Smart Pots En Air Pots: Wat Zijn Het En Wat Is Het Verschil?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Smart Pots En Air Pots: Wat Zijn Het En Wat Is Het Verschil?

Het lucht-snoeien van het wortelstelsel van cannabis stimuleert haar gezondheid en groei. Air Pots, Smart Pots en Spring Pots werken hiervoor perfect. Maar wat zijn het precies?

LUCHT-SNOEIEN VOOR GEZONDERE CANNABIS

Smart Pots, Air Pots, Spring Pots en de talloze variaties op dit concept werken allemaal op een vergelijkbare manier. Het houdt in dat ze lucht doorlaten aan de zijkant van de pot. Dit bevordert lucht-snoeien (“air pruning”) van apicale dominante wortelpunten. Zodoende schieten de wortels in twee verschillende richtingen. Hierdoor ontstaan uiteindelijk dendritische patronen. Wanneer de lucht perifere wortels snoeit, vertraagt hun groei voordat er nieuwe scheuten ontwikkelen. Daarbij reageert de plant met verhoogde wortelgroei in de rest van de kluit.

VOORDEEL #1: MEER OPPERVLAK & STABILITEIT

Planten die je teelt in een air pruning pot hebben niet alleen een complex wortelpatroon. Ze hebben over het algemeen een grotere en compactere kluit. Daardoor is er meer oppervlak voor gasuitwisseling en opname van water en voedingsstoffen. Tegelijk geeft het de plant meer stabiliteit.

VOORDEEL #2: BEVORDERING VAN HET WORTELSTELSEL

Een ander voordeel van potten die luchtsnoei bevorderen, is dat ze voorkomen dat wortels zich rond de wanden van de pot gaat wikkelen. Daardoor raken ze uiteindelijk in een knoop verstrengeld. En dat werkt Pythium of wortelrot in de hand. Oftewel, de ergste nachtmerrie van iedere cannabiskweker. Daarnaast stelt het de wortels bloot aan onnodige stress door oververhitting. Wanneer ze de wanden van de pot raken, komen ze in contact met een zeer warm oppervlak. Dat geldt zeker voor de buitenkanten waar de zon op schijnt.

Cannabis plant roots

VOORDEEL #3: BETER WARMTEBEHEER

Kunststof potten warmen meestal snel op en geven zo warmte door aan het kweekmedium. Wanneer een teeltmedium te heet is, vertonen planten met hun groeipatroon en bladeren diverse symptomen van stress. Denk aan over- en ondervoeding, vervorming en kanovorming van bladeren en tekenen die duiden op pathogenen en plagen. Een oververhit medium zet telers soms op het verkeerde been. Daarbij gaan ze problemen oplossen die feitelijk niet aanwezig zijn.

Air pruning potten houden het kweekmedium op een beheersbare temperatuur. De doorlaatbare oppervlakten verspreiden water in de lucht en bevorderen zodoende verdamping. Dat koelt de wanden van de pot weer af, zodat het kweekmedium op zijn beurt ook koeler blijft. Samen met mulch maken de potten planten weerbaarder tegen warmtestress.

VOORDEEL #4: VERHOOGDE UITWISSELING VAN LUCHT

Dergelijke potten geven de wortelzone tevens genoeg toegang tot zuurstof. Niet alleen bladeren, maar ook wortels hebben dit nodig om gezond te blijven. Een fatsoenlijke zuurstofuitwisseling verlaagt bovendien de kans op ziekteverwekkers. Een luchtig en goed opgebouwd kweekmedium zorgt dat er genoeg lucht door de wortelzone beweegt. Air pruning potten geven niet alleen genoeg ruimte voor lucht om de wortels te snoeien, maar tevens om het gehele medium te doordringen. Planten trekken hierbij vanuit 360° lucht aan. Ze zijn dus niet per se afhankelijk van de beschikbare lucht aan het oppervlak. Traditionele potten zijn in vergelijking minimaal in staat efficiënte luchtbeweging te bevorderen.

WAT IS EEN AIR POT?

Air Pots zijn gemaakt van geperforeerde en unieke plastic folie die cilindervormig tot een pot gerold is. Tijdens het rollen van de pot blijft een geperforeerde basis op haar plaats. Deze bevindt zich een paar centimeter van de bodem. Hierdoor wordt het water rechtstreeks vrijelijk afgevoerd en de luchtstroom aan de onderkant van de pot verbeterd. Het materiaal traint de wortels richting de geperforeerde luchtgaten te groeien, alwaar ze door de lucht gesnoeid worden. Daarnaast zijn de luchtgaten een kanaal waar water door ontsnapt. Dit verdampt vervolgens en houdt zo de pot koel.

De aard van de pot maakt het mogelijk grotere planten te kweken in kleinere potten met minder substraat. Dit maakt Air Pots kostenefficiënter dan traditionele potten, met dezelfde resultaten. Bovendien is het zo mogelijk meer planten per vierkante meter te kweken. De potten zijn er in vele formaten en het materiaal is verkrijgbaar in diverse rollen op maat. Op die manier zijn ze ter plaatse te maken met elke capaciteit en tot een meter diep.

WAT IS EEN SMART POT?

Smart Pots zijn gemaakt van een dik textiel dat al decennialang voor andere doeleinden is gebruikt in de agrarische sector. Het textiel wordt tot potten genaaid met bodems van hetzelfde materiaal.

Ze zijn er in verschillende maten, van slechts een paar liter tot wel 4000 liter. Mensen reageren verrast als ze horen dat deze potten al 40 jaar bestaan, met name in de boomteeltsector. Het textiel maakt 100% blootstelling aan lucht over het gehele oppervlak van de pot mogelijk. Wortels groeien naar believen en worden door de lucht gesnoeid zodra ze de luchtlaag tussen de pot en het kweekmedium bereiken.

WAT IS EEN SPRING POT?

De Spring Pot pakt een probleem van veel textiel potten aan, namelijk hun gebrek aan rigiditeit. De pot functioneert als elke andere textiel pot, maar bevat een veer die de pot omringt. Dit geeft een steviger structuur. Nadat de pot gebruikt is, is deze in te klappen om minimale opslagruimte in te nemen. De potten zijn er in een reeks maten en hebben stevige handvatten, zodat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.

IS ER EEN VERSCHIL?

Als we de wortelzones bij elk type pot bekijken, zijn de verschillen en overeenkomsten in wortelgroei eenvoudig te onderscheiden. Er is een duidelijk geometrisch patroon zichtbaar bij Air Pots. Het is goed te zien waar de wortels uiteenlopen en nogmaals vertakken nadat ze door de lucht gesnoeid zijn.

Smart Pots en andere stoffen potten behelzen een minder geordend uiterlijk. Daarbij zijn de wortels willekeuriger qua verdeling en patroon. Wel zijn ook hier de vertakkingen van waar de wortels door de lucht gesnoeid zijn eenvoudig te herkennen.

Een ding is zeker, cannabis reageert goed op een teeltwijze waarbij er genoeg lucht beschikbaar is aan de wanden van de pot. Grote, dikke stelen en een grotere plantomvang zijn daarbij veel sneller mogelijk dan met traditionele potten. Voor binnen en buiten gelden dezelfde regels. Probeer de potten zelfs eens uit. Je staat versteld.