Een volledige gids over verlichting bij autoflowering en feminized cannabis

Published :
Categories : Cannabis kweken

Een volledige gids over verlichting bij autoflowering en feminized cannabis

We gaan ons verdiepen in de diverse soorten kweeklampen voor feminized en autoflowering cannabisplanten. We gaan daarbij in op verschillende voor- en nadelen. Met deze gids ben je goed voorbereid op een indoorkweek!

Kwalitatieve zaden en een goed voedings- en bewateringsschema zijn natuurlijk belangrijk. Maar een goede lichtinstallatie is minstens zo cruciaal voor je indoorkweek. Cannabis heeft tenslotte veel licht nodig — meer dan de meeste andere planten — met name tijdens de bloei. Je cannabisplanten zetten licht om in energie om te bloeien en om je uiteindelijk te belonen met vele krachtige toppen.

Als je wiet buiten kweekt, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. Er is namelijk niets beters dan de kracht van de zon. Kweek je echter binnen? Dan kan de juiste verlichting echt verschil maken voor de ontwikkeling van je planten.

WELKE SOORTEN KWEEKLAMPEN ZIJN ER?

Als je voor het eerst binnen kweekt, kan de grote keus aan verlichting overweldigend zijn. Moet je de HID gebruiken die bij je kweektent is geleverd? Of moet je investeren in een led-paneel? En wat is het verschil daartussen, afgezien van de prijs? Om deze vragen te beantwoorden, bekijken we eerst eens de verschillende soorten kweeklampen voor cannabis die momenteel verkrijgbaar zijn.

HIGH-INTENSITY DISCHARGE (HID)

Traditioneel gebruiken de meeste indoorkwekers HID-lampen als kweeklamp voor cannabis. Ledverlichting neemt die voorkeurspositie echter geleidelijk over (daarover later meer). Toch zweren veel kwekers nog bij HID-lampen. Dit omdat ze hebben bewezen een uitstekend resultaat te bieden. Als je een kweektent aanschaft, wordt die vaak geleverd met een eenvoudig HID-systeem en een reflector. Het is dan ook logisch dat veel beginnende indoorkwekers deze verlichting gebruiken. Onder HID vallen verschillende soorten kweeklampen:

• Metal halide-lampen

Metal halide-lampen hebben een enigszins “blauwachtig” lichtspectrum. Dat is optimaal voor goede groei tijdens de vegetatieve fase. Als de bloeifase van cannabis begint, gaan kwekers gewoonlijk over op HPS.

• High-pressure sodium (HPS)

High-pressure sodiumlampen gebruikt men voor optimale toppenproductie tijdens de bloei. Deze lampen hebben een geel/oranje lichtspectrum, vergelijkbaar met straatverlichting. HPS-lampen zijn uitstekend voor het kweken van hoogwaardige toppen. Ze genereren echter wel veel hitte.

• Ceramic metal halide (CMH, LEC)

LEC (light-emitting ceramic) en CMH (ceramic metal halide) zijn HID-lampen met keramiek in plaats van het kwarts zoals men bij reguliere metal halide-lampen gebruikt. Dit maakt een hogere temperatuur mogelijk. Bovendien zijn de lampen efficiënter (10–20%) dan reguliere HID-lampen.

HID lights

LIGHT-EMITTING DIODE (LED)

In het verleden waren leds niet echt geschikt voor ‘serieuze’ kweekoperaties. Door hun beperkte intensiteit en lichtpenetratie waren ze minder goed. Dat is echter helemaal veranderd! Tegenwoordig is led-technologie zo geavanceerd, dat het nu een serieuze concurrent is van HID. Zowel qua prestaties als qua kosteneffectiviteit. Leds zijn onder hobbykwekers nu misschien wel de populairste soort kweeklampen.

• Traditionele 'paarse' led-lampen

Deze wat oudere led-lampen behoren nog steeds tot de meestgebruikte ledverlichting voor het kweken van cannabis. Ze bestaan gewoonlijk uit een aantal afzonderlijke leds die verspreid zijn over een compact paneel. Dat paneel heeft ook een ventilator voor de koeling. Deze panelen bevatten vaak een mix van rode en blauwe leds (er zijn er ook die daarnaast witte en/of UV-leds hebben). Daardoor geven ze paarsachtig licht af, vandaar de naam. Sommige varianten combineren losse rode en blauwe leds met COB-led-lampen.

• COB-led-lampen

COB betekent 'chip on board'. Dit is een nieuwer en groter led-systeem, waarbij elke chip meerdere losse leds bevat. Omdat er meer leds op een kleiner oppervlak zitten, is de lichtintensiteit van COB-led-lampen hoger dan van andere ledverlichting. De bekendste fabrikant van hoogwaardige COB-led-lampen is CREE. Er zijn echter ook concurrenten, zoals Citizen en Luminus. Fabrikanten van COB-lampen leveren ze vaak in combinatie met ventilatoren en lenzen of reflectoren.

• Verspreide ledverlichting

Verspreide ledverlichting is een nieuw type kweekverlichting. Hierbij combineert men de voordelen van traditionele led-panelen met die van COB-led-lampen. Deze lampen maken gebruik van kleinere leds die verspreid zijn over een groter oppervlak. Onder deze verspreide ledverlichting zijn met name Quantum Boards populair. Ook andere, vergelijkbare installaties zijn echter booming, zoals spin-kweeklampen en lampen op een rek.

LED Lights

FLUORESCERENDE KWEEKLAMPEN

Je herkent fluorescerende lampen misschien omdat ze zoveel voorkomen in het alledaagse leven. Het was de eerste energiezuinige verlichting die enkele tientallen jaren geleden voor huisgebruik werd geïntroduceerd. De lampen zijn daarbij verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk aan spiralen en buizen. Het licht is niet intens en daardoor niet optimaal voor bloeiende cannabis (tenzij je grote T5-lampen gebruikt in een ScrOG). De lampen zijn echter uitstekend voor zaailingen en opgroeiende plantjes.

