De Perfecte EC Om Perfecte Cannabis Te Kweken

Published :
Categories : Cannabis kweken

De Perfecte EC Om Perfecte Cannabis Te Kweken

Electrical Conductivity (EC) is een onmisbaar bestand in de database met essentiële kennis van elke cannabis kweker. De EC moet als eerste worden gecontroleerd als je planten er ongezond uitzien. Weet wat het is en hoe je schommelingen behandelt om de meest sappige toppen te produceren.

Het begrijpen van de EC is cruciaal als je op weg bent een meester kweker te worden.

Electrical Conductivity is een indicatie van de hoeveelheid opgeloste natrium in een watermonster. PPM is een andere manier om dezelfde omstandigheden te interpreteren. De meeste EC meters zijn namelijk ook PPM meters en er kan geschakeld worden tussen de twee door op een knop te drukken.

WAT IS EC?

Electrical Conductivity is de meting van het zoutgehalte in een watermonster, uitgedrukt in microsiemens per centimeter. De theorie erachter is dat natriumionen een lading dragen die kan worden gemeten. PPM is de meting van de totale hoeveelheid opgeloste vaste stoffen in een bepaald watermonster wat, grappig genoeg, wordt bepaald door het uitlezen van de Electrical Conductivity. Natriumchloride is de meest voorkomende, opgeloste vaste stof, behalve in buitengewone omstandigheden. Huizen met oudere pijpen of aquifer water uit kalksteenlagen lopen bijvoorbeeld het risico op hogere EC niveaus.

Voor de cannabis kweker is EC ontzettend belangrijk. Er kunnen diverse verwoestende aandoeningen de kop opsteken als de EC te hoog of te laag is. Milde schommelingen resulteren in vertraagde groei en verbrande bladeren. Extreme schommelingen leiden tot de blokkade van voedingsstoffen bij de wortels, waardoor de plant sterft.

Het meeste water in de westerse wereld heeft een acceptabele EC, meestal tussen 0,1 en 0,6. Er is een kans op een hogere EC-meting als het water afkomstig is uit aquifers, vooral uit kalksteenlagen waar mineralen opgelost kunnen worden. Dit kan resulteren in niveaus van 1,0 of hoger.

Hogere metingen kunnen ook verschijnen als het sanitair in een huis oud is. Kalkaanslag kan het water namelijk mineraliseren. In beide gevallen is de toestand van het water al bekend. Zeep zal niet schuimen en het water smaakt plat. Als het water wordt behandeld met een RO filter, zal de hoeveelheid mineralen te verwaarlozen zijn met een EC van 0,0-0,002.

Als je contact opneemt met de lokale waterleverancier, kunnen zij je voorzien van een mineralen analyse van je watervoorraad.

DE REACTIES VAN PLANTEN OP SCHOMMELINGEN IN EC

Schommelingen in de EC kunnen worden geïnterpreteerd als onder- of overbemesting. Dit heeft niets te maken met een slechte mix, maar alles met de voedingsstoffen die onder bepaalde omstandigheden hun niveaus kunnen aanpassen. Voedingsstoffen kunnen bijvoorbeeld ophopen in het groeimedium of via verdamping verdwijnen in een reservoir of DWC.

Zeer hoge EC niveaus kunnen de beweging van water in de plantencellen verstoren. Transpiratie is een essentieel plantenproces en het speelt een belangrijke rol in de fotosynthese en de verwerking van kooldioxide en koolhydraten. Planten vertonen verlies van turgor en bladeren zullen verwelken en omkrullen. Het bladerdak wordt donker en broos en nieuwe groei wordt vertraagd. Stelen kunnen paars kleuren door stikstof toxiciteit en de groei van de plant zal vertragen of stoppen.

