Gezonde wortels voor cannabisplanten

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Gezonde wortels voor cannabisplanten

Het succes van het kweken van cannabis hangt af van een gezonde wortelzone in de plant. Onze eenvoudig te volgen tips helpen jou om gezonde wortels te ontwikkelen bij je cannabisplanten. Als het oogstmoment gekomen is, zal je ons danken.

Als het gaat om het kweken van cannabis, is het echt een geval van "zo boven, zo beneden". Ongeacht het groeimedium of het merk van de gebruikte meststoffen, hebben de gezondste en meest productieve cannabisplanten een ding gemeen: Een geweldige wortelzone.

Grote toppen beginnen bij de wortels. Met onze eenvoudig te behappen gids, kan ook jij cannabisplanten kweken met gezonde wortels, zodat de weegschaal zwaar belast wordt als het oogstmoment gekomen is.

DE ROL VAN WORTELS

Wortels zijn de vitale organen van cannabisplanten. Bijna elk deel van de cannabisplant boven de grond kan worden weggeknipt en dan is het nog steeds mogelijk nieuw leven in te blazen. Wellicht zal de plant niet haar voormalige glorie bereiken, maar er valt altijd nog wat te redden. Het verwijderen van de wortelzone is 100% gegarandeerd fataal.

De wortels zorgen dat de plant wordt verankerd in het medium. Dit is met name belangrijk als er buiten wordt gekweekt. Naast het feit dat dit stabiliteit levert, is het voeden van de plant de belangrijkste rol van het wortelsysteem. Cannabis reageert ook goed op bladvoeding, maar dit moet echter altijd worden beschouwd als secundaire voedingsmethode.

Het sprayen van de bladeren van cannabisplanten kan gevaarlijk zijn als je binnen kweekt onder HID-verlichting, omdat teveel vocht aan de oppervlakte van de bladeren kan leiden tot lichtverbranding en/of schimmels. Veel kwekers beperken bladspray tot de behandeling van plagen als spintmijten en vermijden het gebruik als er geen sprake is van dit soort problemen.

Cannabisplanten zullen voedingsstoffen het meest natuurlijk opnemen via de wortelzone. Als de bladeren en de steel uitdrogen, zal de plant zuiging gebruiken, net als een pompsysteem, om voeding op te nemen via de wortels en deze intern te transporteren naar de houtvaten en het bastweefsel.

In lekentermen betekent dit dat de wortels werken als een rietje en de voeding opzuigen. De voeding baant zich een weg door de steel naar het "vaatstelsel" van de plant in de takken en bladeren.

Healthy Roots

DE VOORDELEN VAN GEZONDE WORTELS

Gezonde cannabis wortels zijn het geheim om het maximale uit je cannabisplanten te halen. Er wordt veel drukte gemaakt om de laatste bloei-versterkende producten en diverse technieken om je planten te trainen. Meesterkwekers hebben reeds geleerd dat een grote, krachtige wortelzone leidt tot meer robuuste planten en een betere opname van voedingsstoffen.

Wortels zijn de fundering waar de kweker op moet bouwen. Het gehele project zal zowel binnen als buiten veel soepeler verlopen als de kweker tijd en aandacht besteedt aan de wortelzone. Het verpotten, klonen en de toepassing van trimmen voor een hogere opbrengst, zijn allemaal afhankelijk van een gezonde wortelzone.

Zaailingen met dikke, witte, gezonde wortels zullen floreren in de vegetatieve groeifase. Het toppen van planten is een stressor en veerkrachtige planten herstellen en reageren beter op dit soort technieken.

Moederplanten moeten ook gezonde wortels hebben, anders zal het stekken een uitnodiging zijn voor ziekteverwekkers. Het verzorgen van de wortels zal de kweker belonen met prachtige opbrengsten.

SIMPELE EN VERSTANDIGE TIPS

Het schoonhouden van de kweekomgeving zal veel bijdragen aan gezonde wortels en gezonde planten. Onhygiënische omstandigheden zijn een ideale broedmachine voor een groot aantal microbiële ellende, die je cannabisplantjes zullen beschadigen als ze de kans krijgen.

