Hoe Je Een Mangaantekort In Je Cannabis Gewas Identificeert En Behandelt

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe Je Een Mangaantekort In Je Cannabis Gewas Identificeert En Behandelt

Mangaan is een belangrijk mineraal dat nodig is voor planten om verschillende fysiologische functies uit te voeren. Het speelt onder andere een cruciale rol bij de fotosynthese. Ontdek hoe je mangaantekorten identificeert om verlies van de opbrengst van je gewas te voorkomen.

Cannabis kweken is een wetenschap op zichzelf en vereist veel aandacht en voorbereiding om zoveel mogelijk toppen van de allerhoogste kwaliteit op te leveren. Een correct waterschema, de juiste hoeveelheid licht, een goede luchtstroom en de ideale luchtvochtigheid en temperatuur. Deze factoren moeten allemaal worden overwogen als je een premium gewas wilt oogsten. Een andere belangrijke component om aandacht aan te besteden, is voeding. Cannabis heeft een reeks voedingsstoffen nodig die veel verschillende fysiologische functies bevorderen om de planten levend en bloeiend houden. Een van deze vitale nutriënten is mangaan.

DE ROL VAN MANGAAN

Mangaan is een zeer gunstige microvoedingsstof die planten nodig hebben voor een goede groei. Veel processen in planten zijn afhankelijk van de aanwezigheid van voldoende mangaan. Een hiervan is de fotosynthese, die van groot belang is voor de groei en de levendigheid van een cannabis gewas.

Fotosynthese is het proces waarbij planten licht omzetten in energie. Specifiek is mangaan belangrijk bij de vorming van chloroplasten. Deze cellen bevatten chlorofyl moleculen en zijn verantwoordelijk voor het omzetten van licht in suikers die door plantencellen worden opgenomen. Een gebrek aan mangaan kan resulteren in een afname van oplosbare suikerconcentraties in verschillende delen van de plant. Dit kan leiden tot een verminderde opbrengst.

Mangaan helpt ook om de stress tolerantie van cannabisplanten te verhogen. Veel stressoren die planten ervaren, uiten zich in oxidatieve stress. Mangaan is een mineraal dat nodig is voor superoxidedismutase enzymen, die verantwoordelijk zijn voor het "opruimen" van vrije radicalen. Voldoende mangaan draagt bij aan een hogere tolerantie voor externe stressoren, zoals stress door droogte en koude temperaturen.

HET IDENTIFICEREN VAN EEN MANGAANTEKORT

Vanwege de belangrijke rol die mangaan speelt bij het bereiken van optimale opbrengsten, is het cruciaal om snel de symptomen van een tekort te herkennen, om zo snel mogelijk alles weer normaal te laten werken.

Manganese deficiency

De symptomen van een mangaantekort uiten zich op verschillende manieren, waaronder als kleurveranderingen van de bladeren. De bladeren worden bleker van kleur. Nieuwe en de oudere, onderste bladeren beginnen geel te worden. Geelvorming komt ook voor tussen de aderen van de bladeren. De aderen zelf blijven groen. Bruine of donkere vlekken komen eveneens voor op de bladeren, net als een vlekkenpatroon. Deze donkere vlekken verspreiden zich uiteindelijk en resulteren in de dood van bladeren, die uiteindelijk helemaal uit elkaar kunnen vallen. De groei van de bladeren verloopt ook langzaam. De algehele ontwikkeling van de planten vertraagt.

OPLOSSINGEN

Als je cannabis gewas een mangaantekort heeft, kun je de planten flushen met behulp van pH-gebalanceerd water dat een normale dosis cannabis nutriënten bevat, waaronder mangaan. Dit proces verwijdert overtollig ijzer of zout dat de opname van mangaan remt. Het helpt ook om de pH waarde te herstellen; een te hoge pH kan leiden tot een mangaantekort door een blokkering van voedingsstoffen. Dit kan zelfs gebeuren wanneer er voldoende mangaan in het substraat aanwezig is. Zodra de pH waarde is geoptimaliseerd en de concentratie mangaan hersteld is, zien de nieuwe bladeren er gezond uit. Getroffen bladeren herstellen waarschijnlijk niet.