Wat Veroorzaakt Stress in een Cannabisplant?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Wat Veroorzaakt Stress in een Cannabisplant?

Er zijn vele oorzaken voor stress in een cannabisplant, waarvan sommige ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van planten en sommige die voordelig zouden kunnen zijn.

Biologische stress is de reactie van een organisme op stressoren (zoals omgevingsfactoren) of, in andere woorden, de manier van het lichaam om te reageren op een uitdaging. Zoals alle levende organismen, kan de cannabisplant stress ervaren en erdoor worden beïnvloed. Stress kan abiotisch (het effect van niet-levende factoren zoals hitte, etc.) of biotisch (levende factoren) zijn, en het kan voordelig of nadelig zijn voor de normale werking en het welzijn van het organisme.

Meestal als mensen over stress praten, bedoelen ze stress die een negatief effect op een organisme heeft, en negeren het feit dat er vormen van stress zijn die een positief effect kunnen hebben.

Cannabis stress wordt meestal veroorzaakt door onbalans in de chemie, die de normale werking van de plant begint aan te tasten. Homeostase een begrip in de biologie, dat centraal staat in het idee van stress. Homeostase is een evenwicht in biochemische processen, en een homeostatisch punt zou de optimale levensomstandigheden voor een organisme zijn. Dit betekent dat we de stress zien als factoren, die er voor zorgen dat een organisme afwijkt van dat evenwicht of zijn normale werking.

Ten slotte, houdt cannabis zoals de meeste levende organismen van een consistent milieu. Het zou verstandig zijn voor een teler om de oorzaken van stress te kennen en hoe ermee om te gaan, zodat de plant gezond kan groeien, in een staat van homeostase.

WATER-STRESS

 

Het grootste probleem met betrekking tot water bij cannabisplanten is te veel water of te weinig water geven. De cannabisplant heeft een bepaalde hoeveelheid water nodig om goed te groeien, wat afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het ontwikkelingsstadium en de kweekomgeving van de plant.

Teveel water is één van de meest voorkomende kweekproblemen voor onervaren kwekers en wortelrot is een moeilijk probleem om op te lossen. Onvoldoende water veroorzaakt ook stress. De plant zal verwelken, uitdrogen en sterven, maar de oplossing daarvoor is eenvoudig, aangezien je alleen maar de uitgedroogde bodem water hoeft te geven. Symptomen van deze typen stress zijn verwelken en hangende bladeren. Je moet er altijd voor zorgen dat het medium waarin je je planten kweekt niet te nat of te droog is. Het moet comfortabel vochtig zijn.

Een ander probleem met betrekking tot water is dat het een heleboel verschillende elementen en mineralen kan bevatten, en men moet voorzichtig zijn met wat voor soort water men gebruikt. Je moet het water testen op alles wat schadelijk kan zijn voor je cannabisplant.

VOEDINGSTOFFEN-STRESS

Net zoals met water, zijn te veel of te weinig voedingsstoffen een oorzaak van stress voor cannabisplanten als gevolg van de minerale onbalans waardoor de plant niet normaal kan functioneren. Oudere planten hebben minder voedingsstoffen nodig dan jongere en laten waarschijnlijker meer tekens van voedingsstoffen-stress zien. Tekens die wijzen op voedingsstoffen-stress zijn geel-getipte, verkleurde, of bevlekte bladeren en groeistoornissen. Voedingsstoffen verbranding of “geen verbranding” is een term voor de overvloed van voedingsstoffen in de bodem, wat resulteert in een geel-getipte of "verbrande” bladeren. Een gebruikelijke oplossing voor het brandproces van voedingsstoffen is om het groeimedium te spoelen met een grote hoeveelheid pH-gereguleerd water.

PH-WAARDE-STRESS

PH is een wetenschappelijke meting die wordt gebruikt om aan te geven hoe zuur of basisch een stof is. Deze meting gebruikt een schaal van 1 tot 14. Puur water is neutraal, en is niet zuur of basisch en heeft een pH van 7. Alles hoger dan 7 wordt als basisch beschouwd en alles onder 7 is zuur.

PH beïnvloedt het vermogen van de plant om voedingsstoffen op te nemen, omdat een zure of basische oplossing voedingsstoffen fundamenteel verandert waardoor ze voor de plant onmogelijk worden om te absorberen. Veel telers komen hier niet achter en denken dat ze een tekort aan voedingsstoffen hebben, waardoor ze de plant nog meer voeden, wat een hele nieuwe reeks van problemen veroorzaakt. Dus, als je tekenen ziet van een tekort aan voedingsstoffen, moet je eerst de pH-waarde controleren. Met het kennen van de pH-waarde van je groeimedium en weten hoe je het beheerst, kom je al een heel eind in de richting van de algehele gezondheid van je plant en de kans op een succesvolle kweek.

