Toppen Maximaliseren - Cannabiskweek Binnen En Buiten

Published :
Categories : Cannabis kweken

Toppen Maximaliseren - Cannabiskweek Binnen En Buiten

Er zijn een aantal simpele technieken om de grootte van je toppen en de opbrengst te maximaliseren. Bekende facetten zijn het voeden, snoeien en belichten van je planten. Cannabisplanten houden, net zoals wij, niet van stress, en brengen zodanig minder wiet op. Ontdek hier hoe je je oogst kunt maximaliseren.

Wanneer je veel van je tijd en energie investeert in het kweken van je eigen cannabis wil je uiteraard dat je inspanningen het maximale resultaat opleveren. De grootte, compactheid en kwantiteit van je toppen zijn vaak de beste maatstaven voor je succes. Gelukkig zijn er vele technieken die je kunnen helpen om goede resultaten te behalen met je binnen- of buitenkweekproject.

Er bestaat echter geen enkele garantie op grote toppen. Om je kans op succes te laten toenemen, moet je goed voorbereid zijn. Dit betekent dat je de locatie waar je wilt kweken op de juiste manier moet inrichten en dat je je planten goed verzorgt gedurende het hele groeiproces.

Hoewel wietplanten vrij sterk zijn, zijn zelfs deze planten niet volledig stressbestendig. Stress bij planten kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. De bewuste kweker kan deze factoren tegengaan of zelfs volledig voorkomen.

Enkele factoren zijn te veel hitte, te weinig of te veel water. De nutriënten die je geeft, zijn ook van invloed op de gezondheid en opbrengst van je planten. Ook hier zijn de hoeveelheden van belang; te veel of te weinig voedingsstoffen kunnen je gewas negatief beïnvloeden. Hier volgen enkele stappen om een hogere opbrengst te genereren.

SNOEIEN

De toppen van een wietplant vormen zich op de knopen. Een knoop is het punt waar een tak uit de stam groeit. Hoe groter de plant wordt, hoe meer knopen er verschijnen. Dit verhoogt de hoeveelheid plaatsen die vruchtbare toppen kunnen produceren. Hoe spannend dit ook klinkt, te veel van deze vruchtbare plekken zijn niet goed. Vaak is een overdaad aan dit soort plekken de reden dat een plant kleine en losse toppen produceert. Deze zogenaamde “popcorn toppen” zijn een ware domper. Hoewel ze dezelfde potentie hebben als andere toppen, zijn ze minder compact en leveren ze minder op.

Om dit te voorkomen, snoei je de vroegrijpe toppen van de onderste takken af. Dit proces staat bekend als “lollypoppen”. Wat je in essentie wilt bereiken, is dat je plant al haar energie concentreert in de bovenste regionen om zo meer compactheid te realiseren in de toppen die hier groeien.

TRAINING

Een andere methode voor een betere oogst is om je planten te trainen tijdens het groeiproces. Wanneer je de planten volledig met rust laat, groeien ze in een vorm die lijkt op die van een menora. Maar wanneer je de planten traint om ze op een bepaalde manier te laten groeien, kun je de groei van je toppen extra stimuleren. Een van die train methodes wordt de "ScrOG methode" genoemd.

ScrOG staat voor 'screen of green'. Deze techniek houdt in dat je een net van ijzerdraad of gaas boven je planten plaatst. De ideale maat voor een dergelijk net is rond de 5cm. Vervolgens train je je planten om door de openingen heen te groeien. Dit zorgt ervoor dat je planten recht omhoog blijven groeien en niet in elkaar verstrengeld raken.

Andere methoden, zoals super cropping of het vastbinden van de bovenste takken, zorgen voor een egaal bladerdek. Super cropping zet de planten wat meer onder druk, maar zorgt voor een goed groeiproces waarbij alle planten evenveel licht tot zich krijgen. Daarnaast maximaliseert het de compactheid van de toppen in de bovenste regionen van de plant. Vandaar dat trainen en snoeien vaak samen gebruikt worden.

VOEDEN

Het voeden kan lastig zijn, zeker voor beginnende kwekers. De neiging om je planten meer voeding toe te dienen dan ze daadwerkelijk nodig hebben, heeft vaak rampzalige gevolgen en gebeurt helaas te vaak. Zowel te veel als te weinig voeding heeft gevolgen voor de kwaliteit en de kwantiteit van de toppen. Een zorgvuldig uitgebalanceerd dieet is, net zoals bij ieder ander levend wezen, enorm belangrijk.

Stikstof staat bijvoorbeeld bekend om het stimuleren van de vegetatieve groei en draagt daardoor bij aan zwaardere toppen.

Het is echter ook heel belangrijk om te weten op welk moment je de voedingsstoffen moet aanpassen. Naarmate je plant begint te bloeien, is het mogelijk nodig om de stikstof te verminderen en de fosforgehalten te verhogen. Hierdoor worden je toppen compacter. Wanneer je direct in de aarde kweekt, helpt het ook om vleermuizen guano toe te voegen om zo de fosforgehalten te bevorderen.

Daarnaast beweren sommige kwekers dat het toevoegen van thee in de aarde helpt om grotere toppen te kweken. Wanneer de thee zich omvormt tot compost, stimuleert het een gezonde synergie van de aarde en de bacteriën die er leven, en dan met name mycelium. Hoe meer mycelium in de aarde zit, des te meer voedingsstoffen de plant op kan nemen. Wanneer je dit goed aanpakt, resulteert dit in grotere toppen.

BELICHTING

De belichting is een van belangrijkste aspecten van je kweekruimte. Het heeft een grote impact op de opbrengst. Gewassen hebben veel licht nodig en dit is zeker niet een onderdeel waar je op moet bezuinigen als je van plan bent om binnen te kweken. Er wordt aangenomen dat een lamp van 600 watt goed is voor gemiddeld 1½m² van de ruimte.

De afstand tussen de lampen en de top van het bladerdek is een tweede aspect waar je voorzichtig mee moet zijn. Het is belangrijk je lampen op een manier te positioneren waardoor ze geen stress op de planten uitoefenen. Dit is een van de redenen om te streven naar een evenredig bladerdek.

Het spreekt voor zich dat ook de juiste lichttinten essentieel zijn, net zoals het hanteren van een strak schema voor het aantal uren licht en duisternis. De makkelijkste manier om dit te doen, is door een automatische timer in te stellen.

Wanneer je buiten kweekt, is het van belang dat je je planten op de juiste afstand van elkaar plant. Wanneer ze te dicht op elkaar staan, ontvangen ze niet genoeg zonlicht. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je planten genoeg licht krijgen, is door ze op een helling op het zuiden te plaatsen.

OEFENING BAART KUNST

De prioriteit voor iedere kweker is uiteraard het maximaliseren van de opbrengst en van de grootte van de toppen. Het kweken van cannabis is in principe niet moeilijk, maar het kost tijd om het te perfectioneren. Oefening baart kunst. Zelfs de meest ervaren kwekers zijn constant bezig om nieuwe technieken uit te proberen om zo een maximaal effect te genereren.

Begin bij de basis: maak jezelf vertrouwd met de kweekruimte. Installeer een goed lichtsysteem en geef je planten de aandacht die ze verdienen. Als je dit goed aanpakt, kom je al een heel eind. Daarna kun je gaan experimenteren en zaken bijstellen. Tegen de tijd dat je kunt oogsten, zou je weleens versteld kunnen staan van de geweldige toppen die je planten hebben geproduceerd!