Hoeveel Cannabisplanten Per Vierkante Meter?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoeveel Cannabisplanten Per Vierkante Meter?

Wat is het magische aantal wietplanten per vierkante meter? Of je nu een beginnende of een doorgewinterde teler bent, het antwoord hierop is de sleutel om het maximale uit je kweek te halen. Dit artikel behandelt deze vraag voor de populairste kweekstijlen.

DE WAARHEID OVER AANTALLEN PER KWEEK

Het optimale aantal cannabisplanten per vierkante meter varieert sterk per kweker. Er is geen ultiem antwoord op de vraag naar hoeveel planten een teler zou moeten streven. Uiteindelijk vormt de kennis en ervaring van een kweker de "X factor". Een grootmeesterkweker kan een zwaardere opbrengst oogsten met één kweeklicht en één vrouwelijke plant dan een beginner met 10 kweeklampen en 10 vrouwelijke planten. In deze blog helpen we je met het bepalen van jouw juiste kweekopstelling. Laten we snel kijken wat het geschikte aantal cannabisplanten per vierkante meter is voor jou!

HOEVEEL WIET KUN JE WERKELIJK VERWACHTEN TE OOGSTEN PER VIERKANTE METER?

De beste gegevens over binnenteelt zijn afkomstig van een studie uit 2006 met de naam Yield of Illicit Indoor Cannabis Cultivation in The Netherlands, van Marcel Toonen (PhD), Simon Ribot (B.Sc.) en Jac Thissen (M.SC).

De onderzoekers hebben zich gericht op 77 illegale indoor hydroponische plantages in Nederland. Daarbij ontdekten ze een gemiddelde plantdichtheid van 15 planten/m². Dit, met een gemiddeld verbruik van 510W/m². Bovendien kunnen we, gezien de studie in 2006 is gepubliceerd, aannemen dat de gebruikte lampen exclusief HID waren. De data suggereren gemiddelde opbrengsten van 505g/m² of bijna 1g per watt aan HPS licht. Met de nieuwste LED verlichting van vergelijkbaar wattage, zou het aantal g/m² zelfs nog hoger kunnen uitvallen.

WAT IS JE KWEEKSTIJL?

SOG

Sea of green (SOG) is een kweekstijl voor hogere opbrengsten die geliefd is onder commerciële cannabiskwekers. In feite wordt al het beschikbare vloeroppervlak opgevuld met planten. Hydro-kwekers vullen hierbij hun systeem vaak met het oog op de capaciteit. Aarde-/kokoskwekers gebruiken meestal kleine, vierkante bakken van 6l. Hiermee kunnen ze zoveel mogelijk planten op een vierkante meter zetten. Druppelirrigatie heeft hierbij de voorkeur. Het handmatig bewateren van veel planten is immers onpraktisch en tijdrovend.

Gefeminiseerde autoflowering zaden daargelaten, zijn hoogwaardige klonen van fotoperiodieke variëteiten essentieel voor een soepel draaiende SOG. Stekken vereenvoudigen het voeden, garanderen uniformiteit en dragen vaak bij aan het behalen van maximale opbrengsten. Tenminste, als je een goede moederplant hebt geselecteerd.

Een gestroomlijnde SOG kan onderhoudsvriendelijk zijn, waarbij het trainen of snoeien van planten niet vereist is. De vegetatieve fase wordt hierbij tot een minimum beperkt. Met een 24-0 lichtcyclus hoeft deze slechts 1-2 weken te duren. Overschakelen op een 12-12 cyclus om zo snel mogelijk de bloei in te zetten, is het doel. Dit zorgt voor een gelijkmatig bladerdak van lage planten met enkele zijtakken. De beste SOG voorziet je consistent van snelle opbrengsten van korte, snelbloeiende planten met dikke hoofdtoppen.

