Deep Water Culture (DWC) Hydroponic Systemen

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Deep Water Culture (DWC) Hydroponic Systemen

Het kweken van cannabis zonder aarde... geen hekserij, maar een alternatieve methode met wat enorm indrukwekkende resultaten.

Ondanks de naam, is Deep Water Culture (DWC) niet de nieuwste underground house beweging, maar een alternatief en een ietwat simpele manier om cannabis te kweken zonder aarde. Ja, je leest het goed: Zonder aarde. Het idee erachter is simpel. De wortels van cannabis houden van zuurstof, dus hoe meer zuurstof, hoe beter de opname van voedingsstoffen. Wat betekenen meer voedingstoffen? Beloningen! In dit geval de beloningen van betere toppen en opbrengsten. Het levert een perfecte situatie, waarmee zelfs een beginnende kweker goede resultaten kan behalen. Als een kweekproject zonder aarde in je planning staat, lees dan snel verder.

De wereld van kweekomgevingen zonder aarde is niet complex van aard maar kan complex zijn als het gaat om de verschillende setups en de bijbehorende terminologie. Als we het hebben over een DWC project, moet je onthouden dat dit draait om het gebruik van een enkele emmer, het voeden van je planten via zuurstof uit een luchtpomp en ze voorzien van voedingsstoffen via de vloeistof waar de wortels in ondergedompeld zijn. Aeroponics, druppelirrigatie en Wick systemen zijn allerlei benamingen voor een setup waar het belangrijkste principe het gebrek aan aarde in de kweekomgeving is.

In deze gids zullen we niet ingaan op de details van deze setups, maar we hebben ze genoemd zodat je de verschillende types herkent als je ze tegenkomt in je zoekresultaten. Deze methoden hebben hun eigen voor- en nadelen en zullen uiteindelijk neerkomen op kennis, ruimte en budget. Een DWC kweekproject presenteert een middenweg van de meest simpele setups tot de ingewikkelde RDWC (recirculating deep water culture) setup, waar elke plant individueel wordt gevoed in aparte potten en voorzien wordt door een centraal reservoir.

Hoe werkt DWC?

De schoonheid van Deep Water Culture zit in de eenvoud. We weten dat cannabis wortels genieten van zuurstof, waarmee hun vermogen om voedingsstoffen op te nemen, wordt verhoogd. DWC werkt door de wortels permanent op te hangen in een voedingsoplossing, terwijl tegelijkertijd via de oplossing ook zuurstof wordt toegediend. Deze methode zorgt voor zeer expansieve wortelgroei, wat zelfs voor de ervaren kweker bijzonder is om te zien. De cannabis zelf wordt gekweekt in zwevende netpotten, gevuld met kleikorrels. De potten worden opgehangen in grotere emmers of containers, gevuld met de voedingsoplossing. Vervolgens wordt, met behulp van een aquarium bruissteen, zuurstof toegediend aan de voedingsoplossing, meestal 24/7, om de wortels te voorzien van de essentiële zuurstof. De zuurstof zorgt ervoor dat de voedingstoffen kunnen worden opgenomen en bingo! Geen aarde, geen probleem.

Hydroponic Systemen

Wat heb 'ik' nodig om mijn eigen DWC te bouwen?

Als het gaat om het bouwen van een kweekomgeving, zijn de tijden absoluut veranderd en daarom kunnen DWC setups worden gekocht bij diverse leveranciers op het internet. Zoals vermeld, zijn ze simpel van aard dus als je een beetje handig bent, kan je er relatief goedkoop zelf een bouwen. In feite heb je het volgende nodig:

- 13-22 liter emmer (per plant)

- Speciale deksel voor netpotten, die op de emmer past (deze kan je kopen bij hydrocultuur winkels)

- Aquariumpomp en bruissteen

- 150cm of 19mm brede siliconen slangen

- Je gekozen groeimedium voor in de bodem van de netpotten

1) De methode is net zo gemakkelijk als de lijst zelf. De netpot wordt in de emmer geplaatst. Je moet opletten dat de netpot goed in je emmer past om onnodige beweging of ongelukjes te voorkomen. Nu moeten we de zuurstoftoevoer gaan regelen. Maak een klein gaatje in de bodem van je emmer, genoeg om een siliconen slang doorheen te voeren. Aan de ene kant heb je de bruissteen in de emmer terwijl de pomp aan de andere kant zit. Zorg ervoor dat de pomp hoger hangt dan de bovenkant van je emmer. Mocht de pomp om de een of andere reden stoppen met werken, zal de hoogte voorkomen dat water terug de slang instroomt om je pomp te verwoesten.

2) Vul de emmer met een klein beetje water om de pomp te testen. Als je belletjes ziet, is alles prima! Vul de emmer met de benodigde voedingsoplossing, tot bovenaan je pot. De pot zelf moet ook gevuld zijn met je gekozen groeimedium, wederom tot bovenaan. Plaats je kloon of zaailing in de netpot, leun achterover en geniet van het resultaat. DWC kweekomgeving voltooid! Nou, niet helemaal...

3) Je moet een ontkiemde plant of kloon hebben om mee te beginnen. De keus is aan jou, maar als je ervoor kiest zelf je zaden te ontkiemen, kunnen deze eerst in een Rockwell blokje worden gekweekt om ze daarna te verplaatsen naar de netpotten. De emmer met voedingsoplossing moet ook ongeveer elke week worden gereinigd en vervangen. Hierdoor zal alles blijven stromen, waardoor je planten in topconditie blijven. Het is logisch dat een onderdompeling in voedingsoplossing betekent dat de pH niveaus regelmatig en zorgvuldig moeten worden getest. Net zoals elke andere kweekmethoden, moet je de pH aanpassen indien nodig, zodat je planten in het vereiste pH niveau blijven.

Wat zijn de voordelen van een DWC omgeving?

Vaker wel dan niet zal de gekozen kweekomgeving te maken hebben met het budget. En hier blinkt DWC in uit. Zoals je in deze gids hebt kunnen lezen, is de constructie minimaal. Er is maar weinig nodig als je slechts een paar planten kweekt. Hierdoor is deze methode ideaal voor de beginnende kweker die interesse heeft in het kweken zonder aarde. Laten we ook de daadwerkelijke opbrengst van cannabis niet vergeten. Een verhoogde opname van voedingsstoffen betekent dat de eindkwaliteit beter is en meestal geniet je ook van een grotere oogst en een meer intense high. Deze verhoogde opname van voedingsstoffen is niet mogelijk bij een kweekproject op aarde, gezien het gebrek aan een constante zuurstoftoevoer direct bij de wortels. Tot slot is je project gemakkelijk uit te breiden. Hetzelfde principe is namelijk van toepassing als je meerdere planten kweekt. Je zet dan meerdere netpotten in een grotere emmer of kiest voor een meer krachtige luchtpomp die meerdere emmers voorziet.