Alles Wat Je Moet Weten Over Voedingsverbranding Bij Cannabis

Published :
Categories : Cannabis kweken

Alles Wat Je Moet Weten Over Voedingsverbranding Bij Cannabis

Een verbranding door voedingsstoffen is een van de meestvoorkomende problemen bij het kweken van cannabis. Voornamelijk beginnende kwekers, die nog niet weten dat "minder meer is", zijn geneigd hun planten te gul te voeden, wat leidt tot verbranding en andere problemen. Leer alles over voedingsverbranding en hoe je het voorkomt.

Als je je cannabisplanten teveel voedingsstoffen geeft, zal een verbranding door voedingsstoffen vaak het eerste zichtbare symptoom zijn. Als een gevolg van een overdaad aan voedingsstoffen die de planten niet kunnen gebruiken, zullen de bladpunten geel of bruin kleuren. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, zullen de bladpunten er broos, droog en gedraaid uitzien, wat de plant een "verbrand" uiterlijk geeft, vandaar de naam.

Hoewel je de bladeren die tekenen van verbranding vertonen, niet kunt "repareren", moet je het probleem in de kiem smoren om andere problemen te voorkomen die je gewas kunnen bedreigen.

WANNEER KOMT EEN VERBRANDING DOOR VOEDINGSTOFFEN VOOR?

Hoewel een verbranding door voedingsstoffen nauwelijks voorkomt in organische cannabis projecten, kan het wel gebeuren als kwekers hun planten voorzien van veel op mineralen gebaseerde voedingstoffen. Deze voeding behoort toevallig ook tot de meest gebruikte voeding en het verschil met een organische voeding, is dat de mineralen zowat direct uit het flesje beschikbaar zijn voor de plant. Dit betekent dus ook dat het gemakkelijker is om de planten te voorzien van meer voedingsstoffen dan ze kunnen opnemen.

Het gebruik van moderne, zeer geconcentreerde voedingsstoffen voor cannabis is echter niet de enige oorzaak van voedingsverbranding. Sommige commercieel verkrijgbare mixen met potgrond bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen, waardoor ze ongeschikt zijn voor zaailingen. Vooral zaailingen zijn gevoelig voor hoge concentraties voedingsstoffen en zullen het niet goed doen op aarde die "te heet" is.

Nutrient Burn

Weet wel dat er niets in steen gebeiteld is als het gaat om het bepalen van de optimale voedingsniveaus voor jouw planten. Sommige soorten kunnen een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen prima behappen, terwijl andere soorten (en misschien zelfs wel een andere plant van dezelfde soort!) tekenen van verbranding laten zien.

Een overdaad aan voedingstoffen zal normaal gesproken de klassieke tekenen produceren, zoals verkleurde bladpunten, maar een voedingsverbranding komt ook vaak voor in combinatie met een stikstofoverschot, waardoor de planten ook nog eens neerwaartse "klauwvormige" bladeren ontwikkelen.

HOE ERNSTIG IS EEN VERBRANDING DOOR VOEDINGSTOFFEN BIJ CANNABISPLANTEN?

Een lichte vorm van voedingsverbranding is niet echt reden tot zorg. Als je het vroeg genoeg detecteert en aanpakt, zal de schade voor je planten en de daaropvolgende oogst minimaal zijn. Een ernstige vorm van voedingsverbranding zal er echter voor zorgen dat je planten flink wat bladmassa kwijtraken. Dit heeft serieuze gevolgen voor de groei van je planten en het succes van je project. Een overschot aan voedingsstoffen die niet wordt "geflusht", kan ook leiden tot onprettige, chemische smaken in je wiet.

VOEDINGSVERBRANDING TIJDENS DE BLOEI

Wanneer je te maken hebt met voedingsverbranding in de vegetatieve fase, kan de schade redelijk gemakkelijk door de plant worden hersteld door op andere plekken bladeren te ontwikkelen. Misschien ziet de plant er niet meer zo mooi uit, maar dat is geen ramp zolang je het probleem maar vroeg hebt gespot en aangepakt.

In de bloeiperiode moeten cannabisplanten echter al hun energie in de toppen steken en niet langer in de ontwikkeling van stengels en bladeren. Dit is ook de reden waarom de bloeiperiode de meest kritieke periode van de ontwikkeling is. Hoewel een licht geval van voedingsverbranding tijdens de bloei misschien nog wordt getolereerd, kan de plant onmogelijk herstellen van een zware verbranding waarbij enorme hoeveelheden bladeren zijn aangetast. Daarom moet je dus extra voorzichtig zijn als je voedingsstoffen toedient in de bloeiperiode. Als je het risico laag wilt houden, moet je altijd beginnen met minder dan de aanbevolen dosering van het type voedingsstoffen dat jij gebruikt.

Nutrients excess on flushing

WAT KAN JE DOEN TEGEN VOEDINGSVERBRANDING BIJ CANNABISPLANTEN?

Een verbranding door voedingsstoffen komt grotendeels omdat jij je planten teveel voedingsstoffen geeft, met uitzondering van die "hete" aardemixen waardoor je zaailingen teveel voedingsstoffen ontvangen. Wat je dus als eerste moet doen, is verzekeren dat je je planten het correcte type voeding geeft, afgesteld op het groeistadium.

Voor wat cannabis betreft, zijn voedingsstoffen meestal verkrijgbaar in verschillende formules, afgesteld op elk specifiek deel van de groeicyclus. Zorg ervoor dat je in elke fase de juiste voeding geeft. Als je dit niet doet, loop je het risico op voedingsverbranding.

Onthoud ook dat veel fabrikanten van commerciële cannabis voedingsstoffen vaak veel te gul zijn met hun aanbevolen doseringen. Deze bedrijven verdienen tenslotte geld aan de gebruikers van hun producten. Meestal komen deze "aanbevelingen" niet eens in de buurt van een ideale dosis voor je planten. Het is verstandig te beginnen met de helft van de aanbevolen dosering en deze dosering alleen te verhogen als je planten tekenen van tekorten vertonen.

FLUSHEN

Als je de eerste tekenen van een verbranding ziet bij projecten op aarde of kokos, moet je direct je planten flushen met standaard, pH afgezuurd water. Flushen betekent dat je je planten bewatert met een rijkelijke hoeveelheid pH geoptimaliseerd water. Je spoelt ("flush out") overtollige mineralen en zouten weg die je planten schaden of de kwaliteit van het eindproduct veranderen. Meestal is dit voldoende. Zodra de planten de resterende voedingsstoffen hebben opgebruikt en herstellen, kan je aan de nieuwe, gezonde groei zien dat het gevaar geweken is.

Als je een hydroponic project draait en tekenen herkent van verbranding door voeding, moet je het niveau voedingsstoffen in je waterreservoir verlagen. Je kunt natuurlijk meer pH afgesteld water toevoegen aan je reservoir om de voedingsoplossing in je systeem in zijn geheel te verdunnen, maar je kunt ook het niveau verlagen. Als je hydroponic kweekt, heb je een TDS meter nodig waarmee je de correcte voedingsniveaus afleest in je oplossing. Heb je om de een of andere reden geen TDS meter bij de hand, kan je ongeveer de helft van de eerdere gebruikte hoeveelheid voedingsstoffen gebruiken als snelle noodoplossing.

Voedingsverbranding kan elke kweker overkomen. Gelukkig veroorzaakt het geen enorme hoofdpijn als je weet hoe je de tekenen herkent en het probleem oplost.