Herken de verschillen tussen indica- versus sativa-planten en -toppen

Published :
Categories : Strain informatie

Herken de verschillen tussen indica- versus sativa-planten en -toppen

De verschillen tussen indica en sativa zijn al lange tijd onderwerp van gesprek in de cannabiscommunity. Maar hoe onderscheid je indica- en sativa-cannabis nu echt? Lees verder om het te ontdekken.

Sativa’s zijn opbeurend en indica’s sederend, toch? Niet helemaal. Bij het oeroude debat over indica versus sativa komt meer kijken. In dit artikel laten we je de verschillen zien tussen beide. Ook leggen we uit hoe je ze onderscheidt, zowel in de kweekruimte als bij de aanschaf van wiet.

HOE ONDERSCHEID JE SATIVA- EN INDICA-PLANTEN?

Het is voor onervaren kwekers soms lastig om het verschil te herkennen tussen indica- en sativa-planten. Wanneer je echter weet waar je op moet letten, dan zijn indica’s en sativa’s redelijk gemakkelijk te onderscheiden.

Begin door te kijken naar de hoogte van de planten en hoeveel ze strekken. Indica’s zijn vaak korter en struikvormiger en worden ongeveer 60-180cm hoog. Sativa’s worden echter een stuk langer en komen soms wel ruim boven de 200cm uit.

Een andere manier om de verschillen tussen sativa’s en indica’s te herkennen, is door te kijken naar de bladeren. Sativa-planten hebben meestal smalvingerige blaadjes met een lichtgroene kleur. Indica’s hebben juist bredere bladeren met dikkere bladvingers. Bovendien zijn deze vaak donkergroen van kleur.

Tot slot is de lange bloeicyclus ook kenmerkend voor sativa’s. Afhankelijk van de genetica doen sativasoorten er soms wel 10-16 weken over om te rijpen. Indica’s bloeien meestal echter af binnen 7-9 weken.

Indica vs Sativa

DE TOPPEN VAN SATIVA EN INDICA ONDERSCHEIDEN

Net zoals indica- en sativa-planten er anders uitzien, hebben ze ook andere toppen. Sativa’s maken meestal lange exemplaren aan die er piekerig en pluizig uitzien en daarnaast minder wegen. Indica’s hebben echter compacte clusters, dichter op de knopen van de plant. Ze zijn daarbij dikker en zijn, hoewel vaak korter, ook vaak op de weegschaal zwaarder dan sativa's. Indicasoorten zijn daarnaast minder vatbaar voor koude klimaten. Ook ontwikkelen ze soms opvallende paarse of rode tinten bij blootstelling aan lagere temperaturen.

RUIKEN INDICA’S EN SATIVA’S ANDERS?

Sommige cannabisfanaten beweren ook dat sativa’s en indica’s anders ruiken. En daar zit een kern van waarheid in. Terpenen zijn verantwoordelijk voor de unieke en complexe aroma’s van cannabis. En uit onderzoek blijkt dat indica’s en sativa’s inderdaad mogelijk uiteenlopende terpeenprofielen hebben.

Zo analyseerde Fundación CANNA de chemische profielen van 99 verschillende cannabissoorten. Het bleek dat in bijna iedere soort myrceen de dominante terpeen was. Uit de studie kwam echter ook naar voren dat er grote verschillen waren tussen indica- en sativa-variëteiten.

De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat de indica-dominante variëteiten relatief meer kamfeen, myrceen en limoneen bevatten. De sativa-variëteiten hadden juist hogere concentraties sabineen, delta-3-careen, α-fellandreen, eucalyptol en terpinoleen. Hieronder staat wat meer informatie over deze terpenen en hoe ze de geur van cannabissoorten beïnvloeden.

• Kamfeen zit veel in dille, karwij, hysop en venkel en heeft een kamferachtige geur.
• Myrceen zit in veel schoonmaakproducten en parfums en heeft een muskusachtig, aardachtig aroma.
• Limoneen zit in citrusschillen en heeft een sterk citrusaroma.
• Sabineen zit in veel planten, waaronder zwarte peper, basilicum en spar. Het heeft een houtachtige geur en smaak.
• 3-careen is te winnen uit paprika, grapefruit, citrusschillen en nog meer. Het heeft een zoet, pittig, citrusachtig dennenaroma.
• α-fellandreen is te isoleren uit sommige eucalyptussoorten. Het heeft een muntachtig citrusaroma.
• Eucalyptol, of 1,8-cineool, is ook te winnen uit eucalyptus en uit de kamferboom, laurierbladeren, rozemarijn en meer. Het heeft een fris, muntachtig aroma en een koele, mentholachtige smaak.
• Terpinoleen is uit diverse planten te isoleren en heeft een bloemig, ietwat kruidachtig aroma.

De verschillende concentraties van deze terpenen geven indica- en sativasoorten mogelijk merkbaar afwijkende aroma’s. Maak er een gewoonte van om aan je cannabis te ruiken en probeer de aromatische eigenschappen van diverse soorten te herkennen.

Myrcene is the dominant terpene in almost every strain

TIPS OM DE VERSCHILLEN TE SPOTTEN

Een hoop mensen denken dat de verschillen tussen indica- en sativasoorten de effecten betreffen. Uiteraard wekken sommige sativa’s een stimulerender effect op en werken indica’s vaak vooral kalmerend. De high die je krijgt van een specifieke soort heeft echter te maken met de chemische samenstelling van een plant, niet met de taxonomie ervan.

Wil je meer leren over het onderscheid tussen cannabisvariëteiten? Probeer dan rekening te houden met de verschillende herkomstregio’s van soorten, niet alleen met de fysiologische effecten.

De aanname is dat Cannabis indica van oorsprong voorkomt in koelere regio’s. Denk aan de bergachtige gebieden van Nepal, Afghanistan, Pakistan en India. Van Cannabis sativa nemen we echter aan dat ze oorspronkelijk uit de vochtige klimaten van Zuidoost-Azië afkomstig is. Om tegen de hoge temperaturen en luchtvochtigheid van deze regio’s bestand te zijn, is de laatste geëvolueerd om hoger en minder struikvormig te groeien en lichtere, luchtigere toppen aan te maken. Deze zijn minder vatbaar voor schimmel en toprot. Door de lange zomers zijn deze planten ook geëvolueerd om een langere tijd te bloeien.

De eigenschappen van Cannabis indica zijn ook evolutionair van aard. De gebieden in Centraal- en Zuid-Azië zijn van nature droog. Daarbij is sprake van een sterke seizoensgebonden stijging in de vochtigheidsgraad rond oktober. Om deze hoge luchtvochtigheid te vermijden, heeft Cannabis indica zich aangepast om korter te bloeien.

EEN OPMERKING OVER HYBRIDES

De meeste cannabis die je op straat of in de shop vindt, is het product van talloze kruisingen. Kruisen is sinds de jaren ’70 en ’80 erg populair. Het heeft cannabiskwekers en zadenbanken namelijk in staat gesteld de genen van cannabisplanten naar behoefte te manipuleren.

Vandaag de dag bevatten de meeste soorten een mix van indica- en sativagenen. Dat komt doordat indica’s de cannabisteeltsector sterk hebben veranderd. Dankzij de kortere bloeitijd, zware toppen en compactere structuur, zijn ze geschikter voor binnenteelt. Bovendien zien de dichtere toppen er aantrekkelijk uit. Ze brengen dan ook vaak meer op dan hun tegenhangers. Een combinatie van sativa- en indicagenen brengt zo de beste kenmerken van beide soorten tot uitdrukking. Dit terwijl de bloeitijden beheersbaar blijven.