Hoe je begint met wiet kweken: Onze gids voor aspirant-kwekers

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe je begint met wiet kweken: Onze gids voor aspirant-kwekers

Heb je besloten om je eerste cannabisplantjes te kweken? Top! Je hoeft er in principe niet veel voor te doen als je over voldoende basiskennis beschikt. Gebruik deze adviezen om binnen- en buiten kweeksucces te garanderen.

Als je nog nooit cannabis hebt gekweekt, denk je misschien dat er veel bij komt kijken. Lichtregimes, voedingsstoffen mengen, waterrondes, relatieve luchtvochtigheid en temperatuur; probeer dat maar eens allemaal onder controle te houden. In het begin duurt het even voordat je aan deze bijzonderheden gewend bent. Als je echter de kunst en kennis van de cannabiskweek betreedt, zie je dat het allemaal niet zo schetsmatig is. Wiet kweken is niet anders dan het telen van andere planten. Wel is het zo dat cannabiskwekers hun cannabis extra goed verzorgen om de hoogste opbrengsten te behalen.

Dit artikel is een handleiding voor aspirant-kwekers die voor het eerst gaan kweken. We bespreken alle basiselementen voor het opstarten van je eigen kweekruimte of -tuintje en alle belangrijke factoren die je verder nog zou moeten overwegen.

BINNEN EEN KWEEK OPSTARTEN: DE GRONDBEGINSELEN

Het eerste dat je zou moeten overwegen, is waar je je kweek gaat opstarten. Hoewel dat grotendeels afhangt van de ruimtes waarover je beschikt, is het in principe mogelijk overal aan de slag te gaan. Hoe beperkt de ruimte ook is. Sommige kwekers hebben grote logeerkamers waar een grote kweektent in past. Anderen moeten het echter doen met een kleine kast of een hoekje in de slaapkamer. Als je tot de laatste groep behoort, geen paniek - een goede opbrengst is nog steeds mogelijk.

Strain SelectionHET SELECTEREN VAN EEN CANNABISVARIËTEIT

Wat je ook als een van de eerste zaken zou moeten overwegen als je binnen kweekt, is de strain. Cannabis is verkrijgbaar in uiteenlopende vormen, maten, smaken en effecten. Cannabis sativa en Cannabis indica zijn hierbij de twee belangrijkste leden van de hennepfamilie. Gekruiste variëteiten zijn echter opgebouwd uit het genetisch materiaal van sativa's en indica's. Wat betreft de effecten; indica-dominante variëteiten genereren een meer sederende, fysieke stone. Sativa-dominante planten induceren echter vooral een energiek, geestelijk en motiverend effect.

Je zou ook moeten overwegen hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt. Sativa's worden doorgaans hoger en ranker, terwijl indica's lage, struikachtige planten zijn. Als je echt worstelt met de ruimte, kies dan voor een autoflowering variëteit. Deze variëteiten zijn over het algemeen tot 60cm groot te houden. Daarbij zijn ze gezegend met een korte levenscyclus.

Set up a dedicated growing spaceORGANISEER EEN GESCHIKTE KWEEKRUIMTE

Als je de ruimte hebt en bereid bent een investering te doen, schaf dan een kweektent aan. Deze zijn te koop in verschillende maten en doen dienst als een gesloten milieu dat makkelijk te controleren is. Een kweektent is soms ook uitgerust met een filteruitlaat om de welbekende geur van cannabis te reduceren. Een tent zorgt er daarbij voor dat er geen licht binnendringt als de planten in het donker moeten staan. Het is dan dus gewoon mogelijk het licht aan te doen in de kamer terwijl je cannabisplanten van hun nachtrust genieten. Als een kweektent geen optie voor je is; met omgebouwde keukenkastjes en dozen kom je ook een heel eind.

LightingLICHT

Cannabisplanten hebben een goede lichtvoorziening nodig om optimaal te presteren. En dat is wellicht de belangrijkste overwegingsfactor bij binnenkweek. De groene kleurstof in cannabisbladeren zet licht om in de suikers die de planten nodig hebben om te overleven en te groeien.

