Hoe Kweek Je Snel Cannabis, Zowel Binnen Als Buiten?

Published :
Categories : Cannabis kwekenStrain informatie

Hoe Kweek Je Snel Cannabis, Zowel Binnen Als Buiten?

Het ideale temperament van een cannabiskweker is geduldigheid. Soms moet er echter een tandje bij worden gezet. Om sneller cannabis te kweken, is het belangrijk snellere genetica te gebruiken en lichtcycli te begrijpen.

Tuinieren is gewoonlijk een traag, meditatief en therapeutisch proces. Deze hobby draait niet om onmiddellijke bevrediging. Langetermijninvesteringen en zwaar werk betalen zich pas maanden nadat de zaden gezaaid zijn terug. Het aanschouwen van de trage en stabiele groei van planten, terwijl je wandelt door je kweekruimte of tuin, geeft veel voldoening. Wanneer je daar de vruchten vervolgens van plukt, is de ervaring des te waardevoller.

HET CANNABISPROBLEEM: JE HEBT SNEL WIET NODIG!

Bij het kweken van cannabis hebben sommige kwekers echter simpelweg niet genoeg tijd. Hier zijn een paar redenen voor. Sommigen telen het kruid op commerciële schaal. Hoe vaker ze dus oogsten, des te sneller ze omzet maken. Andere kwekers, zoals mensen die wonen in gebieden waar cannabis nog altijd verboden is, willen hun kweek ook zo snel mogelijk opstarten en afbreken. Dit om te voorkomen dat anderen ze betrappen. Hoe sneller zij hun toppen oogsten, des te minder tijd ze in angst leven.

Tot slot kweken sommigen voor persoonlijk gebruik, zowel om recreatieve als medicinale redenen. Ook zij willen soms simpelweg zo snel mogelijk over een voorraad beschikken. Al deze soorten kwekers hebben het geluk dat cannabis een veelzijdige soort is. Daarbij is ze in staat een ruim aantal omgevingsomstandigheden te weerstaan. Uiteindelijk bepalen omgevingsfactoren hoe cannabis groeit. En mensen hebben de landbouw zodanig naar hun hand weten te zetten, dat we de groeisnelheid kunnen beïnvloeden. In elk geval tot op zekere hoogte.

Super Silver Haze Buds

VERSNEL JE CANNABISTEELT IN WELKE OMGEVING DAN OOK

Bij het versnellen van een cannabiskweek zijn er tussen binnen- en buitenteelt diverse verschillen. Ook heb je met verschillende beperkingen te maken. Binnenteelt geeft uiteindelijk meer controle over omgevingsfactoren die bijdragen aan snelheid. Kweek je echter liever buiten of is dat het enige wat je tot je beschikking hebt? Dan is het met een paar zaken ook mogelijk om het tempo te verhogen. Laten we eerst eens kijken wat je binnen kunt doen.

HOE VERSNEL JE EEN CANNABISTEELT BINNEN?

Binnenteelt betekent dat je veel controle hebt over de verlichting, gasuitwisseling, bewatering en temperatuur. De meeste van deze factoren spelen een sleutelrol in vlugge groei.

VERLICHTING TIJDENS DE VEGETATIEVE FASE

De groeicyclus van cannabis kent twee afzonderlijke fases: de vegetatieve fase en de bloeifase. Het manipuleren van het lichtschema tijdens beide stadia leidt soms tot een sneller groeitempo. In de vegetatieve fase (wanneer planten alleen fan leaves hebben en nog niet in bloei staan), zet je binnenplanten vaak onder 18 uur licht en 6 uur duisternis per dag. Zo creëer je de beste omstandigheden voor fotosynthese en respiratie.

Door je planten echter 24 uur licht per dag te geven, forceer je ze om in een anabole staat te blijven (het proces waarbij kleinere moleculen worden omgezet in grotere). Dit doordat ze steeds blijven fotosynthetiseren en continu licht, CO₂ en water gebruiken om glucose te creëren als energiebron voor de groei.

