Stikstof Toxiciteit & De Cannabisplant

Published :
Categories : Cannabis kweken

Stikstof Toxiciteit & De Cannabisplant

Het is mogelijk je cannabis met vriendelijkheid te vermoorden als je je planten teveel stikstof geeft. Het identificeren van een stikstofoverschot zorgt ervoor dat je niet te ver gaat en meer kwaad doet dan goed. Garandeer gezonde en gelukkige planten door te weten waar je op moet letten als je te maken hebt met een stikstofoverschot.

STIKSTOF

"Teveel van het goede" lijkt een cliché, maar je kan je planten doodknuffelen met stikstof. Stikstof is een onmisbaar element in de gehele levenscyclus van de cannabisplant. Als je echter te gul bent, kan het giftig zijn. In ideale hoeveelheden is stikstof een essentiële bouwsteen voor het leven van de plant, waarmee levendige en gezonde groei mogelijk wordt gemaakt. Een teveel geven van stikstof om de plantengroei te stimuleren, leidt echter tot snelle aftakeling en ziek uitziende dames.

SYMPTOMEN

De snelgroeiende cannabisplant heeft een aanzienlijke hoeveelheid stikstof nodig tijdens de vegetatieve fase. Het is best lastig een overdosis stikstof te geven als je moderne, commerciële meststoffen gebruikt die het resultaat zijn van jarenlange ervaring. Je weet dat je te maken hebt met een stikstof vergiftiging als:

* Bladeren diep donkergroen kleuren.
* Bladstengels paars kleuren.
* De punten van de bladeren eerst geel kleuren en dan verbranden.
* De bladeren een klauwachtige vorm ontwikkelen. Bij sommige soorten zullen de punten eerst horizontaal buigen, op een hoek van 90°, waarna ze een klauwachtige vorm aannemen. Onbehandeld zal dit alleen maar erger worden; de bladeren vergelen en vallen vervolgens van de plant.
* Bladeren ontwikkelen een komvormig uiterlijk.
* Hitte en pH problemen zullen het probleem uitvergroten. Planten kunnen minder goed omgaan met stress als ze te maken hebben met vergiftiging.
* Zaailingen zullen stressen, donkergroen kleuren en de groei vertragen.

Klauw- of komvormige bladeren zijn ook een symptoom van overbewatering. Maar bij overbewatering zullen de bladeren er ook dof en glansloos uitzien. Met een stikstofoverschot worden de bladeren glanzend en donkergroen.

Overmaat stikstof

VOORKOMEN IS HET BESTE

Het is altijd een aanrader om aarde met time release meststoffen te vermijden, zowel binnen als buiten. Dit kan namelijk tijdens de bloeiperiode zorgen voor een overschot omdat cannabisplanten dan weinig tot geen stikstof nodig hebben.
Volg altijd de instructies van de fabrikant bij het gebruik van commerciële voedingsstoffen. Het aanpassen van voedingstoffen en het maken van "hot mixen" om "de boel te versnellen" leidt alleen maar tot ellende.

OPLOSSING

De simpelste oplossing is het verminderen van de hoeveelheid stikstof die je planten ontvangen. Gebruik geen sterke mixen of voedingsstoffen. Wees voorzichtig bij het afmeten. Zorg dat je de instructies van de fabrikant opvolgt. Vaak is het beter 3/4 van de aangeraden voedingsstoffen te gebruiken dan de volledige sterkte. Spoel de planten met pH gebalanceerd water en gebruik daarna een zwakkere mix. Wanneer de planten zijn hersteld, kan je je standaard voedingsregime weer oppakken. Aangedane bladeren zullen niet herstellen en uitdrogen. Verwijder deze bladeren om problemen met schimmel te voorkomen.