Een Molybdeentekort Bij Cannabisplanten En Hoe Je Ermee Omgaat

Published :
Categories : Cannabis kweken

Een Molybdeentekort Bij Cannabisplanten En Hoe Je Ermee Omgaat

Een molybdeentekort komt vaak voor bij planten en cannabis is daarop geen uitzondering. We bespreken verschillende methoden om dit probleem aan te pakken, om je planten in een goede staat te behouden.

Zoals elke andere plant is cannabis een levend organisme dat voldoende zorg en kweektijd nodig heeft. Het missen van een vitale stap kan leiden tot ernstige voedingsgebreken. Deze schaden de plant op de lange termijn.

HET HERKENNEN VAN EEN MOLYBDEENTEKORT

Een molybdeentekort komt vaak voor bij cannabistoppen. Kort gezegd, lijkt dit probleem op de situatie waarin een plant te weinig stikstof krijgt, omdat het verkleuring en fysieke veranderingen laat zien. In de meeste gevallen krijgen de randen van de bladeren een fel oranje, roze of rode kleur. Deze verspreiden zich uiteindelijk naar het midden van het blad.

Wanneer een molybdeentekort zich voordoet bij cannabisplanten, komt dit meestal door een te laag pH niveau. In een notendop is de pH de maat van zuurheid of alkaliniteit op een schaal van 1-14. Voor cannabis is een meer zure omgeving essentieel voor optimale groei. Daarom groeien deze planten vaak beter buiten, of zelfs in het wild.

VOORDELEN VAN PH MANAGEMENT

Het behouden van het juiste pH niveau van een plant is belangrijk voor haar gezondheid. De kans dat ze lijdt aan bladproblemen, zoals verkleuring, wordt ermee verminderd. Ook kan ze hierdoor sneller hogere opbrengsten produceren. Het juiste pH niveau helpt planten, vooral cannabis, te allen tijde toegang te krijgen tot beschikbare nutriënten. Het is echter belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de bovenste en onderste pH-drempel.

De ideale pH voor planten die in aarde groeien, ligt tussen 6,0-7,0, terwijl planten die zonder aarde of in hydro groeien, een pH tussen 5,5-6,5 nodig hebben. Boven of onder deze cijfers uitkomen, heeft invloed op het uiterlijk een plant, met name op haar kleur, ook al zijn de juiste voedingsstoffen aanwezig.

HET BEHANDELEN VAN EEN MOLYBDEENTEKORT

Zodra je een aantal symptomen van een molybdeentekort bij je plant ziet, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Het eerste wat je moet doen, is je systeem flushen met schoon, pH-aangepast water zonder nutriënten. Dit helpt om de plant te ontdoen van alle zouten die aanwezig zijn en die de wortels kunnen belemmeren om molybdeen op te nemen.

Zelfs als je meestal binnen kweekt, is het gunstig om je planten af en toe aan de buitenlucht bloot te stellen. Dit helpt tijdelijk bij het verminderen van overtollige warmte en overmatig vocht van binnenshuis. Geef de planten regelmatig water (maar niet te veel). Ofwel vroeg in de ochtend of in de avond om directe verdamping door de warmte van de zon te voorkomen.

Wat de luchtcirculatie betreft, is het het beste om een ventilatiesysteem binnen op te stellen dat je gewas een consistent, zacht briesje geeft. Dit helpt de planten om de kooldioxide die nodig is op te nemen, vooral tijdens de lichturen.

Het verzorgen van een plant, met name cannabis, kan betekenen dat je veel tijd, moeite en geld moet investeren. Maar dit zijn nu eenmaal de stappen die je moet nemen om later van de vruchten van je harde werk te kunnen plukken.