Lemon Kush Zambeza Strain in vegetative phase

VERLICHTING TIJDENS DE BLOEIFASE

De lichtcyclus zou je tijdens de bloeifase moeten veranderen, afhankelijk van de genetica die je gebruikt. Autoflowering soorten vereisen geen verandering. Hier komen we verderop in het artikel nog op terug. Traditionele fotoperiodieke soorten vergen echter langere periodes van duisternis om te gaan bloeien. Deze eigenschap is te danken aan de ritmes van de natuur. Planten zijn geëvolueerd om te gaan bloeien zodra de dagen korter worden en de herfst eraan komt. Een gebrek aan licht is een signaal dat ze hun voortplanting zouden moeten starten.

Om de bloei te bevorderen en de snelheid van de bloeifase te verhogen, bevelen we een lichtschema van 12/12 aan. Het is echter ook mogelijk om een lichtcyclus van 11/13 te hanteren. Hierdoor gaat je plant zich haasten, in vrees voor de naderende herfst. Sommige kwekers doen beide. Ze starten dus met 12/12 aan het begin van de bloei en schakelen over op 11/13 in de laatste helft van de fase.

Een andere manier om de zaken te versnellen, is door de vegetatieve fase in haar geheel over te slaan. Je zet je planten dus onmiddellijk in bloei nadat de ontkieming is geslaagd. Dit doe je door meteen en gedurende de gehele kweek een lichtschema van 12/12 toe te passen. Hoewel dit een snelle manier is om toppen te verkrijgen, offer je wel oogstgewicht op voor snelheid. Bovendien werkt deze truc alleen met fotoperiodieke soorten.

Super Silver Haze indoor

ZORG DAT JE VOEDING GOED IS AFGESTEMD

Voeding is ook cruciaal om snel cannabis te kweken. Dit doordat tekorten resulteren in diverse problemen die de groei vertragen en de oogst soms verminderen. Cannabisplanten hebben tijdens de vegetatieve fase behoefte aan meer stikstof. In de bloeifase zijn echter juist hogere gehaltes aan fosfor en kalium nodig. Wil je het simpel houden? Kies dan oplossingen die speciaal zijn ontworpen voor deze fases. Op die manier krijgen je planten altijd op het juiste moment dat wat ze nodig hebben. Het is wel belangrijk om de pH nauwkeurig te controleren. Pas dan zijn je planten in staat de beschikbare voedingsstoffen op te nemen.

BENUT DE KRACHT VAN SCHIMMELS

Schimmels zijn simpelweg waanzinnige levensvormen. Bepaalde varianten zijn echter ziekteverwekkend voor cannabisplanten. Daarbij belemmeren ze soms de groei. Mycorrhizale fungi vormen echter een wederzijdse samenwerking met cannabisplanten. Deze bevorderen dan ook vaak de gezondheid en groei van de plant. Door je aarde met deze levensvormen te verrijken, verbeter je de voedingsopname van je planten. Bovendien voorkom je potentiële deficiënties en ziektes. Deze schimmels dringen diep door in de intercellulaire ruimtes van wortels. Daar zorgen ze voor transport van voedingsstoffen naar cellen, in ruil voor suikers die de planten creëren.

HYDROPONISCHE PLANTEN GROEIEN VAAK SNELLER

Planten hydroponisch kweken houdt in dat water het belangrijkste kweekmedium is, in plaats van aarde. Hierbij plaats je de cannabis boven een waterreservoir in een bak met een medium als kokosvezel of hydrokorrels. De wortels groeien uiteindelijk naar het water eronder. Er bestaan verschillende vormen van hydroteelt. Het belangrijkste principe is echter dat wortels met directe toegang tot voedingsstoffen in het water, de voeding sneller en gemakkelijker opnemen. Dit resulteert in snellere groei.

