Betere Opbrengsten Dankzij Deze Snoeitechnieken: Toppen en Fimmen

Published :
Categories : Cannabis kweken

Betere Opbrengsten Dankzij Deze Snoeitechnieken: Toppen en Fimmen

Als je binnen kweekt en nog steeds niet weet wat deze twee technieken inhouden, dan weet je niet wat je mist! Toppen en fimmen veranderen alles in je overdekte plantage.

Als je bedenkt dat cannabis al duizenden jaren bestaat, dan is overdekte cultivatie echt een recente manier van kweken. De planten hebben zich nog niet op natuurlijke wijze aangepast om te profiteren van de omstandigheden binnen. Kunstmatige verlichting is heel anders dan zonlicht. Niet alleen is de straling anders, maar ook de positie. De zon staat niet de hele dag op een punt, maar is voortdurend in beweging. En cannabisplanten hebben zich zodanig ontwikkeld dat ze daar hun voordeel mee doen.

Daarom hebben kwekers nieuwe technieken bedacht om planten aan te sturen, zodat ze in een betere vorm groeien. Deze methodes zorgen er niet alleen voor dat de plant gezonder is en grotere opbrengsten levert, maar ze kunnen ook helpen om haar hoogte te reguleren. Vandaag gaan we dieper in op twee van deze technieken. Hopelijk kun je zo aan het eind van dit artikel de informatie die we geven, toepassen op je eigen overdekte plantage.

HOE WERKEN DEZE METHODEN?

Toppen en fimmen zorgen ervoor dat je de plant dwingt om meerdere hoofd cola’s te ontwikkelen in plaats van slechts één. Door de hoofdstengel af te knippen of de bovenste aanwas af te knijpen, zet de plant haar voedingsstoffen in om twee of meer nieuwe hoofd cola’s te ontwikkelen. Deze methodes zijn heel nuttig, omdat ze ervoor zorgen dat er meer toppen ontstaan. En dat is precies wat de meeste kwekers die binnen kweken, nastreven. We adviseren om deze methodes in een vroeg stadium van de vegetatieve fase toe te passen. Als de plant haar vierde knoop ontwikkelt, kun je het beste fimmen en als de vijfde knoop zich vormt, kun je het beste toppen. Tijdens de bloeifase is het te laat om te toppen of te fimmen. We gaan beide methodes van dichterbij bekijken.

TOPPEN

Cannabisplanten groeien verticaal. Hierbij ontwikkelen de waaierbladeren en takken zich horizontaal of diagonaal ten opzichte van de hoofdstengel. Bij toppen verwijder je de belangrijkste stengel van de verticale tak tussen twee knopen. Dit doe je met een steriele snoeischaar of met een scheermesje. Door de hoofdstengel af te knippen, ontwikkelen twee secundaire takken zich tot de belangrijkste takken. Deze groeien diagonaal in plaats van naar boven. Hierdoor wordt de plant minder hoog en is het makkelijker om haar te onderhouden. Door te toppen zorg je ervoor dat ze niet langer in de vorm van een kerstboom groeit. Daarmee help je de cannabisplant een formaat te ontwikkelen dat beter is bij overdekte groeiomstandigheden.

Je kunt dit proces blijven herhalen tijdens de groei van de takken. Je kunt de top van elke tak afknippen en op die manier een te gekke bonsaiplant kweken. Zorg er alleen wel voor dat je niet te vaak snoeit en blijft zitten met een resultaat dat je niet meer onder controle hebt. Er zijn kwekers die wachten totdat de plant ongeveer dertig dagen oud is, voordat ze haar gaan toppen. Dat levert planten echter veel stress op en zeker bij een jonge plant is de kans aanwezig dat die er niet goed mee om kan gaan. We adviseren je ook om één of twee weken te wachten met opnieuw toppen nadat je het voor de eerste keer hebt gedaan.

Betere Opbrengsten Dankzij Deze Snoeitechnieken: Toppen cannabis

FIMMEN

Deze tweede methode is het gevolg van een beroemde fout. Het acroniem “FIM” staat voor “Fuck, I missed”. Het heet zo omdat de kweker die deze methode heeft ontdekt, eigenlijk bezig was met het toppen van zijn planten, maar daarbij het verkeerde deel afknipte. Hij knipte niet de hele stengel door, maar liet ongeveer 20% van de tak staan. Een paar weken nadat hij de fout had gemaakt, werd het resultaat duidelijk. En dat was zodanig dat het nu een veel gebruikte techniek is. Bij fimmen knijp je het grootste gedeelte van de nieuwste groei af. Je knipt dus niet de volledige stengel tussen twee knopen door. Als gevolg daarvan ontwikkelen zich tot maar liefst vier nieuwe hoofd cola’s. Waarschijnlijk begrijp je nu wel waarom de eerder benoemde fout nu een populaire kweektechniek is.

Als je fimt, dan is het raadzaam om af te knijpen in plaats van te knippen. Daarbij is het namelijk minder erg als je een foutje maakt. Er blijven stukjes en beetjes van de bladeren over. Het is dus niet een heel precieze en radicale knipbeurt. Pas er wel voor op dat je niet te dicht bij de knopen afknijpt.

Betere Opbrengsten Dankzij Deze Snoeitechnieken: cannabis Fimmen

VOORS EN TEGENS

Hoewel dit alles veelbelovend klinkt, zijn deze methodes zeker niet geschikt voor elke kweker. Het is altijd afhankelijk van je vaardigheden, faciliteiten en zelfs van de genetica van de plant. We behandelen de voordelen en nadelen van elke methode. Zo kun je uitvogelen of het iets voor jou is.

Als de ruimte waarin je kweekt beperkt is, dan is toppen wellicht de ideale techniek. Met fimmen wordt de hoogte van de planten niet ingeperkt, al zorgt het wel voor een robuuste ontwikkeling. Aan de andere kant zorgt toppen voor veel meer stress bij de plant dan fimmen. Voor jou zou het immers ook veel makkelijker zijn om te wennen aan het verliezen van een hand, dan aan het verliezen van een hele arm. Datzelfde geldt voor cannabis. Als je delen van de groeiende bladeren aan de plant laat zitten, kan ze veel beter herstellen.

Ook al leveren de planten je als het goed is meer toppen op, bij gebruik van deze technieken wordt de 18/6 vegetatieve fase wel langer. Houd er rekening mee dat die fase vier tot zes weken duurt. De plant heeft tijd nodig om te herstellen en om te wennen aan haar nieuwe vorm. En vergeet ook niet dat de planten, doordat ze breder worden, mogelijk extra stokken nodig hebben ter ondersteuning. Daarmee voorkom je onnodige extra stress.

Als je werkt met planten die afkomstig zijn van autoflowering zaden, dan kun je deze technieken meteen weer vergeten. Dergelijke strains hebben namelijk een zeer korte levenscyclus en geen tijd om om te gaan met de stress die bij de besproken methodes komt kijken. De genetica die je kiest, is dan ook van grote invloed op de effectiviteit van toppen en fimmen.