• Compacte fluorescerende lampen (CFL)

Voordat ledverlichting populair werd, waren CFL’s het energiebesparende alternatief voor reguliere kweeklampen. Ze hebben namelijk hetzelfde type fitting. Het is een makkelijke en eenvoudige manier om licht in je kweekruimte te brengen. Zolang je er niet veel van nodig hebt, tenminste. Nogmaals, ze zijn voor zaailingen en planten bedoeld in de vegetatieve fase.

• T5-kweeklampen

T5-kweeklampen zijn groter dan CFL’s, omdat ze vaak in een paneel zitten met meerdere buizen. Dit is tevens geschikte verlichting voor zaailingen en opgroeiende plantjes. Daarom kom je de lampen ook vaak tegen in commerciële kassen.

Fluorescent Lights

WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN ELK TYPE KWEEKLAMP?

We hebben al enkele voor- en nadelen van de verschillende lampen genoemd. Hieronder vind je echter een snel en eenvoudig overzicht van de voor- en nadelen van HID-lampen, leds en fluorescerende verlichting.

HIGH-INTENSITY DISCHARGE (HID): VOOR- EN NADELEN

Right VOORDELEN

• Qua aanschaf goedkoper dan ledverlichting.
• Efficiënt voor de bloei en geeft je de beste opbrengst per watt.
• Vaak gebruikt, relatief eenvoudig en ongecompliceerd qua installatie en gebruik.

WrongNADELEN

• HID-lampen geven veel hitte af, dus je hebt wellicht extra koeling nodig in je kweekruimte of -tent.
• In tegenstelling tot fluorescerende- of led-lampen die direct klaar zijn voor gebruik, heb je voor HID-lampen soms extra onderdelen nodig. Denk aan een reflector of een voorschakelapparaat.
• Gewoonlijk moet je HID-lampen verwisselen op basis van de groeifase. Je behaalt de beste resultaten als je MH-lampen gebruikt tijdens de groei en HPS-lampen tijdens de bloei.
• HID-lampen hebben een beperkte levensduur. De intensiteit neemt na verloop van tijd af. Je moet ze dus ongeveer elk jaar vervangen.
• Ze vereisen meer stroom dan led-kweeklampen, dus de gebruikskosten van HID-lampen zijn op de lange termijn hoger.

LED-KWEEKLAMPEN: VOOR- EN NADELEN

Right VOORDELEN

• Goede ledverlichting, zoals eersteklas COB-lampen, zijn qua efficiëntie het best ten opzichte van andere kweeklampen.
• Ze geven minder hitte af dan HID-lampen, waardoor je dus minder koeling nodig hebt.
• Veel led-kweeklampen worden geleverd in een compact paneel. Je kunt dus zo met kweken te beginnen.

WrongNADELEN

• Met goedkopere led-panelen behaal je niet zulke goede opbrengsten als met HID-lampen of hoogwaardige leds. Ze komen echter wel in de buurt.
• Je moet soms wat uitproberen voordat je de juiste afstand ontdekt tussen je lampen en het bladerdak.
• Goedkope, laagwaardige leds zijn online volop verkrijgbaar en deze zijn van inferieure kwaliteit.
• Het feit dat leds bijna geen hitte afgeven, kan problematisch zijn als je hogere temperaturen wilt. Bijvoorbeeld als je kweekt in de winter.

FLUORESCERENDE KWEEKLAMPEN: VOOR- EN NADELEN

Right VOORDELEN

• Betaalbaar en volop verkrijgbaar.
• Gebruiken weinig energie, zelfs minder dan sommige leds.
• Optimaal lichtspectrum voor zaailingen en opgroeiende plantjes.
• Ze hebben een standaard fitting, dus je kunt ze makkelijk in plaats van normale lampen gebruiken.
• Ze genereren niet veel warmte, dus je kunt je planten er dichterbij zetten.
• Uitstekend voor ScrOG en vergelijkbare technieken.

WrongNADELEN

• Niet efficiënt als je ze voor de bloeifase gebruikt.
• Omdat het licht van deze lampen niet zo intens is, dringt het niet zo goed door. Daardoor zijn fluorescerende lampen geschikter voor kleinere planten.

AUTOFLOWERS EN VERLICHTING: WAT MOET JE WETEN?

In tegenstelling tot gefeminiseerde fotoperiode-cannabis, zijn autoflowers voor de overgang naar de bloei niet afhankelijk van een lichtschema. De leeftijd van de plant bepaalt namelijk de groeifase (vegetatieve fase en bloeifase). Autoflowers beginnen uit zichzelf te bloeien na ongeveer vier weken vegetatieve groei. Daarom kunnen kwekers hierbij van zaad tot oogst een vaste lichtcyclus aanhouden van dagelijks 18–24 uur licht.

Wat goed is voor gefeminiseerde fotoperiode-planten, werkt gewoonlijk ook voor autoflowers. Met HID-lampen wissel je voor de bloei MH in voor HPS. Ook bij de meeste ledverlichting moet je een knop omzetten om het licht te veranderen van het vegetatieve spectrum in het bloeispectrum. Hoewel je niet hoeft te wijzigen hoelang je planten licht krijgen, verbetert de opbrengst wel als je het soort licht verandert. Zo zorg je bij elke fase van de groei voor de juiste verlichting. Dus als je kweeklamp een dergelijke optie heeft, maak er dan gebruik van. Veel kweeklampen, waaronder “full spectrum” ledverlichting, zijn echter geschikt voor elke fase van de groei. Hiermee hoef je dus helemaal niets te veranderen.