Wat Moet Je Doen Als Je Zelfgekweekte Cannabisplanten Niet Willen Bloeien?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Wat Moet Je Doen Als Je Zelfgekweekte Cannabisplanten Niet Willen Bloeien?

Wat kun je doen als je binnen gekweekte cannabisplanten niet gaan bloeien? We voorzien je van advies om dit probleem te tackelen.

Iedereen krijgt wel eens te maken met problemen met de bloei, of je nu een veteraan bent of een beginnende kweker. Deze kunnen diverse oorzaken hebben. Maar wat is nu eigenlijk de oplossing als je met dergelijke problemen te maken krijgt?

In dit artikel proberen we antwoord te geven op deze vraag. Zit je in een situatie waarbij je zelfgekweekte planten niet willen bloeien? Dan zijn hier een paar stappen die je kunt ondernemen om dit probleem op te lossen.

VERLICHTING

Net als andere planten, hebben cannabisplanten voldoende licht nodig om te floreren. Als je in de achtertuin kweekt, kun je vertrouwen op natuurlijk zonlicht, maar dit wordt wat lastiger als je binnen teelt.

Binnen ben je afhankelijk van kunstlicht en als je planten problemen ervaren met de bloei, kan het licht de oorzaak zijn. Als fanatieke kweker kun je uitgebreide verlichtingssystemen ophangen. Maar het punt is dat de lampen sterk genoeg moeten zijn. Ook moet je het juiste type gebruiken voor elke fase van de groei.

Een veelgemaakte fout is dat er lampen worden gebruikt met een laag wattage. Zo worden de planten niet genoeg blootgesteld aan licht. Daarnaast leidt het gebruik van CFL-verlichting tijdens de bloei gegarandeerd tot een benedenmaatse oogst of bloeiproblemen. TL-verlichting is verder gewoon niet sterk genoeg om de ontwikkeling van toppen te ondersteunen. Hoewel je dit type verlichting prima kunt gebruiken in de vegetatieve fase. LED's en HID-systemen zijn echter prima om de bloeiperiode op te wekken en deze aan te jagen. Zolang ze maar sterk genoeg zijn.

Het wordt aangeraden om lampen met een blauw spectrum te gebruiken tijdens de vegetatieve fase om goede en uitbundige groei te stimuleren. Zijn de planten groot en gezond genoeg? Dan kun je de bloei opwekken door ze bloot te stellen aan 12 uur licht met een rood spectrum en 12 uur volledige duisternis. Licht met een rood spectrum is voordelig omdat het de productie van grote, dichte toppen ondersteunt.

Daarnaast gaan veel kwekers de fout in door de lampen te ver boven hun planten te hangen. Uiteraard wil je de cannabis niet verbranden. Maar je moet wel weten dat de lagere takken slechts een fractie van het volledige wattage van je lampen ontvangen. Zie je geen toppen verschijnen op bepaalde plekken? Dan kun je wat experimenteren en je lampen lager (of hoger) hangen. Online zijn genoeg artikelen te vinden over de ideale afstand tussen de lampen en de planten voor elke fase van de groei en voor elk type verlichting.

LICHT-DUISTERNIS CYCLUS

De licht-duisternis cyclus is extreem belangrijk voor de binnenkweker. Wordt het schema niet consistent gevolgd? Dan loop je het risico de bloei te verstoren. Ook kunnen je planten weer terugkeren naar de vegetatieve fase. Een klein beetje licht in de uren van duisternis kan de bloei al nadelig beïnvloeden en dus ook de eindopbrengst van je planten.

Buiten verloopt het proces van de bloei meer geleidelijk omdat deze begint op basis van de natuurlijke fotoperiode. Binnen heeft de kweker echter de volledige controle over de omgeving. Hierbij is het dan ook belangrijk een consistent lichtschema aan te houden. Een manier om dit te vergemakkelijken, is door te investeren in een timer. Zo loop je niet het risico de cyclus in de war te schoppen.

Wat Moet Je Doen Als Je Zelfgekweekte Cannabisplanten Niet Willen Bloeien?

KIES VOOR AUTOFLOWERING ZADEN

Zeker beginnende of nieuwe kwekers doen er verstandig aan te kiezen voor autoflowering zaden. Zoals de naam al suggereert, gaan deze zaadjes vanzelf bloeien. Ongeacht het aantal lichturen.

Er zijn behoorlijk wat breeders en zadenbanken die autoflowering zaden verkopen. De zaadjes zijn perfect voor drukbezette personen. Zeker voor degenen die geen tijd hebben hun planten regelmatig aandacht te geven.

KOM ALLES TE WETEN OVER DE DOOR JOU GEKOZEN SOORT

Elke cannabis soort heeft zo haar eigen, unieke kenmerken. Indica en sativa soorten verschillen in effect, smaak en de duur van de bloeiperiode.

Indica soorten hebben meestal minder lang nodig om te bloeien, met een minimum van 45 dagen en een maximum van 65 dagen. Sativa's hebben echter iets meer tijd nodig. Reken op minimaal 60 dagen en maximaal 100+ dagen! Het is belangrijk dat je bekend bent met deze eigenschappen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Eigentijdse hybrides zijn ook een goede oplossing; vaak is de bloeiperiode gemiddeld en hebben ze de beste eigenschappen van elke soort.

Het volgende lijkt misschien logisch, maar zorg ervoor dat je vrouwelijke planten kweekt. Als je regular zaden aanschaft, kun je ook mannelijke exemplaren tegenkomen die geen toppen produceren. Dit mogelijke probleem kan gemakkelijk worden vermeden met feminized zaadjes van een gerenommeerde leverancier.

Het binnenkweken van cannabis kan soms een heuse uitdaging zijn. Voornamelijk omdat de kweker de planten moet voorzien van alles wat ze nodig hebben om te floreren. Als het gaat om problemen met de bloei, is het licht een belangrijke factor. Zorg ervoor dat je de verschillen weet als het gaat om de verzorging van planten in de vegetatieve fase versus de bloeiperiode. Houd ook een dagboek bij om je voortgang bij te houden met elk kweekproject. Veel succes!