Cannabisplanten van binnen naar buiten verplaatsen

Published :
Categories : Cannabis kweken

Cannabisplanten van binnen naar buiten verplaatsen

Er zijn diverse situaties waarin kwekers hun indoorcannabisplanten naar buiten willen verplaatsen. Om dit veilig te doen, zou je zorgvuldig moeten letten op de lichtcyclus en de lichtintensiteit. Daarnaast moet je de planten goed beschermen tegen alle dreigingen van buiten, zoals ongedierte, wind en ziektes.

Je komt misschien ooit in een situatie terecht waarbij je je planten van binnen naar buiten moet verplaatsen. De redenen hiervoor zijn divers en daarbij is een succesvolle verhuizing zeker mogelijk. Er zijn echter wel zaken waar je rekening mee zou moeten houden. Zo garandeer je de veiligheid van je planten en zijn ze in staat te blijven presteren.

WAAROM VERPLAATSEN KWEKERS HUN PLANTEN NAAR BUITEN?

Er zijn meerdere redenen te bedenken voor het verhuizen van je cannabisplanten. Denk aan gebeurtenissen die invloed hebben op de veiligheid of integriteit van je kweekruimte. Er zijn echter ook genoeg andere redenen om je planten te verplaatsen.

Sommige kwekers kiezen er bijvoorbeeld voor de vegetatieve periode binnen te voltooien. De bloeiperiode vindt vervolgens buiten plaats. Meestal heeft dit te maken met de ruimtebeperking in een kweekruimte. Voordat je tot actie overgaat, zou je echter rekening moeten houden met diverse zaken. Denk aan de juiste timing, het seizoen en de hoeveelheid zonlicht die je planten buiten krijgen.

Het is vooral belangrijk dat je de natuurlijke cyclus van je planten niet doorbreekt. Als cannabisplanten teveel zonlicht krijgen tijdens de overgang van de vegetatieve fase naar de bloei, leidt dat soms tot "re-vegging". Dat heeft een negatieve invloed op het vermogen van de plant om te rijpen en toppen aan te maken. Dit proces, vegetatieve regeneratie genaamd, is lang en stressvol voor planten. Onthoud daarbij dat vanaf 21 juni het daglicht elke dag gestaag afneemt tot de winterzonnewende op 21 december.

Er zijn ook voorbeelden te bedenken waarin je planten buiten zet in de vegetatieve fase. Het grootste risico hierbij is echter dat ze te vroeg gaan bloeien.

Ook zou je, net zoals het geval is met bloeiende planten, bij cannabis in de vegetatieve fase rekening moeten houden met het aantal lichturen. Het is belangrijk te verzekeren dat ze elke dag de juiste hoeveelheid zonlicht ontvangen. Veel kwekers wachten daarom tot eind juni met het verplaatsen. Dan zijn de dagen namelijk het langst. Doe je het eerder, in de lente, of juist later, in de herfst, dan wek je mogelijk voortijdige bloei op.

Dit risico is in te perken door je lichtschema binnen aan te passen aan de natuurlijke cyclus van de zon. Als je elke dag je lichtschema met een aantal minuten aanpast, houd je de lichtcycli voor binnen en buiten synchroon.

Growing Cannabis Indoor

VEILIG JE BINNENPLANTEN NAAR BUITEN VERPLAATSEN

Houd er rekening mee dat binnenplanten soms moeite hebben met de overstap naar buiten. Vanwege de verandering in het licht en de omgeving, duurt het af en toe even voordat de planten aan hun nieuwe stekje zijn gewend.

Het is verstandig om je planten geleidelijk te laten wennen aan hun nieuwe omgeving. Natuurlijk zonlicht is bijvoorbeeld sterker dan de lampen in de gemiddelde kweekruimte. Bovendien heeft zonlicht gewoonweg een breder lichtspectrum dan de meeste binnenverlichting.

Laat je je planten niet eerst acclimatiseren en zet je ze simpelweg buiten? Dan loop je risico op schade. Deze tekenen van stress zie je vooral op de bladeren van de planten. Cannabisplanten die direct zijn blootgesteld aan zonlicht zonder eerst te zijn geacclimatiseerd, vertonen tekenen van verkleuring die wijzen op verbranding of bleken.

Het is mogelijk je planten te laten wennen door ze geleidelijk bloot te stellen aan een paar uur zonlicht. Zet ze de eerste dagen of een week (deels) in de schaduw. Dit helpt directe schade voorkomen. Na een week zijn ze vaak taai genoeg om een aantal uren zonlicht per dag te behappen. Na een paar weken zet je ze vervolgens met een gerust hart de hele dag in de zon. Deze gewenningsperiode is met name belangrijk voor jonge, tere planten die extra gevoelig zijn voor krachtig, natuurlijk zonlicht.

Tot slot: bescherm je verhuisde planten ook goed tegen ongedierte, ziektes en wind. De bladeren van binnenplanten zijn zachter en gevoeliger voor beestjes. Het is dan ook altijd verstandig je verhuisde planten goed te controleren. Als planten beter aangepast zijn aan het klimaat buiten, zijn ze meestal ook minder vatbaar voor ziektes en plagen.

Afhankelijk van de lokale omstandigheden is het soms ook noodzakelijk je buitenplanten actief te beschermen tegen wind. Een briesje is meestal een goede zaak voor cannabisplanten. Een teveel leidt soms echter tot uitdroging of beschadiging. De steel van binnenplanten is vaak minder stevig dan die van hun outdoor tegenhangers. Als je planten van binnen naar buiten verhuist, hebben ze ongeveer een maand nodig om genoeg cellulose te produceren om de hoofdsteel te versterken.

Het naar buiten verplaatsen van je cannabisplanten is absoluut een haalbare kaart. Zolang je onze simpele richtlijnen volgt, zullen je planten prima gedijen in de buitenlucht. Happy growing!

Grow Cannabis Outdoors