Het loont om in een goede lichtvoorziening te investeren om eventuele problemen te vermijden. Er zijn verschillende lichtbronnen waar cannabiskwekers gebruik van maken. Denk daarbij aan hogedrukontladingslampen, plasmalampen, led-lampen en spaarlampen. Al deze lampen hebben hun eigen voor- en nadelen. Voor aspirant-kwekers zijn led-lampen een fantastische keuze. Deze zijn goedkoop in het gebruik en genereren praktisch geen warmte. Een tijdschakelaar is ook een goede investering; daarmee automatiseer je een gedeelte van het kweekproces. Over het algemeen hebben planten behoefte aan een lichtcyclus van 18 uur licht en 6 uur duisternis tijdens de groeiperiode. In de bloeiperiode is dat 12/12.

Choose Growing MediumBEPAAL JE KWEEKMEDIUM

Cannabisplanten zijn op verschillende substraten te kweken. Voor beginners is traditionele potgrond het makkelijkst. Je hoeft het bijna niet voor te bewerken en het kost niet zoveel. Er zijn ook potgrondmixen die voldoende voedingsstoffen bevatten voor de eerste paar weken van de groeiperiode van je planten.

NutrientsVOEDINGSSTOFFEN

Cannabisplanten hebben behoefte aan diverse macro- en microvoedingsstoffen voor verschillende fysiologische functies. Bovendien zijn er uiteenlopende voedingsstoffen nodig in variërende hoeveelheden gedurende de fases van het leven van de plant. De macrovoedingsstoffen die de planten vereisen, zijn stikstof, fosfor en kalium. Tijdens de groeiperiode hebben ze een grotere behoefte aan stikstof. In de bloeiperiode schreeuwen ze echter vooral om fosfor en kalium.

De belangrijkste microvoedingsstoffen die ze nodig hebben, zijn calcium, magnesium, ijzer en koper. Deze voedingstoffen zijn uit verschillende bronnen te halen, van artificiële formules tot biologische compost. De beste en eenvoudigste oplossing voor beginners zijn kant-en-klare groei- en bloeimiddelen, die je aan water toevoegt en gebruikt volgens de instructies die op het product staan.

Create Ideal ClimateZORG VOOR EEN GESCHIKT KLIMAAT

De magie van binnenkweek is dat je de mogelijkheid hebt een geschikt, artificieel klimaat te creëren. Daarbij zijn diverse zaken vereist om alles binnen de optimale variabelen te houden. Temperatuur is bijvoorbeeld een belangrijke factor. Cannabisplanten groeien graag bij temperaturen van 20-30°C. Als hier in je kweekkamer of -tent al sprake van is, zit je gebakken. Wanneer het echter te warm of te koud is, gebruik dan een kacheltje of airconditioner, al naargelang de omstandigheden.

Ook is het nodig de luchtvochtigheid te monitoren en eventueel aan te passen. Cannabisplanten houden wel van een beetje vocht in de lucht. Een teveel verhoogt echter het risico op schimmels. Gebruik een hygrometer om zowel de luchtvochtigheid als de temperatuur vast te stellen. Probeer tijdens de groeiperiode de relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte tussen de 40 en 60% te houden. In de bloeiperiode zou dat 40-50% moeten zijn. Als de zaken te vochtig of te droog zijn, gebruik dan, al naargelang het probleem, een luchtbevochtiger of een vochtonttrekker.

Cannabisplanten hebben ook aanvoer van verse lucht nodig. Daarin voorzie je met behulp van ingaande en uitgaande ventilatoren. De meeste kweektenten zijn compatibel met beide apparaten. Daarbij brengen de ventilatoren nieuwe CO₂ in de kweekruimte en voeren ze de uitgewasemde lucht af.