Preventie is het beste actieplan als het gaat om de problemen van ongedierte, ziektes en schimmels in jouw grow show.

De eerste stap is verzekeren dat potten/containers, scharen, scalpel voor klonen en je kweektent of -ruimte brandschoon zijn. Dit kan worden bereikt door je handen vies te maken en schoonmaakproducten te gebruiken. Zodra alles schoon is, houd je dit zo en blijf regelmatig schoonmaken.

Overbewatering is vaak de oorzaak van wortelrot bij beginnende aardekwekers, dus vertrouw niet op giswerk: Til die planten op en beoordeel het bewateren op gewicht.

Je zal al snel bekend raken met het natte en droge gewicht van je potten, dus laat je hierdoor leiden. Vermijd ook gemakzucht en laat je potten niet staan in een plas met water. Leeg je tray na elke waterbeurt. Wortelrot is gemakkelijk te detecteren, dankzij de karakteristieke smerige en verrotte geur.

Hydroponic systemen zijn van zichzelf al kwetsbaarder voor wortelproblemen bij cannabisplanten. De pH van het water moet nauwkeurig in de gaten worden gehouden om te verzekeren dat de optimale pH-waarde van 5,5-6,5 behouden blijft.

Aarde werkt als een buffer en is meer vergevingsgezind voor minder perfecte pH niveaus. Daarnaast bevatten hoogwaardige aardemixen ook nuttige schimmels, zoals trichoderma. Hydro-kwekers zullen dit ook moeten toevoegen.

Laat de wortels van de planten nooit gebonden raken. Groeiachterstanden en te kleine planten kunnen gemakkelijk worden vermeden door vanaf de start grote potten te gebruiken of op tijd te verpotten. Een goede graadmeter is een liter groeimedium te rekenen voor elke week van groei van de cannabisplant.

Beluchting van het medium is ook een belangrijke factor. Welk medium je ook kiest, zorg ervoor dat dit goed draineert en dat er een goede luchttoevoer is bij de wortels.

De wortels moeten echt kunnen ademen. Air-potten zijn een geweldige oplossing en kunnen zowel door aarde/kokoskwekers als hydrokwekers worden benut. Hoewel ze duurder zijn dan de traditionele plastic potten, zijn ze zeer effectief in het gezond houden van de wortelzone. Daarnaast is het ook relatief gemakkelijk een effectieve nat/droog cyclus te behouden met air-potten.

Hydrokwekers moeten ook hun luchtpompen zorgvuldig in de gaten houden.

STAATSVIJAND NO.1 EN BONDGENOOT VAN SCHIMMEL

Pythium of wortelrot is, zoals hierboven vermeld, waarschijnlijk de grootste bedreiging voor de wortels van je cannabisplanten. Deze ziekteverwekker is vooral gevaarlijk omdat je er niet gemakkelijk vanaf komt, zelfs niet met een behandeling, in tegenstelling tot plagen zoals wortel luizen, muggen en vliegen.

Er zijn diverse kant-en-klare oplossingen die je in je lokale growshop kan kopen om zelfs de meest ernstige plagen te vernietigen. Helaas is phytium lastig te behandelen en er zijn meestal dure, specialistische producten voor nodig.

Het kweken van een gezonde wortelzone vereist ook dat je de nuttige micro-organismen voedt en wellicht zelfs hun aantallen vergroot door extra reserves aan te rukken.

Mycorrhiza zijn vriendelijke schimmels, die een symbiotische relatie met de wortels van cannabisplanten vormen in plaats van ze aan te vallen. Een paar gram van deze nuttige schimmels over het in het groeimedium strooien, kan wonderen verrichten.

Uiteraard zijn er momenteel een grote variatie wortelstimulators en vloeibare microbiële supplementen op de markt om gezonde wortels te stimuleren en het is altijd verstandig hierin te investeren.

Een effectieve en economische oplossing is echter het toevoegen van wat biologische melasse aan je voedingsschema. De nuttige microben in de wortelzone van je planten zullen jou belonen voor deze zoete melasse thee als het oogstmoment gekomen is.