HOE VERSNEL JE EEN CANNABISTEELT BUITEN?

Bij buitenteelt heb je minder controle over bepaalde parameters. Dit vereist dus een iets andere benadering en wat creativiteit.

HOE BEHEERS JE DE LICHTBLOOTSTELLING BUITEN?

In tegenstelling tot binnenkwekers hebben buitentelers te maken met de zon. Deze constante lichtbron is geweldig als je het hele seizoen door wilt kweken. Wil je echter snel oogsten, dan moet je een manier verzinnen om de blootstelling aan licht te beperken. Zoals hierboven al is gesteld, is manipulatie van de lichtcyclus waarschijnlijk de krachtigste manier om de groei te versnellen. Om buiten een cyclus van 12/12 te volgen voor het inzetten van de bloei, is het mogelijk de planten ’s avonds en ’s ochtends af te dekken met zeil. Zo voorkom je overmatige lichtblootstelling.

Wellicht wil je niet meteen de bloei forceren, maar wel de vegetatieve fase versnellen. Dan is het mogelijk je planten bloot te stellen aan 24 uur licht, door overdag de zon te benutten en ’s nachts kunstlicht. Wees je er echter bewust van dat dit soms ongewenste aandacht op je teelt vestigt.

Cannabis grown Outdoors

BESTUIF JE TOPPEN

Meestal proberen kwekers bestuiving te voorkomen. Zodra pollen in contact komt met toppen, raakt de plant bevrucht en vormt ze zaden. Daarbij richt ze energie, die anders naar de toppen zou gaan, op de aanmaak van zaadjes. Door je toppen echter ongeveer 1 week voor de oogst handmatig te bestuiven, forceer je dat de planten sneller rijpen. Zorg wel dat je de toppen oogst voordat er zaden ontstaan.

BINNEN OF BUITEN, GENETICA IS HET VOORNAAMST

Of je nu de groei van cannabis binnen of buiten wilt versnellen; genetica speelt de belangrijkste rol. Bepaalde cannabisvariëteiten zijn verschillende generaties selectief veredeld voor snelle groei en bloei. Met name autoflowering soorten staan bekend om hun snelheid. De meeste hiervan zijn binnen een paar maanden klaar voor de oogst. En dat zonder interventie. Hier is een aantal snelgroeiende autoflowering en fotoperiodieke genen om te overwegen voor een bliksemsnelle oogst.

Vanilla Ice AutofloweringVANILLA ICE AUTOFLOWERING

Vanilla Ice Autoflowering is een rappe dame die binnen slechts 55 dagen klaar is voor de oogst. Daarvoor hoef je bovenstaande methodes niet eens te gebruiken. Ze is gecreëerd met behulp van de originele Vanilla Ice, die vervolgens met ruderalis is verrijkt. Deze indica-dominante soort levert een giechelige, vrolijke en ontspannende lichamelijke high op. Dit met smaken van vanille en suiker.

Vanilla Ice Autoflowering heeft een gemiddeld THC-gehalte van 13%. Ze brengt daarbij binnen tot wel 350g/m² op en bereikt maximaal 90cm.

Lemon KushLEMON KUSH

Lemon Kush is een snelbloeiende fotoperiodieke soort, afkomstig van Chemdawg, Lemon Thai en Pakistani Kush. Ze heeft daarbij een bloeitijd van ongeveer 55 dagen in normale omstandigheden. Deze indica-dominante cultivar wekt kort na het roken een meditatieve stone op. Het terpeenprofiel in haar toppen bevat vleugjes van kruiden en citrus.

Lemon Kush levert zowel binnen als buiten bevredigende opbrengsten op. Binnenplanten brengen tot 500g/m² op en worden 100-130cm hoog. Buitengeteelde planten maken soms wel 550g/plant aan en schieten uit tot hoogtes van 170-230cm.