Watering ScheduleBEWATERINGSSCHEMA'S

Water geven is een probleemgebied voor veel aspirant-kwekers. Velen hebben het idee dat de planten meer vocht nodig hebben dan het geval is. Een simpele vuistregel is dat je de bovenste drie centimeter van de aarde laat indrogen voordat je water geeft. Druk een vinger tot het eerste kootje in de toplaag van de potgrond om dat te checken. Als het nog vochtig is, heeft je plant geen behoefte aan meer water. Zorg er ook voor dat je potten goed afwateren, zodat de planten niet in een voetenbadje staan. Dat veroorzaakt soms wortelrot.

BUITEN EEN KWEEK OPSTARTEN: DE GRONDBEGINSELEN

Er zijn kwekers die in de gelukkige omstandigheid verkeren over een tuin of kweekkas te beschikken. Buiten kweken impliceert dat je minder controle hebt over de kweekomstandigheden, maar is wel vaak goedkoper, omdat water, licht en briesjes vrijwel gratis zijn. Ook houdt het doorgaans in dat je meer ruimte hebt.

HET SELECTEREN VAN EEN CANNABISVARIËTEIT

Dit maakt minder uit als je buiten kweekt. Sommige kwekers profiteren vooral van het kweken van grote sativa's voor optimale opbrengsten. Bepaalde variëteiten groeien daarbij uit tot grote hoogtes van plusminus 3m en genereren indrukwekkende en lonende oogsten. Als je echter de buitenkweek wilt verstoppen, overweeg dan een klein blijvende indica of een autoflowering variëteit.

Kweek je gedurende een korte zomerperiode, voorafgaande aan een regenachtig of koud herfstseizoen? Dan is het beter om geen sativa's met een lange bloeiperiode te kweken, maar pijlsnelle kruisingen.

ORGANISEER EEN GESCHIKTE KWEEKLOCATIE

Cannabisplanten die je buiten kweekt, groeien in tuinborders, plantenpotten of een kas. Dat hangt allemaal af van je preferenties en de omstandigheden. Planten die je in een tuinborder kweekt, zijn in staat een groter wortelstelsel te ontwikkelen en worden vaak hoger. Grote en middelgrote potten zijn echter ook goed te gebruiken voor het behalen van een goede opbrengst. Geef je cannabisplanten daarbij een zonnige standplaats met een licht briesje. Zet ze echter niet op een plek waar veel water blijft staan.

Modify ClimateDOE AANPASSINGEN IN GEVAL VAN EXTREMEN

Aan het klimaat kun je niet zoveel veranderen. En dit hoeft vaak ook niet, tenzij je in een klimaatstreek woont met extreme weersomstandigheden. Als je je ergens bevindt waar het soms bloedheet wordt, geef je planten dan wat beschutting tijdens de heetste uren van de dag. Anders kwijnen ze weg. Als de temperaturen 's nachts echter flink dalen, zelfs tijdens de zomer, zet je planten dan zolang binnen als je in potten kweekt.

WateringBEWATERINGSSCHEMA'S

Buitenplanten hebben behoefte aan een vergelijkbaar bewateringsschema. Als je ergens woont waar het bijzonder warm en droog is, moet je wellicht dagelijks water geven. Wanneer je wat meer kweekkennis hebt opgedaan, is het ook mogelijk te oefenen met bewateringssystemen om de boel te automatiseren. Nogmaals: geef niet teveel water, want dan leidt mogelijk tot wortelrot. Als je in een nat klimaat woont, is het verstandig om je planten tijdelijk af te dekken. Of zet ze permanent in een kas.

NutrientsVOEDINGSSTOFFEN

Ook buiten bevelen we beginners kant-en-klaar formules voor de groei- en bloeiperiode aan. Het is daarbij makkelijker om potplanten van voedingsstoffen te voorzien, want de pot is te vullen met biologische potgrond, waar je af en toe wat nutriënten aan toevoegt. Planten in een tuinborder hebben echter een uitgebreid wortelstelsel dat uitdijt, op zoek naar meer voeding. Voedingsstoffen die je aan planten in de volle grond geeft, spoelen bovendien soms weg. Het is dus belangrijk dat je een hoogwaardig aardemengsel gebruikt.