Maximaliseer je opbrengst met de ScrOG-methode

Published :
Categories : Cannabis kweken

Maximaliseer je opbrengst met de ScrOG-methode

De Screen of Green (ScrOG) methode van cannabis kweken is een geavanceerde techniek die jouw wietplanten echt de grenzen van hun genetische potentiaal kan laten opzoeken.

Deze methode lijkt op de Sea of Green (SOG) methode, maar er zijn minder planten voor nodig en je gebruikt er een gaas bij.

ScrOG maakt gebruik van een gaas van draad tussen je cannabisplanten en je kweeklampen. Door je cannabisplanten langs de mazen te leiden creëer je een volle, gelijkmatige overkapping, waardoor enorme toppen geproduceerd kunnen worden.

ScrOG was een methode die oorspronkelijk ontwikkeld werd om ervoor te zorgen dat kwekers die slechte fluorescerende lampen gebruikten toch alles uit hun planten konden halen. Maar men kwam er achter dat met het gebruik van HID-lampen de planten niet meer te stoppen waren. Het is ook een handige techniek voor degenen die een beperkte kweekruimte hebben, want je kunt met deze methode makkelijk de hoogte van je planten in de hand houden. Niet alle cannabisplanten worden even hoog, en als je planten hebt die erg hoog worden, kan het lastig worden om je kweekruimte in de hand te houden. Met de ScrOG-methode elimineer je dit probleem.
ScrOG Screen On Green Method

Voor deze methode heb je het volgende nodig:

Ten eerste een gaas. Je kunt hiervoor kippengaas op een frame gebruiken, of ieder ander stevig materiaal met gaten van dezelfde grootte.

Je plaatst het gaas tussen je kweeklampen en cannabisplanten. De hoogte waarop je het plaatst hangt af van de kracht en grootte van je kweeklampen, maar over het algemeen plaats je het op een hoogte tussen de 20 tot 60 cm. Het is handig om lampen te hebben die je op hoogte kunt instellen, zo is je opstelling flexibel.

In het ideale geval gebruik je vrouwelijke klonen voor je ScrOG. Dit is omdat het verwijderen van een mannelijke plant best lastig kan zijn en een groot gat in je overkapping kan achterlaten – je moet een gelijkmatige overkapping hebben om deze methode effectief te laten zijn.

Iedere plant heeft 1 m² nodig om goed te kunnen gedijen. Dit is veel meer dan bij de SOG-methode, en daarom heb je ook minder planten nodig.

De cannabisplanten mogen tot aan het gaas groeien, waarna je ze aan alle kanten snoeit als ze verder groeien. Je gaat hier tijdens de vegetatieve fase mee door totdat je een volle en gelijkmatige overkapping hebt. Je zult dan merken dat de verwachte groeitijd 1-3 weken langer is dan normaal bij deze methode, maar het is zeker het wachten waard.
ScrOG Screen On Green Method

Je gaat door met het snoeien van je planten onder het scherm tot twee weken in de bloeifase. Dan laat je de planten door het gaas heen groeien. Probeer zo veel mogelijk bladeren onder het gaas te houden, hierdoor krijgen de bovenste toppen een optimale hoeveelheid licht. Als je bladeren onhanteerbaar worden, knip dan de bladvingers van de grote bladeren in tweeën. Hierdoor krijgt je top meer licht en kunnen de bladeren nog steeds energie produceren. Als je de grote bladeren helemaal eraf knipt, loop je het risico dat de groei van je cannabis stopt.

Na ongeveer een week heb je een overkapping van toppen. Nu is het verstandig om onder het gaas alle zijtakken en overtollige toppen die niet bijdragen aan de overkapping te verwijderen. Hierdoor kunnen je cannabisplanten zich volledig richten op de groei van hun bovenste toppen – de overkapping zorgt ervoor dat het licht het onderste deel van de plant niet kan bereiken, en hierdoor zijn deze zijtakken alleen maar een last voor je plant, want ze ontvangen geen licht. Op deze manier bevorder je de luchtstroom en dit helpt tegen schimmel en zwammen.

Dat is alles, je cannabisoogst bereikt nu het optimum met behulp van de ScrOG-methode. Alles wat je hoeft te doen is ze te verzorgen en te wachten tot de oogsttijd is aangebroken.