Wat is verticaal kweken en hoe vergroot dat de eindopbrengst?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Wat is verticaal kweken en hoe vergroot dat de eindopbrengst?

Verticaal cannabis kweken klinkt een beetje maf, maar het levert wel veel meer toppen op van hetzelfde oppervlak.

Iedereen die aan een wiettuin denkt, ziet een tuintje met omhoog en naar de zijkant groeiende wiet voor zich. En daar is een reden voor. Wietplantjes groeien doorgaans op deze manier in de aarde of een hydroponisch systeem. Maar de tijden zijn veranderd. Zo ook de basisstructuur van cannabis. Welkom in de verticale cannabistuin.

WAT IS VERTICAAL KWEKEN?

Verticaal kweken is precies zoals het klinkt. Je zet planten in een verticale kweekmuur, waardoor er veel meer in een kweekruimte passen. Dat is niet alleen een kwestie van esthetiek, hoewel het er cool uitziet.

Met zo'n muur van planten zijn kwekers in staat veel ruimte te besparen en beter gebruik te maken van hun hulpmiddelen. Verticaal kweken betekent niet dat je horizontale kweekgoten boven elkaar plaatst. Dat is namelijk gewoon horizontaal kweken. De lampen hangen daarbij boven de planten die naar het licht toe groeien.

Als je verticaal kweekt, hangen de lampen in het midden van de ruimte, waarbij planten verticaal in een rek of tegen een muur geplaatst zijn. Op die manier krijgen alle plantjes meer licht. Ook is de beschikbare ruimte om te groeien meer dan het dubbele.

Vertical Cannabis cultivation

HOE VERTICAAL KWEKEN ERUITZIET

Misschien vind je het wat lastig om het je voor te stellen. Pak als het ware een volledige kweek op, draai deze 90 graden en leg hem op de muur. Vervolgens plaats je de potten als het ware onder een horizontale hoek van 45 graden, zodat de planten in staat zijn naar buiten en omhoog te groeien. Dat is het basisprincipe van verticaal kweken. Aldus opgesteld, bereikt de lichtbron meerdere groeidelen tegelijk en niet slechts een. In een verticale kweek heeft cannabis wel iets weg van een klimplant.

Horizontaal kweken is zeker een effectieve methode. Daarom passen mensen het ook al decennialang toe om de allerbeste wiet te kweken. Deze kweekmethode zou echter weleens snel tot het verleden kunnen behoren. Met name grootschalige broodkwekers zouden enorm van de nieuwe vorm profiteren, want ze oogsten meer van hetzelfde oppervlak.

JE BENUT DE BESCHIKBARE RUIMTE OPTIMAAL ALS JE VERTICAAL KWEEKT

Stel je een pakhuis voor waar alle vloerruimte benut is om horizontaal cannabis te kweken, met lampen die erboven hangen. Stel je nu voor dat het compleet gevuld is met kweekwanden. Beide kanten van de wanden zijn gevuld met planten en tussen elke muur hangt een flinke lamp.

Door je dit voor de geest te halen, kun je je wel voorstellen dat je met een verticale tuin in staat bent meer te kweken op hetzelfde oppervlak. Hetzelfde principe is door te voeren op kleinere kweekruimtes. Stel je een kast voor waarin een cannabisplant onder een lamp staat. Visualiseer nu dat je een rek tegen de grootste muur plaatst, waar meerdere planten in groeien en waarbij de verlichting in het centrum van de ruimte hangt.

Light for Vertical Cannabis cultivation

VERTICAAL KWEKEN: RUIMTE VOOR CREATIEVE INPUT

Kwekers kunnen zich enorm uitleven met verticale kweeksystemen. Het staat namelijk nog in de kinderschoenen. Er zijn systemen waarbij potten tegen de muur of in rekken geplaatst zijn, met potgrond gevuld zijn en waarbij planten gewoon kunnen groeien.

Er bestaan ook systemen die hydroponisch of met vaste waterreservoirs werken. Sommige hydrosystemen maken gebruik van de zwaartekracht om de plantenmuren van water te voorzien.

Ook met de verlichting is het mogelijk creatief te zijn. Sommige kwekers hangen kleine peertjes in het midden van de verticale muurtuin. Anderen kiezen ervoor ledstrips voor elk verticaal kweekrek te plaatsen.

Sommige kwekers opteren er zelfs voor horizontale en verticale kweektechnieken samen te voegen. Daarmee benut je elk beschikbaar oppervlak. Kwekers kunnen er daarbij voor kiezen een lamp in het midden van hun kweektent te monteren die aan het plafond hangt. Door cannabis horizontaal op de vloer te kweken (eventueel met LST) en verticaal tegen elke wand, is de opbrengst die je genereert een stuk hoger dan bij elke methode op zich.

DE METHODE IS NOG NIEUW, GA STAP VOOR STAP TE WERK

Verticaal kweken is iets nieuws en je leert het met vallen en opstaan. Zelfs ervaren kwekers lopen niet te hard van stapel en houden alle details in de smiezen. Kijk naar wat je mogelijkheden zijn in je kweekruimte en blijf jezelf op de hoogte houden van de technieken van verticale kweek. Als je opteert voor een kweekkamer of -ruimte met een hoog plafond, komt dat het eindproduct ook ten goede.