De Bloeifase Van Cannabis

Published :
Categories : Cannabis kweken

De Bloeifase Van Cannabis

Onze geliefde marihuana floreert in de bloeifase. Hier bieden we je de beste tips, methodes en trucs om de kwaliteit van je toppen te verbeteren.

Zodra de vegetatieve fase is afgelopen, gaan de toppen zich ontwikkelen. Deze fase begint wanneer er op de nodale gebieden van de vrouwelijke plant witte haartjes (stampers) beginnen te verschijnen. Het begin kan ook worden geduid als het moment waarop binnenkwekers overschakelen naar een lichtcyclus van 12-12. Dat houdt in: twaalf uur licht, twaalf uur volledige duisternis. De bloeifase eindigt wanneer de toppen volledig volgroeid en geoogst zijn. Tijdens de bloei worden ze groter, wat voor kwekers een magische ervaring is. Laten we eens kijken hoe je na de bloeitijd gegarandeerd toppen van geweldige kwaliteit hebt.

DE LICHTCYCLUS

Als de plant de gewenste vorm en het beoogde formaat heeft, veranderen binnenkwekers de lichtcyclus van 18-6u naar 12-12u. Wanneer de planten merken dat het minder lang licht is, interpreteren ze dat als: “de winter komt er snel aan! We moeten bloemen produceren zodat we zaadjes kunnen verspreiden en ons kunnen voortplanten!” Direct na de switch beginnen zich toppen te vormen. Buitenkwekers planten hun cannabiszaadjes tussen maart en mei. Vervolgens wachten ze af totdat de hoeveelheid zonuren van nature minder wordt, zodat de planten overgaan op de bloeifase.

Autoflowering soorten zijn niet afhankelijk van de fotoperiode voor de vorming van toppen; hun interne klok is onafhankelijk van de veranderingen in lichturen. Ze kunnen hun gehele groeiperiode tot wel 22 uur licht aan, van zaadje tot oogst. Kwekers hebben verschillende meningen over de hoeveelheid licht die bij autoflowering soorten voor optimale resultaten zorgt. Bij twijfel is het het beste om een 20-4 lichtcyclus aan te houden.

VOEDINGSSTOFFEN

De grootste fout die beginnende kwekers maken, is dat ze hun planten te veel meststoffen geven. Veel telers hebben de neiging om vanaf het begin van de bloeifase te stoppen met de toevoer van stikstof. Ze pompen daarbij de bodem vol met fosfor- en kaliumrijke voeding (P-K). Dit heeft rampzalige gevolgen. De overgang van de groei- naar de bloeifase moet voorzichtig worden aangepakt. Aan het begin van de bloei zijn de toppen minuscuul en hebben ze piepkleine hoeveelheden P-K nodig om te floreren.

Stikstof blijft nodig gedurende de gehele bloeifase, maar dan in kleinere hoeveelheden. Wanneer de planten dit niet ontvangen, krijgen ze vergeelde bladeren die er uiteindelijk afvallen. Deze vergeling begint aan de onderkant van de plant, werkt zich omhoog en verhindert fotosynthese. Denk er dus aan dat je de voeding geleidelijk verandert voor optimale resultaten. Zorg er in de eerste stadia van de bloei vooral voor dat de bladeren een gezonde groene kleur hebben en aan de plant blijven.

De Bloeifase Van Cannabis

KWEEKLAMPEN

Binnenkwekers gebruiken meestal voor de gehele levenscyclus van de plant dezelfde lampen. HPS- en LED-lampen worden bij binnenkweek het meest gebruikt. Wie echter flink wil uitpakken, kan ook kiezen voor een professionele techniek. Veel vakkundige kwekers veranderen het lichtspectrum afhankelijk van de cyclus waarin de planten zich bevinden. In de bloeifase nemen het formaat en de kwaliteit van de toppen toe onder lampen die een aanzienlijke hoeveelheid “rood” licht afgeven, zoals HPS-lampen. Wanneer de cannabisplanten dit licht ontvangen, strekken ze zich uit zodat de toppen kunnen groeien. De toppen hebben dan meer ruimte om stuifmeel uit de lucht op te vangen, zodat ze zich beter kunnen voortplanten.

Houd in je achterhoofd dat planten zich in de bloeifase aanzienlijk kunnen uitstrekken. Heb je cannabis die genetisch gezien de neiging heeft tot stretchen, zoals sativa cultivars? Gebruik bij een beperkte ruimte dan topping, ScrOG en SOG methoden tijdens de vegetatieve fase. Manipulatie van het lichtspectrum tijdens de bloeifase is lang niet zo belangrijk als de correcte lichtcyclus en de blootstelling aan genoeg licht. Als je een beginnende kweker bent, blijf dan werken met HPS-lampen. Als je kweekomgeving qua ruimte zeer beperkt is, gebruik dan CFL-lampen.