De ideale pH-waarde van de grond waarin je je plant kweekt is 6,5 - 7,0. Het controleren van het pH-niveau is heel eenvoudig, alles wat je nodig hebt is een elektronische pH-meter. Ze zijn goedkoop en zeer eenvoudig te gebruiken; je houdt de meter in het medium en verkrijgt de pH-waarde. Het behouden van de pH-waarde is ook een no-brainer, koop gewoon pH-up of pH-down producten in de winkel en voeg ze toe de volgende keer dat je water geeft. Voor een meer natuurlijke manier van het behouden van de pH in de bodem, gebruik dolomiet kalk, welke een pH van 7 heeft.

pH

LICHT-STRESS

Cannabis, zoals alle planten, hebben een bepaalde lichtcyclus die je moet volgen tijdens de kweek. In zijn vegetatieve fase, heeft een cannabisplant 18 uur licht nodig en een lichtcyclus van 12/12 in de bloeifase.

Consistentie is de sleutel tot het behoud van een gezonde, natuurlijke lichtcyclus, wat betekent dat de begin- en eindtijd hetzelfde moet blijven gedurende de kweek. Cannabisplanten zijn zeer gevoelig voor veranderingen in het licht, en dat is een van de manieren hoe ze weten dat de seizoenen veranderen. Wanneer je overstapt van 18 uur licht naar 12, help je jouw plant om te rijpen en over te schakelen naar de bloeifase.

Het is zeer belangrijk dat de cycli van duisternis tijdens de bloei niet onderbroken worden omdat de plant de bloeifase zal afbreken en terugkeren naar zijn vegetatieve fase, wat een negatieve invloed zal hebben op de kweek en opbrengst. Zelfs de kleinste hoeveelheid licht gedurende de donkere periode kan stress veroorzaken.

WEEFSELSCHADE-STRESS

Planten zijn goed in het omgaan met weinig weefselschade en als de plant gezond is, zal het de fysieke schade herstellen en zelfs zijn weerstand versterken. Toch zal grote schade of voortdurende kleine beschadigingen een negatief effect hebben op de plant en stress veroorzaken omdat de plant zijn energie zal besteden aan het helen van zichzelf in plaats van groeien.

WORTEL-STRESS

Wortels zijn het fundament van de installatie, de plaats waar de plant voedingsstoffen en zuurstof absorbeert. Ze zijn misschien wel het belangrijkste deel van de plant om gezond en actief te blijven, omdat de toestand van de wortels een enorme impact heeft op de algehele gezondheid en de groei van de plant. Wortels kunnen beschadigd worden door licht, fysische en chemische schade, bacteriën, schimmels, en je moet er altijd voor zorgen dat de wortelzone niet veel kouder of warmer is dan de rest van de kweekomgeving.

Het is belangrijk om een stabiel milieu voor de wortel te creëren waar ze gemakkelijk toegang hebben tot de juiste hoeveelheid water, zuurstof en voedingsstoffen. Zoals eerder vermeld, is een juiste pH omgeving van cruciaal belang voor een goede opname van voedingsstoffen.

MILIEU-STRESS

Als vuistregel, moet de kweekruimte ten allen tijde comfortabel voelen voor jou en de kans is groot dat het ook comfortabel zal zijn voor jouw plant. Alle extreme omstandigheden, zoals zeer warme of zeer koude temperaturen, hoge luchtvochtigheid en overige, zullen je plant negatief beïnvloeden en stress veroorzaken. Het temperatuurniveau moet meestal op kamertemperatuur zijn en een goede luchtstroom in de kweekruimte moet ook worden overwogen. Luchtvochtigheid is ook iets dat een impact heeft op de plant en mag niet te hoog of te laag zijn.

Extreme veranderingen in het milieu kunnen de plant doen stoppen met groeien of nog erger, dus zorg goed voor de omgeving van de plant.

GOEDE STRESS

Er zijn vormen van voordelige stress die kunnen helpen met de groei van de plant, de algemene gezondheid en zelfs de opbrengst van de plant verhogen. Bijvoorbeeld met behulp van een oscillerende ventilator tijdens de vegetatieve fase, dwing je de plant om te bewegen, waardoor de steel dik en robuust wordt.

Een ander voorbeeld van gunstige stress is plant-training. Plant-training is het proces van het beheren van de groei van planten met behulp van verschillende toegepaste stressoren om de vorm en grootte van de plant te manipuleren. Er zijn vele soorten plant-training zoals low-stress-training, topping, super-cropping, etc.

En hoewel het misschien een slecht idee lijkt, je planten koud laten worden, kan daadwerkelijk een positief resultaat geven, indien juist uitgevoerd. Een opeenvolging van warme dagen en koude nachten tijdens de laatste twee weken van de bloeifase bootst de natuurlijke groeicyclus van een cannabisplant na, wat helpt om meer hars te produceren en een groter kleurenpalet.

HET BELANG VAN BALANS

Cannabis is een kruid, een zeer robuuste en resistente plant die gemakkelijker is om te groeien dan de meeste mensen denken. Af en toe een beetje stress voor de plant is niets om je zorgen over te maken, maar veel of constante stress zal het schaden en ontmoedigen om uit te groeien tot een normale, gezonde plant.

Balans is de sleutel. De plant moet in een staat zijn van homeostase, een biochemisch evenwicht; zijn optimale staat van leven. Om dat te bereiken moet de teler leren dat de oplossing voor de meeste oorzaken van stress een kwestie is van evenwicht, de juiste hoeveelheid water, voedingstoffen en licht waarmee je de plant voedt. In een dergelijke omgeving, zal een plant geen probleem hebben om te bloeien en tot zijn volle potentieel te groeien.