TOPPEN

Het doorbreken van de apicale dominantie van een cannabisplant verspreidt haar groeihormoon naar secundaire scheuten. Dit verandert de groeistructuur van de plant en stimuleert een bossiger profiel. Door het uiteinde van de hoofdsteel weg te knippen, wordt het toppen volbracht. Struikachtige planten vullen de kweekruimte beter zijwaarts. Ook zijn ze gemakkelijker op de perfecte plek onder je kweeklicht te houden dan lange, slungelige cannabis. Het snoeien van de hoofdsteel zorgt ervoor dat het stel scheuten op de nodes eronder twee hoofdtoppen gaat vormen.

Toppen moet worden uitgevoerd met een steriele schaar tijdens de vegetatieve fase. De planten hebben namelijk tot een week nodig om volledig te herstellen. Een bloeiende plant heeft geen baat bij topping en je oogst zou er in dat geval ook onder kunnen lijden. Te vroeg toppen zorgt bij jonge planten echter voor stress. En dat kan hun groei belemmeren.

Het beste kun je cannabisplanten toppen nadat ze 6 takken (3 sets) hebben ontwikkeld en voordat de eerste toppen verschijnen. Fotoperiodieke soorten die langer in de vegetatieve fase zitten, kunnen herhaaldelijk getopt worden. Thuiskwekers hebben dit gebruik populair gemaakt. Hiermee hebben ze een manier om het aantal hoofdtoppen te verhogen en grotere kweekruimtes met minder planten te vullen. Een autobloeiende plant kan ook baat hebben bij vroegtijdig toppen. Intensief snoeien wordt echter afgeraden.

Hoeveel Cannabisplanten Per Vierkante Meter?

FIMMEN

Fimmen is vergelijkbaar met toppen. De meeste kwekers knijpen hierbij 75% van het uiteinde van de hoofdsteel eraf met hun vingers. Nauwkeurigheid is niet van wezenlijk belang, maar de resultaten die het slordige toppen oplevert, zijn indrukwekkend. Normaal gesproken wordt na het fimmen het aantal hoofdtoppen vergroot tot 3-4. Het is niet zo netjes als topping, maar wel een geweldig alternatief om meer wiet van een kleiner aantal, bossigere planten te halen. Zoals je misschien wel verwacht, is dit een snoeitechniek om tijdens de vegetatieve fase mee te experimenteren. Het toppen of fimmen van 5–10 planten in bakken van 10–15l kan een vierkante meter ruimschoots opvullen.

LST

Low stress training (LST) is de techniek die verkozen wordt door microtelers en autoflower kwekers die hun opbrengsten willen verhogen. Het wordt ook veel gebruikt door professionele kwekers en met succes uitgevoerd in combinatie met topping, fimming en de ScrOG-methode.

Het buigen van scheuten en ze aan stokjes vastbinden, of ze omlaag duwen met ijzerdraad door de gaten in de randen van de potten is alles wat nodig is voor LST. Je manipuleert als het ware de hoofdsteel en de takken tijdens de vegetatieve fase om een bonsai plant of een uitgestrekt, vlak bladerdak te creëren. Er is geen sprake van hersteltijd bij LST, maar de techniek kent wel haar beperkingen. Je kunt namelijk maar een bepaald aantal scheuten buigen. Toch heb je slechts 2–4 monsterlijke cannabisplanten nodig in potten van 15l+ om binnen alles uit een vierkante meter te halen.

SCROG

De screen of green methode (ScrOG) is misschien wel de beste manier waarop je een vierkante meter volledig kunt benutten. Gebruik je een net of gaasscherm om de kweekruimte met alleen maar stevige hoofdtoppen te vullen? Dan mag je jezelf echt een pro noemen.

Kwekers uit het topsegment kunnen werkelijk met succes slechts één wietboom door een scherm buigen, draaien en sturen om de volledige kweekruimte op te vullen. Onder het net wordt de lagere groei, door een combinatie van lollipopping en ontbladering, weggehaald. Alle plantenergie en al het licht concentreert zich hierdoor op de bloei van enorm veel toppen. Eén of twee cannabisplanten in bakken van 25l+ bij een ScrOG kun je vergelijken met het resultaat per vierkante meter bij een SOG met 15 planten.