Een hoge EC kan er ook voor zorgen dat voedingsstoffen niet worden opgenomen. Teveel natrium bij het wortelnetwerk verhoogt de osmotische druk en voorkomt de opname van voedingsstoffen. Planten kunnen een of meer van de bladsymptomen van onderbemesting vertonen. Het is gemakkelijk je planten te doden als een verkeerde diagnose van onderbemesting wordt gesteld. De EC zou als eerste moeten worden gecontroleerd bij tekenen van problemen.

Een te lage EC, of onderbemesting, zorgt voor een verhoogde opname van water. Planten kleuren bleekgroen, gaan hangen en ontwikkelen een overdreven afstand tussen de internoden. Het corrigeren van een lage EC is veel wenselijker dan het corrigeren van een hoge EC.

HET CORRIGEREN VAN EC PROBLEMEN

Het corrigeren van een lage EC is zo gemakkelijk als het mengen van een sterkere voedingsoplossing. Begin met een oplossing die 30% sterker is en verhoog dit indien nodig. Simpel zat. Het zou een slechte zaak zijn om van een te lage EC naar een hoge EC te gaan in een enkele voedingsbeurt.

Het behandelen van een hoge EC is iets tijdrovender. Dit omvat namelijk het flushen van het groeimedium met vers, schoon water (gebruik geen RO water, omdat dit de boel verergert door calcium en magnesium uit de plant te onttrekken). Flush met 80% volume van de pot en laat het water in het groeimedium zorgvuldig weglopen. Hierna gebruik je een zwakke voedingsoplossing voor de eerste waterbeurt. Vanaf dat twee gebruik je weer wat je gewend bent. De resultaten zijn onmiddellijk te zien in de turgor van de plant en de kleur zal aanzienlijk verbeteren.

In zuivere hydroponics en DWC systemen moeten de reservoirs met regelmaat worden gecontroleerd. Een te hoge EC kan worden gecorrigeerd door water toe te voegen. Een te lage EC kan worden opgelost door meer voedingsoplossing toe te voegen.

Als de EC van het beschikbare water 1,0 of hoger is, zijn er speciale voedingsstoffen op de markt voor hard water. Het is echter beter om het water door een RO filter te verwerken en het gehele voedingsprofiel opnieuw op te bouwen.

DE EC BUITEN OF IN ORGANISCHE AARDE BINNEN

Hoewel de EC nog steeds regelmatig moet worden gecontroleerd, is de accuratesse van minder belang voor kwekers die buiten of op organische aarde kweken. Met hydroponics is er maar weinig ruimte voor fouten, omdat de kweker aan alle behoeften van de plant moet voldoen. En overschot of een tekort aan iets wordt al snel zichtbaar in de gezondheid van de plant. Met aardeprojecten, zowel binnen als buiten, werken micro-organismen als buffers die de plant beschermen tegen schommelingen in de waterkwaliteit. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke foutmarge bij het bewateren.

HOE LEES JE DE EC AF?

De eerste meting moet je doen in je originele waterbron. Vul een schone pot en laat het water een half uur staan, uit de buurt van direct zonlicht. Al je een duidelijk idee hebt van de mineralen die reeds in het water zijn opgelost, kan een correcte mix met voedingsstoffen worden gegarandeerd.

Watermonsters moeten in de kweekruimte worden genomen van het afvoerwater van alle systemen. Het is verstandig de EC te monitoren in het reservoir van hydroponic en DWC systemen. Monsters van het afvoerwater moeten altijd worden gemaakt met behulp van een schone pot. Bij groeimediums duw je de meter volledig in de sonde. Gebruik een gekalibreerde EC meter om je metingen te doen. Test elke dag rond dezelfde tijd en houd de resultaten bij.

De beste EC metingen variëren tijdens de verschillende fases van de levenscyclus van cannabis:
* Kiemplanten prefereren 0,8-1,3.
* Klonen 0,5-1,3.
* Vegetatieve fase 1,3-1,8.
* Bloeiperiode 1,2-2,0.

Houd je aan de aanbevelingen van de breeder als het gaat om de beste EC niveaus van verschillende soorten. De optimale metingen kunnen namelijk per soort verschillen.