Hoe kies je de juiste potten voor jouw cannabisplanten?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe kies je de juiste potten voor jouw cannabisplanten?

Het kiezen van de juiste potten voor je cannabisplanten is niet eenvoudig. Er zijn namelijk ontzettend veel opties. In dit artikel bespreken we de meestgebruikte potten voor het kweken van cannabis, evenals de voor- en nadelen.

HOE KIES JE DE JUISTE POTTEN VOOR JE CANNABISPLANTEN?

Potten vind je in alle vormen en maten. Hoe weet je welke je moet gebruiken voor het kweken van cannabis? Hieronder bespreken we de meestgebruikte potten, maar ook waar je nog meer rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

WELKE TYPES POTTEN KUN JE GEBRUIKEN OM CANNABIS TE KWEKEN?

De meeste beschikbare potten vallen in een van de volgende categorieën:

- Standaard bloempot: Dit is een beproefde optie voor kwekers die zich niet zozeer richten op het maximaliseren van de opbrengst of het manipuleren van elk aspect van de groeiomstandigheden. Standaard bloempotten, gemaakt van plastic of klei, vind je in elk tuincentrum. Ook de prijs is heel fatsoenlijk. Verzeker wel dat de potten gaten in de bodem hebben zodat ze draineren. Het helpt ook als je wat kleine stenen op de bodem legt om de afwatering te verbeteren.

- Kwekerij potten: Zoals de naam al suggereert, gebruiken veel kwekerijen deze potten voor hun planten. Ze zijn gemaakt van dun, zwart plastic, verkrijgbaar in diverse maten en ontzettend goedkoop. Ze werken net als standaard bloempotten, maar zijn wel meer breekbaar.

- Smart potten: Deze potten zijn anders dan standaard bloempotten. Je vindt ze meestal bij gespecialiseerde growshops. Ze zijn speciaal ontworpen om "wortelgebonden" planten te voorkomen. Dit probleem komt bij standaard potten veel voor. Smart potten zijn niet helemaal afgesloten. Kleine hoeveelheden lucht en licht kunnen namelijk de wortels bereiken. Dit moedigt de wortels aan door de aarde te groeien, in plaats van rondom de aarde, wat in standaard potten het geval is. Dit ondersteunt constante wortelgroei en je planten kunnen de hoeveelheid aarde maximaliseren. Met smart potten kan meer lucht de aarde bereiken, waardoor deze sneller uitdroogt. Dit betekent dat je vaker water moet geven. Smart potten zijn over het algemeen gemaakt van plastic of textiel en zijn ook bekend als "air potten".

- Hempy buckets: Hiermee creëer je bijna een provisorische hydroponic setup. Deze lange, hoge emmers zijn uitgerust met drainagegaten, op een paar centimeter vanaf de bodem. Meestal zijn ze gevuld met een mix van perliet/vermiculiet of kleikorrels. Omdat de planten niet in aarde groeien, moet je ze voeden met een voedingsoplossing. Vanwege de hooggelegen drainage gaten, blijft wat van de voedingsoplossing in de bodem staan. Hierdoor hoef je minder vaak water te geven. Je moet echter wel verzekeren dat resterende voeding niet stilstaat. Dit kan namelijk schadelijk zijn. Meestal raden we hempy buckets niet aan voor beginnende kwekers. Het gebruik is namelijk meer complex dan de hierboven genoemde opties.

- Hydro potten: Zoals de naam al suggereert, zijn deze potten speciaal ontworpen voor hydroponic setups. Vaak zijn ze deels open om het medium op zijn plek te houden, terwijl er nog steeds contact kan worden gemaakt met water om voeding op te nemen.

Smart Potten

HOE VERKIES JE DE EEN BOVEN DE ANDERE?

Hierboven zie je de belangrijkste types potten om cannabis in te kweken. Nu is het tijd om een keuze te maken. Om dit te doen, helpt het om de voor- en nadelen van elke pot te weten.

Als je een krap budget hebt, kies dan voor kwekerij potten. Je vindt ze bij de meeste tuincentra of speciale cannabis growshops. Dit is verreweg je goedkoopste optie. Weet wel dat je krijgt waar je voor betaalt. Dit zijn goedkope, dunne, plastic potten. Verwacht niet dat ze lang meegaan of bestand zijn tegen barre omstandigheden. Maar je kunt er best in kweken.

Standaard bloempotten zijn geschikt als je een goedkoop, meer duurzaam alternatief zoekt voor een kwekerij pot. Ze zijn ook relatief goedkoop en overal verkrijgbaar. Het nadeel aan deze potten is dat ze niet het gezondste wortelsysteem aanmoedigen. Dit geldt overigens ook voor kwekerij potten.

Als je de beste omstandigheden wilt creëren voor je planten, raden we smart potten aan. Deze stimuleren gezonde wortelontwikkeling en gaan vaak meerdere oogsten mee. Als je je wilt verdiepen in de wereld van hydroponic kweken, zijn hempy buckets een goed startpunt. We bevelen deze methode echter niet aan als je geen onderzoek hebt gedaan naar het kweken van cannabis met voedingsoplossingen.

Hydroponic setups

WELKE MAAT IS GESCHIKT VOOR CANNABISPLANTEN?

Cannabisplanten hebben graag de ruimte. Planten die grote, complexe wortelsystemen kunnen ontwikkelen, zijn het meest gezond. Dit levert uiteraard ook de best mogelijke eindopbrengst.

Helaas zijn cannabisplanten soms onvoorspelbaar. Sommige planten worden groot, met lange, verreikende takken. Anderen blijven klein en gedrongen. Zet je je planten in extra grote potten? Weet dan dat je risico loopt op grote, lastig te beheersen planten die mogelijk ongewenste aandacht trekken.

Sommige bronnen suggereren dat cannabisplanten ongeveer 30cm groeien op elke 7l aarde. Dit is echt een grove schatting. Sommige planten groeien tot wel 80cm in een pot van 10l, terwijl anderen slechts 40-50cm hoog worden in dezelfde pot. Dit heeft allemaal te maken met de individuele genetica van elk zaadje.

Over het algemeen raden we aan je vegetatieve planten op te starten in potten van 5l. Houd een oogje op de vegetatieve groei en controleer ook de wortels. Zodra je wortels ziet verschijnen aan de zijkanten van de aarde, is het tijd te verpotten naar minimaal 10l. De meeste kwekers gebruiken potten met een inhoud van minimaal 20-40l, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Nu je dit allemaal gelezen hebt, vraag je je misschien af of je ook cannabis kunt kweken in kleine potten? Misschien heb je een beperkte ruimte of wil je gewoon kleine planten kweken. Nou, het antwoord is ja. Cannabis kan prima groeien in kleine potten. Met potten van 10-15l kun je ook prima resultaten behalen. Houd er wel rekening mee dat kleinere potten leiden tot kleinere planten, minder vegetatieve groei en dus ook een lagere opbrengst.

Thuis gekweekte cannabisplant