangen, dan moet je ze laten kiemen. Dat is mogelijk door ze tussen twee vochtige papieren zakdoekjes te doen en dat tussen twee borden weg te zetten op een donkere plek. Na een paar dagen kiemen de zaden en mag je ze in de aarde planten.

Voor zaailingen is het handig een doorzichtige, plastic beker te gebruiken. Dan ben je meteen in staat te constateren of de wortels zich goed ontwikkelen. Prik wel een paar afwatergaatjes in de bodem en vul de beker met gewone, ietwat vochtige potgrond. Boor met je vinger een gaatje van 1cm diep in de aarde, stop je zaadje erin en bedek de boel. Zet nu je zaailing in de vensterbank. Binnen een paar dagen komt het plantje boven.

Take care of your seedlingsSTAP 5: VERZORG JE BABYPLANTJE

Cannabiszaailingen zijn bijzonder fragiel. Ze houden daarbij van een warm, vochtig milieu. Je doet er dus goed aan je zaailing af te dekken met een plastic zak, die je aan de binnenkant elke paar dagen met wat water bevochtigt om de vochtigheidsgraad op peil te houden. Wees echter niet te enthousiast; teveel vocht veroorzaakt bacterie- en schimmelproblemen.

Laat je zaailing groeien tot ze meerdere knopen heeft ontwikkeld en ten minste één setje bladeren met voldoende bladvingers. Dat loopt uiteen van 7-13 bladvingers en is afhankelijk van de variëteit. Zodra je aan de onderkant of zijkant van het bekertje worteltjes ziet, mag je plantje naar een grotere behuizing.

Prepare your pot and soilSTAP 6: ZORG VOOR EEN GOEDE POT EN POTGROND

Voor je kweek in de vensterbank is potgrond het beste medium. Kies daarbij voor hoogwaardige grond. Daarmee behouden je planten een goede gezondheid en ontwikkelen ze serieuze toppen.

Die potgrond moet natuurlijk ook in een cannabisvriendelijke kweekpot. Wietkwekers kiezen graag voor een pot met een inhoudsmaat van 10-40l. Dit past echter met geen mogelijkheid in je vensterbank. Kijk hoe breed je vensterbank is en welke maximale potmaat mogelijk is. Hoe groter de pot, hoe groter de plant! Bovendien zou de kweekpot voorzien moeten zijn van voldoende afwatergaatjes.

Nu je een puike pot hebt, is het tijd om je aardemix voor te bereiden. Je gaat van start met een hoogwaardige zak aarde uit de winkel en roert daar ongeveer 30% vermiculiet doorheen. Dat genereert een goed afwaterend substraat, prima voor cannabisplanten. Tijdens de groei- en bloeiperiode mag je gebruikmaken van meststoffen, om je plant optimaal te laten presteren.

Als je niet met meststoffen wilt kweken, investeer dan wat tijd in het samenstellen van je eigen aardemix. Je gaat daarbij van start met een zak aarde uit de winkel, maar uitgesmeerd over een paar maanden, verrijk je deze met een rijk scala aan ingrediënten. Daarmee beschik je over een aardemix die boordevol voedingsstoffen zit voor je planten.

Werk om te beginnen 3 delen aarde door met 1 deel vermiculiet en 1 deel wormenpoep. Vervolgens doe je er greensand, dolomietkorrels en guano doorheen, afhankelijk van je potgrootte. Op de verpakking van deze producten staat vaak doseerinformatie. Reken dit om naar de hoeveelheid aarde waar je mee werkt. Werk de mix door terwijl je vocht toevoegt en laat de boel drie dagen met rust voordat je zaailing verhuist.

Feeding your plantSTAP 7: VOEDINGSSTOFFEN GEVEN

Als je cannabisplanten voedingsstoffen geeft, is dat op tweeërlei manieren mogelijk: met voedingsstoffen uit de winkel of met een zelf samengestelde mix. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Kantenklare voedingsstoffen zijn nauwgezet af te meten. Je weet dus exact wat je planten krijgen. Er zijn ook producten op de markt speciaal voor de groei- en bloeiperiode. Veel van deze voedingsstoffen zijn echter onnatuurlijk. Daarom is het nodig ze een weekje voor de oogst uit de aarde te spoelen. Het is niet de bedoeling dat er restjes van deze chemische meuk in je eindproduct achterblijven. Pas ook goed op met doseren. Dit soort producten veroorzaakt soms namelijk voedingsstoffenverbranding bij je planten. En dat is vaak schadelijk als je niet op tijd in actie komt.

Zelf een voedingsmix samenstellen is echter een natuurlijke oplossing. Maak hiertoe een mengsel van voedselresten, zoals groente- en fruitafval, theeblaadjes en koffieprut, en trek daar een compostthee van. Daar zijn je planten dol op. Je hoeft deze compostthee bovendien niet uit je potgrond te spoelen. Daarnaast is het aanbod van voedingsstoffen rijker dan dat van een doorsnee NPK-samenstelling. Het nadeel is echter dat je niet precies weet hoeveel nutriënten je planten krijgen. Bovendien duurt het vaak wel even voordat de thee "gezet" is.

SNOEI- EN TRIMADVIEZEN

Kwekers kiezen er vaak voor om planten te snoeien of te trimmen. Daarmee forceren ze een bepaalde groeivorm en krijgen ze meer toppen. Voor je kweek op de vensterbank lijkt het ons het best minimaal te snoeien of te trimmen. Het is namelijk zo dat kleine autoflowers vaak geen tijd hebben om volledig te herstellen na highstresstrainingstechnieken voordat ze gaan bloeien.

GESCHIKTE SOORTEN VOOR JE KWEEK IN DE VENSTERBANK

Zoals we reeds hebben opgemerkt, is het van het allergrootste belang de juiste cannabisvariëteit te selecteren voor je kweek op de vensterbank. Hieronder zie je een paar van onze favoriete autoflowers die aan alle eisen voldoen.

Little Dwarf AutofloweringLITTLE DWARF AUTOFLOWERING

Little Dwarf is, zoals je begrijpt, een kleine plant, die makkelijk past in een beperkte ruimte, dus ook op je vensterbank. Het is een kruising van Skunk en ruderalis. Ze is daarbij verrassend flexibel en levert zalig ruikende toppen op. Little Dwarf gaat van zaad tot oogst in zo'n 7-9 weken. Het lukt je vast wel om er 40-80g/plant vanaf te plukken, al is dat omgevings- en ervaringsafhankelijk.

Power Plant XL AutofloweringPOWER PLANT XL AUTOFLOWERING

Dit kleine indicadominante krachtpatsertje is de autoflowerversie van Power Plant XL. Ook in koudere regionen levert ze een aardig oogstgewicht op. Haar toppen zijn daarbij niet zo compact, waarmee ze minder vatbaar is voor toprot en andere schimmels. Ze gaat van zaad naar oogst in een weekje of 8. Uiteindelijk haal je delicate toppen binnen waarin soms wel 15% THC zit.

Green AK XL AutofloweringGREEN AK XL AUTOFLOWERING

AK-47 is een epische strain en maakt overal ter wereld indruk. Ook onze Green AK XL Autoflowering is gezegend met dit fantastische genetische materiaal. Na kruising met een ruderalis is een autoflower ontstaan met een productie van 100-150g/plant en goede toppen. Bovendien worden deze planten bijna nooit hoger dan 100cm, wat ze perfect maakt voor in de vensterbank.