Zo maak je prachtige foto's van cannabisplanten

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Zo maak je prachtige foto's van cannabisplanten

Cannabisplanten zijn zo betoverend mooi dat het zonde is om er zomaar even een fotootje van te maken. Maak in plaats daarvan artistieke en ongelooflijke foto's waarop de planten in al hun glorie te bewonderen zijn. Deze tips helpen je op weg.

Een cannabisplant is werkelijk een lust voor het oog. De fonkelende klierharen, kogelronde toppen en brede fan leaves zijn prachtig om te fotograferen. Het vereeuwigen van zoveel schoonheid is echter niet alleen een kwestie van richten en het knopje indrukken. Fotografie is een complexe kunstvorm waar een hoop bij komt kijken. Zelfs mensen die totaal geen ervaring hebben, zijn echter in staat, als ze zich er wat in verdiepen, waanzinnig mooie foto's te maken. En om de cannabisplant eer te bewijzen, zou je haar goed moeten belichten - letterlijk en figuurlijk.

Het internet is afgeladen met foto's van cannabis, waarvan de ene foto beter gelukt is dan de andere. Extravagante digitale spiegelreflexcamera's (DSLR) zijn de beste keus zijn voor het schieten van waanzinnige plaatjes. Toch is het met de camera van je smartphone ook mogelijk prachtige beelden te maken. Als je wilt opscheppen met je planten en ze tot hun recht wilt laten komen, maak dan gebruik van onze fotografietips. Pas dan breng je optimaal de schoonheid van je toppen naar voren.

KIES EEN CAMERA

Mocht je al fotograferen, dan is de kans groot dat je gebruikmaakt van een digitale spiegelreflexcamera. Met dit type camera's ben je in staat je creatief uit te leven. Bovendien zijn ze voorzien van talloze foefjes en instellingen. Deze camera's hebben ook verwisselbare objectieven, waarmee je in staat bent de beste gezichtspunten voor je foto's te bepalen. Zoom- en groothoeklenzen gebruik je voor totaal tegengestelde effecten. Macrolenzen zijn echter weer bijzonder effectief voor het tonen van details.

Als je geen DSLR hebt, kun je ook met de camera van je smartphone schitterende foto's maken. De huidige smartphonecamera's beginnen zelfs wel wat op digitale spiegelreflexcamera's te lijken. Zo is de kwaliteit tegenwoordig erg goed en ben je vaak in staat met diverse instellingen foto's te verbeteren. Ook is het mogelijk beelden te bewerken met behulp van een applicatie. Daarmee kun je parameters, zoals helderheid en focus, veranderen - zowel voor als na het fotograferen.

Cannabis Shooting with a Reflex Camera

HOUD JE CAMERA STIL VOOR SCHERPE FOTO'S

Dat waren de camera's. Nu zou je nog moeten leren je camera onbeweeglijk stil te houden. Hoewel wazige foto's er soms psychedelisch uitzien, komen ze niet in de buurt van de waanzinnige scherpte van een foto waarbij de camera stil is gehouden. Het is mogelijk uit de losse hand te fotograferen, maar bibberen is af en toe onvermijdelijk. Daar hebben ze echter statieven voor uitgevonden. Fotografen gebruiken deze driebenige hulpmiddelen vaak, waarbij ze hun camera erop schroeven, zodat deze niet beweegt en strakke foto's maakt. Zowel smartphones als digitale spiegelreflexcamera's zijn met een statief te gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat je je handen vrij hebt. Daardoor ben je in staat de camera-instellingen snel te veranderen, de belichting te verplaatsen en de te fotograferen toppen van je planten te herschikken.

Er zijn diverse betaalbare statieven te koop, maar als je geen geld wilt uitgeven, knutsel je zelf gewoon iets in elkaar. Zet je smartphone of camera bijvoorbeeld op een stapeltje boeken of tegen je koffiemok. Dat zorgt al voor wat stabiliteit.

KIES EEN ACHTERGROND VOOR KNALLENDE TOPPEN

Je toppen fotograferen op de keukentafel, vol met koffiekringen, servetjes en vuile borden, levert niet echt een mooi beeld op. Kies liever voor een helderwitte achtergrond, dan knallen je toppen van de foto en trekken ze alle aandacht. Het is ook mogelijk de cannabisplant zelf als achtergrond te gebruiken. De toppen pronken dan nog op de takken en de groene zee van bladeren geeft het geheel een natuurlijk sfeertje.