BEWATERING

In de eerste stadia van de bloei hebben de planten praktisch evenveel water nodig als tijdens het einde van de groeifase. Houd een watertemperatuur aan die koud aanvoelt; rond de 20°C. Wanneer de toppen grotere stampers beginnen te ontwikkelen en de kelken groeien, nemen de wortels veel water op. Dit water gaat direct naar de toppen. Als vuistregel geldt: hoe groter de toppen, hoe meer water een plant nodig heeft. Bij bodemkweek moet je de planten bewateren wanneer de bodem grotendeels droog aanvoelt.

Veel kwekers gebruiken in de bloeifase het volgende waterschema: op de eerste dag worden de planten bewaterd met voedingsstoffen; op de tweede dag is er geen bewatering; op de derde dag ontvangen ze puur water; op de vierde dag is er geen bewatering; herhaal. Het is een goed idee om normaal water en water verrijkt met voedingsstoffen af te wisselen. Het retentiegehalte van het water verschilt per kweekmedium, dus er bestaat niet één model voor alle gevallen. En natuurlijk moet de pH van het water gecontroleerd zijn. Tussen de 6-7pH geldt voor aarde en 5,5-6pH geldt voor hydro.

HET TEMPERATUURNIVEAU

Binnenkwekers moeten in de bloeifase iets voorzichtiger zijn met de temperatuur en vochtigheidsgraad dan in de groeifase. Zich ontwikkelende toppen creëren terpenen, die de geweldige aroma’s en smaken genereren die we associëren met wiet van hoge kwaliteit.

Wanneer de temperatuur bij binnenkweek boven de 26°C uitstijgt, verdwijnen de terpenen van de toppen, waardoor de kwaliteit vermindert. Daarnaast hebben terpenen de functie om het temperatuurniveau van de planten te reguleren door ze af te koelen. Bovendien fungeren ze als natuurlijke insectenverdrijvers. Als de temperatuur echter onder de 15°C daalt, stagneert de groei van de plant. Daarmee neemt het risico op verschillende ziektes en plagen toe. Tijdens de lichtcyclus zijn temperaturen van 21-24°C optimaal. In de donkere cyclus kun je de temperatuur laten zakken naar 18-22°C. Cannabisplanten die buiten groeien, kunnen flink wat hitte aan omdat hun wortels zich in koele aarde bevinden. Omgekeerd geldt ook dat de planten snel kunnen doodvriezen wanneer het buiten koud is en de bodem nog kouder is.

De Bloeifase Van Cannabis

DE VOCHTIGHEIDSGRAAD

Houd tijdens de bloeifase een vochtigheidsgraad van 40-50% relatieve luchtvochtigheid aan, vooral wanneer de toppen groot zijn. Als het te droog wordt, stagneert de groei van de toppen en raken de bladeren uitgedroogd. Een vochtigheidsgraad van boven de 60% lokt echter schimmel uit, vooral bij soorten die compacte toppen ontwikkelen. Bij een te lage vochtigheidsgraad kun je simpelweg een luchtbevochtiger kopen, wat meestal vrij goedkoop is. Bij heel veel vocht heb je echter een luchtontvochtiger nodig, wat hartstikke duur is en binnenkwekers veel gedoe oplevert. Bij vochtige omstandigheden kun je dan ook het beste kiezen voor een uitstrekkende sativa met pluizige toppen, waardoor de plant makkelijker kan ademen.

FLUSHING

De bloeifase eindigt wanneer het merendeel van de trichomen troebel en melkachtig van kleur is. Nu is het tijd om de curing-fase voor te bereiden door de voedingsstoffen en boosters van de planten te spoelen. Flushing is noodzakelijk voor de productie van kwaliteitstoppen. Doe dit door de planten in de laatste één à twee weken voor de oogst alleen puur water te geven. Laat dit water door de bodem zakken en er aan de onderkant uitlopen.

Tijdens de flush worden de fan leaves geel van kleur en vallen ze van de plant. Professionele kwekers gebruiken vaak chemicaliën die zich aan de voedingsstoffen en zouten in de bodem binden. Zo spoelen ze die eruit. Beide methodes werken, maar flushen met puur water is voor beginnende kwekers de beste methode. Alles draait hier om timing. Wanneer de planten te vroeg worden gespoeld, vallen de bladeren eraf, met onvolgroeide toppen als gevolg. Als ze echter te laat worden geflusht, verliezen de toppen hun potentie. Wil je graag toppen die een opbeurende buzz geven? Oogst dan als je ziet dat bijna alle trichomen melkachtig wit en sommige nog steeds transparant zijn. Voor een narcotische high moet je oogsten wanneer ze melkachtig zijn en een paar amberkleurig worden.

DE BLOEI VAN TOPPEN IS SPECTACULAIR

Er zijn veel belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden tijdens de bloeifase. Het beste advies aan alle beginnende kwekers is: doe het rustig aan, gebruik niet te veel van het goede en leer van je fouten. Je hoeft je bij je eerste kweek nog geen zorgen te maken over lichtspectrums. Gebruik gewoon HPS-lampen en ga vanaf daar verder. Onthoud: cannabis groeit als onkruid, het ontwikkelt zich vrij sterk in natuurlijke omgevingen. Fantastische toppen toegewenst!