Verlichtingsschema's voor cannabisplanten

Published :
Categories : Cannabis kweken

Verlichtingsschema's voor cannabisplanten

Of je nu binnen of buiten cannabis kweekt, je moet weten hoe de lichtschema's de groei van je planten beïnvloeden. Lees alles over het verschil tussen de vegetatieve fase en de bloeiperiode en ontdek alles over de juiste lichtschema's voor je cannabisplanten!

Geen andere plant vertrouwt zoveel op licht als cannabis. Cannabisplanten hebben niet alleen een aanzienlijke hoeveelheid licht nodig om vette en sappige toppen te produceren tijdens de bloei. Tenzij we te maken hebben met autoflowering soorten, zal het lichtschema (de hoeveelheid dagelijks ontvangen licht) bepalen of onze planten blijven groeien of beginnen aan de bloeiperiode, waarin ze toppen produceren. In het kort: Het weten hoe lichtschema's je cannabisplanten beïnvloeden, is essentieel voor succes. In deze blog bekijken we hoeveel licht je cannabisplanten nodig hebben om succesvol te groeien en te bloeien.

VEGETATIEVE FASE EN BLOEIPERIODE VAN CANNABISPLANTEN

Wanneer we cannabisplanten kweken die vertrouwen op fotoperiode (dus planten die niet automatisch gaan bloeien), maken we meestal een onderscheid tussen cannabisplanten in de vegetatieve (groei) fase en diegenen in de bloei (knop-vormende) fase.

VEGETATIEVE FASE

In de vegetatieve fase, besteden planten energie om plantenmassa's te ontwikkelen, zoals stelen of bladeren, maar ze houden zich niet bezig met het produceren van vruchten, bloemen of toppen. Hoewel cannabis minder licht nodig heeft in de vegetatieve fase, is de dagelijkse tijdsperiode, waarin ze licht ontvangen, wel langer. Kwekers zetten hun verlichtingsschema meestal op 18-24 uur per dag om hun planten in de vegetatieve fase te houden. Hoewel veel kwekers ervoor kiezen 18 uur per dag de verlichting aan te houden, is het kweken ook mogelijk onder een lichtschema van 24 uur per dag.

Onder een vegetatief verlichtingsschema, zoals het typische "18/6" verlichtingsschema, kan je je planten zolang als je wil in de vegetatieve fase houden, zelfs jarenlang. Kwekers zullen meestal een moment kiezen wanneer ze willen overschakelen naar de bloeiperiode, zoals wanneer de planten een bepaald formaat hebben bereikt. Als je weet dat cannabisplanten nog tot 2-3x hun huidige formaat kunnen stretchen tijdens de bloei, kan het een goed idee zijn over te schakelen naar de bloei wanneer de planten de helft van het formaat hebben die geschikt is voor je kweekruimte. Weet wel dat de hoeveelheid stretchen kan variëren, afhankelijk van de door jou gekweekte soort.

Een andere reden om je cannabisplanten zolang mogelijk in de vegetatieve groei te houden, is als je moederplanten hebt staan waar je klonen van wil maken. Je kan zulke moederplanten jarenlang laten groeien, mits je ze in de vegetatieve fase houdt.

24 UUR VERLICHTING VOOR VEGETATIEVE GROEI?

Er is een debat gaande onder kwekers of een verlichtingsschema van 24 uur per dag tijdens de vegetatieve fase de voorkeur heeft boven een 18/6 schema, maar er is geen definitief antwoord op. Veel kwekers prefereren een lichtschema van 18/6 vanwege de energiebesparing. Sommige kwekers zullen je ook vertellen dat planten profiteren van een donkere fase, vanwege de ontwikkeling van de wortels, terwijl anderen beweren dat dit niets uitmaakt. Hoewel we aanraden dat je je aan het meer algemene lichtschema van 18/6 houdt tijdens de vegetatieve fase, kan je zelf experimenteren om te ontdekken of een lichtschema van 24 uur per dag de groei van je planten bevordert. Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn!

BLOEIPERIODE

De bloeiperiode van fotoperiode cannabis, dat stadium waarin onze planten toppen zullen produceren, wordt opgewekt door een kortere lichtcyclus en een langere periode van duisternis. Denk na over het natuurlijke licht buiten, waar planten bloeien in de late zomer, wanneer de nachten langer worden omdat de winter in aantocht is. Door planten dagelijks bloot te stellen aan 12 uur licht en 12 uur duisternis, in tegenstelling tot 18 uur licht en 6 uur duisternis in de vegetatieve fase, laten we de planten weten dat het tijd is om te stoppen met groeien en te beginnen met bloeien.