SCHIET VANUIT VERSCHILLENDE HOEKEN

Als je foto's van je cannabis maakt, schiet deze dan vanuit verschillende hoeken. Daarmee leg je steeds dezelfde toppen of plant vast, maar dan vanuit een ander perspectief gezien. De ene kant is wellicht mooi en open, terwijl de andere kant compact is en bomvol toppen zit. De zeggingskracht van verschillende hoekbeelden gaat vooral op bij het fotograferen van veelkleurige cannabisvariëteiten. Die pronken soms met paarse, groene en oranje kleurschakeringen.

Close up from cannabis female plant

GEBRUIK DE FLITSER VOOR HELDERE BEELDEN

Digitale spiegelreflexcamera's, maar ook de meeste smartphones, zijn voorzien van een ingebouwde flitser, waarmee je in staat bent het te fotograferen object in het donker vast te leggen. Door creatief te flitsen, is het ook mogelijk je foto's wat extra jeu te geven. Vooral als hetgeen je fotografeert een beetje schittering veroorzaakt. Als je toppen close-up met een flitser op de foto zet, zijn de dikke lagen psychoactieve hars goed zichtbaar en trekken ze zo alle aandacht.

Soms is flitsen iets te veel van het goede. De foto's zien er dan krijsend en onaantrekkelijk uit vanwege de overbelichting. Als dat gebeurt, is het mogelijk het flitslicht wat af te zwakken met behulp van een zogenaamd reflectiekartonnetje. Bevestig een stukje wit karton net onder de flitser van je camera met een elastiekje of wat cellotape. Zo richt je het flitslicht op het plafond en verlicht je de ruimte, in plaats van alleen het te fotograferen object. Het is ook mogelijk om op dezelfde manier een stukje WC-papier te gebruiken om de belichting wat af te zwakken.

GEBRUIK PROFESSIONELE BELICHTING VOOR GOEDE FOTO'S

Je hebt vast weleens beelden gezien van fotoshoots waarbij de hele ruimte volgeplempt is met dure belichtingsapparatuur. En dat is natuurlijk niet zomaar. Licht is het allerbelangrijkst bij het maken van een foto. Daarom maken fotografen ook graag gebruik van het "gouden uur" voor het nemen van buitenfoto's. De zon staat dan laag aan de horizon en dat veroorzaakt een magische gouden gloed. Fotolampen zijn zelden goedkoop, maar als je erover beschikt, maak je er de meest fantastische foto's mee. Het is ook mogelijk te kijken wat voor lampen je nog hebt liggen en te zien wat je daarmee bereikt. Ga daarbij voor "zacht licht" in plaats van "hard licht". Zachter licht veroorzaakt minder schaduwvorming op je foto's. Daarmee ziet het geheel er een stuk esthetischer uit. Probeer daarbij de lampen te laten weerkaatsen op een wit stuk muur. Door niet direct op je planten te richten, zorg je voor een lieflijkere sfeer.

VANG DE SCHOONHEID VAN CANNABIS IN DE MACROSTAND

Ken je die plaatjes van insecten waarop elk detail te zien is? Dat heet macrofotografie. Hiermee is het ook mogelijk alle piepkleine details van cannabis vast te leggen. Veel digitale spiegelreflexcamera's en smartphones hebben wel een macrostand. Ook zijn macrolenzen op een DSLR of smartphone te bevestigen om in te zoomen op cannabistoppen. Als je de klierharen en de bloeiharen in macrostand fotografeert, knallen ze van de foto af. Bovendien vervaagt alles op de achtergrond, waardoor je oogverblindende toppen nog meer op de voorgrond treden.

Macro shot from Cannabis plant

DE FOTOSESSIE ZIT EROP, NU MAG JE DE FOTO'S VERBETEREN

Zelfs de meest schilderachtige foto's zijn te verbeteren. Smartphones hebben vaak een interne verbeterfunctie voor het finetunen van het contrast of de helderheid, maar Instagram is helemaal top als je met je smartphone fotografeert. Met deze app ben je in staat verschillende filters toe te voegen, waardoor kleuren veranderen en elementen extra tot uitdrukking komen. Daarnaast kun je met Instagram veranderingen aanbrengen in het contrast, de helderheid en scherpte, maar ook uitzoomen, highlighten en schaduwen toevoegen.

Voor de ultieme foto's maak je gebruik van Adobe Lightroom of Photoshop. Hiermee ben je in staat alle aspecten van een foto te bewerken. Met deze programma's kun je verschillende filters op diverse delen van foto's aanbrengen. Bovendien zijn kleuren bijzonder nauwkeurig te corrigeren.

Edit your pictures with Photoshop