Het verschil tussen Cannabis Sativa, Indica en Ruderalis

Published :
Categories : Strain informatie

Het verschil tussen Cannabis Sativa, Indica en Ruderalis

Er zijn duizenden verschillende cannabissoorten, allemaal met verschillende groeikenmerken, smaken, geuren, opbrengsten en effecten; maar allemaal hebben ze iets met elkaar gemeen:

En dat is dat ze tot een van de drie cannabisfamilies behoren -Sativa, Indica of Ruderalis.

Deze namen beschrijven drie heel verschillende en unieke genenverzamelingen uit de Cannabaceae familie van planten (waar alle cannabisvariëteiten toe behoren), elk met hun eigen kenmerken. Als je het verschil tussen deze genetische families begrijpt, kun je als kweker beter een weloverwogen beslissing nemen over welke plant je wilt kweken en welke voorbereidingen je moet treffen om de juiste wiet te krijgen.

Sativa

Cannabis Sativa is de grootste plant van de drie en waarschijnlijk ook de populairste. Deze plant komt oorspronkelijk uit de wildernis van de landen rond de evenaar. Daar varieert het aantal daguren gedurende het jaar niet op dezelfde manier als in de rest van de wereld. Cannabis Sativa planten zijn zo geëvolueerd dat ze hier voordeel uit trekken en doorgaan met groeien terwijl ze bloeien. Daarom hebben Sativaplanten de neiging om er wat luchtiger en losser uit te zien dan andere leden van hun familie. Dit resulteerde ook in gemiddeld langere bloeitijden dan Indica- of Ruderalisvariëteiten, maar ook in een proportioneel hogere opbrengst. De bladeren van de Cannabis Sativaplant zijn lang en spichtig en worden vaak omschreven als vingerachtig – net als het stereotype cannabisblad.
Cannabis Sativa blad

Effecten van Sativa

Cannabis Sativa-planten hebben vaak zeer hoge concentraties THC en relatief lage concentraties CBD, die door mensen nog verder versterkt zijn – de markt heeft traditioneel altijd hoge waarde gehecht aan soorten met veel THC. Dit heeft meestal de volgende effecten tot gevolg:

- een cerebrale roes
- geeft energie en montert op
- motiveert
- verhoogt de focus en alertheid
- inspireert en stimuleert creativiteit
- vermindert misselijkheid
- helpt depressie verminderen/verhoogt het gevoel van welbevinden
- stimuleert de eetlust

Indica

Cannabis Indica-planten kun je meestal herkennen aan hun korte en gezette postuur. Deze cannabisvariëteit komt oorspronkelijk uit de wildernis van subtropische landen, zoals Pakistan en Afghanistan (wat soms in de naam van de soort terugkomt). Overal tussen 30 en 50 graden ten noorden en zuiden van de evenaar is het klimaat ideaal voor deze plant. Omdat ze verder van de evenaar af staan dan hun neven, is er meer fluctuatie in het aantal uren daglicht dat de Cannabis Indica-planten ontvangen. Dit betekent dat als de planten eenmaal hun ideale hoogte hebben bereikt, ze al hun energie stoppen in het maken van bloemen. Hierbij maken ze zo goed mogelijk gebruik de van wisselende daguren. De bladeren van een Cannabis Indica-plant lijken veel meer op een waaier dan de bladeren van planten uit andere Cannabisfamilies. De vingers van de bladeren worden veel breder, zodat ze meer zonlicht vangen.

Deze noodzaak om zoveel mogelijk profijt te trekken uit de zon resulteerde in cannabisplanten die veel sneller bloeien dan hun Sativa tegenhangers. In combinatie met hun veel kleinere postuur maakt dit Indicasoorten heel aantrekkelijk voor degenen die kweken voor het geld – ruimte en snelheid staan dan direct in relatie tot winst.
Cannabis Indica blad

Effecten van Indica

Cannabis Indica-planten staan erom bekend dat ze hogere CBD-gehalten hebben dan Sativa’s. Een van de vele functies van CBD is het afzwakken van het effect dat THC heeft op lichaam en geest. Daarom hebben Indicasoorten een heel ander effect dan Sativa’s. Deze effecten zijn:

- een lichamelijke roes
- werkt als spierontspanner
- vermindert ontstekingen
- effectief middel om pijn te verminderen/in de hand te houden
- bevordert de slaap
- werkt als verdovingsmiddel
- verhoogt de eetlust
- verhoogt de dopamineproductie
- vermindert stress en angst

Cannabis Ruderalis

Cannabis Ruderalis is een relatief nieuwe cannabissoort uit de cannabisscene. Ze kan gevonden worden in de wildernis van de koudere regionen van de wereld, meestal boven de 50 graden ten noorden van de evenaar (in landen als Rusland en China).

Het belangrijkste kenmerk van de Ruderalisfamilie is dat ze automatisch bloeiend is, wat betekent dat de kweker er niet veel werk aan heeft en de planten voor het grootste deel aan zichzelf over kan laten. Ruderalissoorten zijn erg klein en groeien snel. Ze produceren zeer kleine bladeren en slechts een paar zijtakken.
Cannabis Ruderalis blad

De effecten van Ruderalis

Ruderalis heeft lage THC- en CBD-gehalten, en dit maakt ze waardeloos in hun pure vorm. Dit is de belangrijkste reden waarom ze tot voor kort niet op de markt waren. Maar als je ze met Sativa of Indica kweekt, is het mogelijk om een door Sativa of Indica gedomineerde plant te kweken die de automatisch bloeiende eigenschap van Ruderalis heeft. Dit is een groot voordeel voor veel kwekers, met name degenen die op koude plekken wonen en/of degenen die buiten kweken. Het betekent namelijk dat een plant geplant kan worden, weinig onderhoud vereist en direct na de oogst verplant kan worden – de bloei wordt namelijk beïnvloed door de groeitijd en niet door het seizoen.

Dit betekent dat Ruderalis zelf niet echt effecten heeft en afhankelijk is van de Sativa- of Indicagenen waar ze mee gekruist is, wil je er een effect aan beleven.

Een opmerking over hybriden

Hoewel Sativa, Indica en Ruderalis drie heel verschillende cannabisfamilies zijn, kunnen ze allemaal met elkaar gekweekt worden. Dit betekent dat er veel soorten zijn die de kwaliteiten van meerdere families hebben. Dit stelt zaadbanken en kwekers in staat om de kwaliteiten van hun soorten nog meer aan te passen en te verbeteren en verbluffende resultaten te produceren.