Bij het opwekken van de bloeiperiode, met een 12 uur durende periode van duisternis, is het heel belangrijk deze periode van duisternis nooit te onderbreken. Zelfs een klein beetje licht tijdens de donkere uren kan de planten weer terug in de vegetatieve fase laten schieten, iets wat je absoluut wil vermijden. Dit is waarom een kweekruimte, zoals een kweektent, 100% lichtdicht moet zijn, zodat er geen licht de tent kan betreden, wat de bloeiperiode van de planten zou kunnen verstoren.

LICHTSCHEMA'S BUITEN

Het belangrijkste voordeel van het binnen kweken van cannabis onder kunstlicht is dat we het verlichtingsschema zelf kunnen beheersen. We kunnen kiezen hoe groot we de planten laten groeien en we kunnen kiezen wanneer het tijd is voor de bloei met een simpele overschakeling naar een cyclus van 12/12.

Buiten hebben we deze controle niet. We zijn compleet afhankelijk van de natuurlijke lichtcycli die met de seizoenen veranderen. Je zal waarschijnlijk al weten dat de natuurlijke daglicht uren elke dag worden verlengd, na de winterzonnewende. Op het noordelijk halfrond zullen de dagen "lengen" tot de langste dag, namelijk de zomerzonnewende in juni. Vanaf dat moment zullen de dagen weer "korten".

Kwekers die hun planten buiten kweken, kennen deze cycli. Als we cannabis buiten willen kweken, moeten we dus het juiste moment bepalen waarin de planten zullen groeien en wanneer ze vanzelf zullen gaan bloeien. Daarom planten kwekers de planten meestal buiten in de lente, wanneer de nachten nog kort genoeg zijn om de bloei niet op te wekken, maar er al wel genoeg zonlicht en een gematigde temperatuur is voor juiste groei. De planten zullen gaan bloeien tijdens de late zomer/vroege herfst, wanneer de planten "zien" dat de dagen korter worden en de nachten langer.

Je bewust zijn van het natuurlijke daglichtschema wordt vooral belangrijk wanneer we binnen planten onder een vast verlichtingsschema plaatsen en van plan zijn de planten later naar buiten te verplaatsen. Mogelijke problemen hier kunnen ontstaan als de planten op een verkeerd moment van het jaar worden verhuisd, waardoor de planten zouden kunnen stoppen met bloeien en terug kunnen schieten in de vegetatieve fase, wat de oogst negatief kan beïnvloeden. Een ander punt om op te letten, is dat planten die je buiten wil kweken niet te vroeg moeten gaan bloeien. Binnenkwekers die van plan zijn buiten verder te kweken en deze problemen willen vermijden, weten vaak wel wat het beste moment is. Veel kwekers kiezen bijvoorbeeld voor 1 juni om hun planten naar buiten te verhuizen om voortijdig pre-bloeien te vermijden. Sommige kwekers, die planten binnen opstarten voor buiten, passen hun lichtschema binnen aan op de dagelijkse uren daglicht, zodat beiden overeenkomen.

AUTOFLOWERING CANNABISPLANTEN

Het is niet lastig je verlichtingsschema van je cannabisplanten te beheersen als je kweeklamp wordt beheerd door een timer. Je kan je planten tijdens de vegetatieve fase op een 18/6 verlichtingsschema houden en overschakelen naar een 12/12 schema als het tijd is voor de bloei. Sommige kwekers geven er echter de voorkeur aan helemaal niets te doen met lichtschema's. Deze kwekers kunnen kiezen voor autoflowering planten, die helemaal niet afhankelijk zijn van een verlichtingsschema.

We kunnen autoflowering planten beschouwen als planten met een soort "interne klok." De gehele groeicyclus, van zaad tot oogst, van autoflowering planten duurt normaal gesproken ongeveer drie maanden. Autoflowering soorten zullen enkele weken groeien en na een bepaalde tijd automatisch gaan bloeien, ongeacht het verlichtingsschema. Daarom zijn autoflowering cannabisplanten een interessante optie voor minder ervaren kwekers.

Onthoud dat het verlichtingsschema, dat cannabisplanten in de vegetatieve fase en bloeiperiode beïnvloedt, helemaal onder jouw controle is! Met deze kennis ben je een flinke stap dichterbij om een succesvolle cannabiskweker te worden!