Hoe Beheers Je De Vochtigheid In Je Kweekruimte

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe Beheers Je De Vochtigheid In Je Kweekruimte

Iedereen is zich ervan bewust dat water, licht en voedingsstoffen de sleutel zijn voor grote toppen opbrengsten. Toch speelt de luchtvochtigheid ook een grote rol om ervoor te zorgen dat je wiet planten gezond blijven en krachtige producten produceren.

Binnenkweek van cannabis is een multidimensionale kunstvorm en er moeten veel verschillende factoren worden beschouwd om de kwaliteit en kwantiteit van de opbrengsten te maximaliseren. Verlichting, voedingsstoffen en water is de triade die meestal in gedachte verschijnt bij het denken aan de primaire behoeften van een plant. Een ander zeer belangrijk element voor het optimaliseren van gezondheid van wiet, maar vaak over het hoofd gezien, is de luchtvochtigheid.

Het bereiken van de juiste vochtigheidsgraad is belangrijk voor een aantal redenen. Het helpt om bepaalde plantenziekten en voedingstekorten te voorkomen, maakt een goede groeisnelheid mogelijk en het verhoogt zelfs de hoeveelheid aanwezige hars op je wiet.

VOCHTIGHEID EN TEMPERATUUR

Vochtigheid en temperatuur zijn nauw verbonden en het is belangrijk te realiseren hoe zij elkaar beïnvloeden om de ideale kweekomgeving te creëren in de juiste fasen.

Vochtigheid is in feite een meting van de hoeveelheid waterdamp in de lucht omgezet in een percentage. Er zijn uiteenlopende manieren om de vochtigheid te meten, de relatieve vochtigheid (RV) is het meest besproken onder marijuana kwekers. RH is een meting van de hoeveelheid water aanwezig in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid water die aanwezig is in de lucht op de huidige temperatuur.

Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe meer potentie het heeft om een grotere hoeveelheid water vast te houden; warme lucht bevat meer waterdamp dan koude lucht. Het is daarom belangrijk om warme lucht uit de kweekruimte te halen. Cannabis planten kunnen op twee plaatsen water absorberen, door de bodem (voedingsoplossing indien gekweekt in hydrocultuur) via het wortelsysteem en door de lucht via de bladeren. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, hebben cannabis planten de neiging om de bladeren te gebruiken om vocht uit de lucht te absorberen, wat de hoeveelheid water die ze opnemen via de wortels vermindert. Dit kan leiden tot problemen met nutriëntenbeheer aangezien de voedingsstoffen aanwezig zijn in de bodem/oplossing waar het wortelsysteem groeit. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, wordt de verdampingsdruk verhoogd, waardoor de plant water en voedingsstoffen uit de grond haalt. Echter, indien de vochtigheidsgraad te laag is zal de verdampingsdruk toenemen tot het punt dat de plant beschermende maatregelen zal nemen tegen uitdroging. Dit kan resulteren in sluiting van de huidmondjes - minuscule openingen in bladeren waardoor de planten ademen -, wat de groei zal belemmeren.

REGELEN VAN DE VOCHTIGHEID IN DE KWEEKRUIMTE

KweekruimteOm te garanderen dat je marijuana planten de ideale vochtigheid op het juiste moment krijgen, kunnen een aantal technieken worden gebruikt om het aan te passen. Ten eerste zul je de juiste apparatuur nodig hebben om de luchtvochtigheid en de temperatuur niveau’s van de kweekruimte te meten. Een apparaat genaamd hygrometer wordt gebruikt om de hoeveelheid vocht in de lucht te meten en is dus een zeer nuttig hulpmiddel. Het moet worden opgehangen in een goed geventileerde ruimte boven de planten. Een goede thermometer is ook raadzaam om de temperatuur te meten aangezien temperatuur en vochtigheid elkaar nauw bepalen.

Als je kweekruimte te veel vocht bevat en je planten in een fase komen waarin ze minder waterdamp in de lucht nodig hebben, kunnen de niveau’s worden verlaagd door:

- Het verhogen van de ventilatie-instellingen op ventilatiesystemen.
- Het gebruik van ventilators om koele en frisse lucht binnen te krijgen.
- Door gebruik te maken van een luchtontvochtiger om de overtollige waterdamp uit de lucht te halen.


Als het tegendeel waar is en je de vochtigheid moet verhogen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

- Gebruik een luchtbevochtiger machine in je kweekruimte die een constante mist zal leveren in de ruimte, en het verzadigt de lucht met waterdamp.
- Spuit water op waterdichte oppervlakken in de kweekruimte.
- Plaats meerdere bakjes vol met water in de kweekruimte dat water in de lucht verdampt.
- Vergroot de afstand tussen je planten en hun lichtbron om de temperatuur rond de planten omlaag te brengen.

Om de vochtigheid te optimaliseren is het belangrijk om je planten water te geven net nadat de lichtbron is ingeschakeld. Dit komt omdat de luchtvochtigheid omhoogschiet na het water geven en de temperatuur in de kweekruimte zal dalen nadat de lichten zijn uitgeschakeld. Water geven net nadat de lichten zijn aangezet geeft ruim de tijd voor de verdamping om plaats te vinden.

VOCHTIGHEID NIVEAU’S VOOR VERSCHILLENDE GROEISTADIA

Verschillende stadia in de groei van marijuana planten hebben een voorkeur voor een bepaalde vochtigheidsgraad. Deze fasen kunnen worden onderverdeeld in de zaailing, vegetatie en bloeiperiode.

ZAAILINGEN

Zaailingen houden van een warme en vochtige omgeving. Hoewel ze een hoofdwortel waarmee ze voldoende hoeveelheden water kunnen absorberen, kunnen ze het ook absorberen via hun bladeren. Luchtvochtigheid koepels zijn een goede manier om vocht te vangen rond jonge zaailingen, met ventilatie indien nodig. 60% luchtvochtigheid is een ideale start, geleidelijk afnemend tot 40%.

VEGETATIE PERIODE

Tijdens deze fase wordt een groter wortelstelsel ontwikkeld, dat meer water absorbeert. Verdamping treedt ook op via de bladeren. Een optimale luchtvochtigheid ligt tussen 40-70% en kan geleidelijk worden verlaagd met 5% op een wekelijkse basis naarmate het wortelstelsel groeit en de bloeiperiode nadert.

BLOEIPERIODE

Het is zeer belangrijk om de luchtvochtigheid tijdens de bloeiperiode te verlagen aangezien het wortelstelsel nu goed ontwikkeld is en de plant water en voedingsstoffen uit de grond kan halen. Hierdoor zullen ook de bloemen beschermd worden tegen de dreiging van toprot aangezien schimmels gedijen in een hoge luchtvochtigheid.

STEKKEN

Als je planten kloont door het kweken van stekjes, moet je de luchtvochtigheid hoog houden op 70%. Stekken hebben geen echte wortelstructuur wanneer ze klaar zijn om in de kweekruimte te worden geplaatst, het is dus belangrijk dat er een passend vochtigheidsniveau in de lucht is om verdamping te verminderen.