Het oogsten van cannabis door de trichomen te beoordelen

Published :
Categories : Cannabis kweken

Het oogsten van cannabis door de trichomen te beoordelen

Het perfecte moment vinden om te oogsten kan lastig zijn, omdat te vroeg of te laat oogsten de opbrengst kan schaden. Het beoordelen van de trichomen is de beste manier om het juiste tijdstip te bepalen.

Na maandenlang je planten een liefdevolle verzorging te geven, komen ze eindelijk in de buurt van de volwassenheid en jij bent natuurlijk zo enthousiast als een kind in een snoepwinkel. Op dit moment kan de verleiding om te oogsten groot zijn, maar ongeduldigheid kan maanden toewijding vernietigen.

Hoewel de meesten wel weten dat witte stampers betekenen dat er nog niet geoogst kan worden, kan dit lastiger worden wanneer de haren bruin kleuren. Vaak wordt de hoeveelheid bruine haren gebruikt om het oogstmoment te bepalen, maar dit kan misleidend zijn. Dit komt omdat de volwassenheid van de plant voornamelijk gerelateerd is aan de ontwikkeling van de trichomen en niet het bruin kleuren van de stampers. Hoewel ze de neiging hebben zich ongeveer tegelijkertijd te ontwikkelen, kan het beoordelen op basis van de kleur van de haartjes goed of slecht uitpakken.

De beste manier om de volwassenheid van de plant te beoordelen, is het onderzoeken van de harsklieren, ook wel trichomen genoemd. Met een microscoop die, bijvoorkeur, 100x vergroot, kan je gemakkelijk de staat van de harsklieren bepalen en hoef je niet meer te gokken. De trichomen maken 3 verschillende stadia door:

1. Transparant

Heldere trichomen bevatten uitsluitend voorlopers op cannabinoïden en die zijn niet psychoactief. In dit stadium oogsten levert je geen krachtig product op.
Cannabis Transparante Trichomen

2. Troebel

Melkachtige harsklieren bevatten volledig gerijpte THC. Om de meest krachtige toppen te bereiken wil je zo dicht mogelijk bij de 100% troebele trichomen komen. Onthoud wel dat het onmogelijk is om precies 100% te bereiken, omdat nieuwe harsklieren doorlopend worden geproduceerd. Daarnaast zullen de trichomen zich ook blijven ontwikkelen na het oogsten.
Cannabis Melkachtige Trichomen

3. Amber

Amberkleurige harsklieren geven aan dat de THC is omgezet naar CBN, een gedegradeerde vorm van THC. Dit betekent dat je product een groot gedeelte van haar kracht heeft verloren. CBN is niet gewenst in je oogst, omdat het een meer verdovend gevoel opwekt, in plaats van een zuivere high.
Cannabis Amber Trichomen

Omdat het onmogelijk is een product te verkrijgen met 100% troebele harsklieren, kan je als vuistregel aanhouden dat je kan oogsten wanneer ongeveer 85% van de trichomen melkachtig zijn, 10% amber en 5% helder.

Je kan het effect van je toppen beheren door iets eerder of later te oogsten. Bij een vroege oogst krijg je een product die een meer mentale roes (high) opwekt, terwijl later oogsten marihuana oplevert die meer effecten leveren op het lichaam (stoned). Zo ben je dus in staat wiet te kweken met een effect die het beste bij jouw behoeften past.